Uluslararası Uzay İstasyonu'nu çıplak gözle görebilir miyiz?

Ali ÇAĞLAR
Yunanlılar MÖ 600 yıllarında gözlem yaparak evreni tanımaya başladılar. Evrenin işleyişini anlayışlı olmak için matematiği kullandılar. Matematiğin sonuçları böylece kesindi ama birçok düşünür ve filozof matematiğe hayran kaldı.

Günümüzde matematiğin emin sonuçlarını görebileceğimiz alanlardan birisi de gök cisimlerinin hareketleridir. Bir gök cisminin bulunduğunuz konumdan hangi zamanda, hangi açıyla ve hangi yönden çıkarak görüleceğini , ne tarafa gideceğini, ve onu ne dek zaman izleyebileceğimizi matematik kullanarak bulabiliyoruz.

Telefonlarda android tabanlı çalışan uygulamalar , bu bilgileri sağlayarak çoğu gök cismini çıplak gözle görebilmemize olasılık sağlayabiliyor. Emrindeki oysa bulutlar ve diğer hava olayları engel olmaz ise…

Çıplak gözle görebileceğimiz gök cisimlerinden birisi de, ırk tarafından üretilmiş en büyük gök cismi olan takriben bir futbol sahası büyüklüğündeki 400 tonluk  Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ)’dur. UUİ, Dünya’nın çevresinde hergün 15,5 tur atıyor.

Uygun şartlar oluşursa , 330 ila 435 km yukarıda bulunan istasyona çıplak gözle baktığımızda, parlak noktasal bir vücut gibi görebiliriz. 1

Gök cisimlerini göstermekte oldukça hünerli android tabanlı uygulamalardan birisi de

“ISS Detector” uygulaması.Uygulama  içerisindeki pusula ve radar , vücut gökyüzünde görünmeye başlayıp gözden kayboluncaya değin peşine düşüp takip ediyor. Sizin yapmanız gereken tek şey kullanım ekranını takip etmeniz.

UUİ’nin geçişini teleskopla peşine düşüp takip etmek oldukça zorlama bir meslek. 2009 yılında Ralf Vandebergh adındaki Hollandalı gök bilimcinin, teleskop kullanarak çektiği fotoğrafı görüyorsunuz. Fotoğrafta, istasyon üstünde uzay yürüyüşü yapan astronotu görmek mümkün. 2

1 https://tr.wikipedia.org/wiki/Uluslararas%C4%B1_Uzay_%C4%B0stasyonu
2 http://ralfvandebergh.startje.be/vieuw.php?qid=328303

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment