Neden sürekli geç kalırız?

İşte bilim insanlarının açıklaması.

Bilim insanlarına tarafından kronik olarak geç kalmamızın nedeni trafik yok kişiliğimiz. Her insan ara sıra geç kalır bunda olağandışı bir şart yoktur, fakat durmadan geç kalmak tam bir sanattır. Sinirleri bozan bir sanat yada bilim insanlarının elde ettiği son bilgilere tarafından kişiliğimizin ast etkisi.

Peki bir takım insanların durmadan otobüsü, metrobüsü, metroyu, treni kaçırmasına, işe geç kalmasına yada arkadaşlarıyla buluşmalara geç kalmasına niçin olan nedir? Ve neden düzeltmek bu dek zordur?

Araştırmacılar on yıllardır bunun sebebini bulmaya çalışıyor, Sumathi Reddy'in The Wall Street Journal'a verdiği rapora tarafından bir kaç yorumlama bulunabilmiş.

New York Üniversitesinden psikolog Justin Kruger, "Gecikme durumunu çözmek için çeşitli yasaklayıcı tedbirler ve cezalar mevcut, esas paradoks ise bu cezalar ve sonuçlarına karşın geç kalmaya devam ediyoruz." diyor.

İnsanların geç kalmalarına niçin olan en yaygın ve basit sebeplerden birisi de planlama hatası olarak tanıdık bir işin ne dek süreceğini varsayım edememek. Araştırmacıların elde ettiği verilere tarafından genelde ahali %40 oranında bir işin tamamlanabileceği süreyi hafife alıyor. 

Öteki manâlı bağlantıdan birisi de sürekli olarak geç kalan kişilerin genel olarak aynı anda bir çok işi yapan millet olduğu düşünülüyor. San Diego Üniversitesinden Jeff Conte tarafından 2003 yılında yapılan bir araştırmaya göre, aynı anda bir fazla işi yapan New York Şehri metro operatörlerinin ve öteki benzer anda bir fazla işi yapan insanların işlerine çoğunlukla geç kalıyor.

Bunun sebebi, çoklu ödev yapabilen insanlar için ne yaptığına dair üstbiliş ve farkındalığa sahip olmanın güçlüğü.

Jeff Conte'ın 2001 yılında yaptığı bir diğer araştırmaya göre geç kalmayla ilişkili olabilecek diğer şahsiyet türleri de var. Hedefe odaklı A Tipi halk genellikle geç kalmazlar, ağır hareket eden hedefi çok önemsemeyen kişiler genel olarak geç kalırlar.

Lakin işin gerçeği şudur, A tipi ve B tipi ırk zamanın akışını ayrı hissederler. Önceki araştırmalara kadar A tipi insanlarda bir dakikalık süreci 58 saniye olarak hissederler, B tipi insanlar ise bir dakikayı 77 saniyede geçtiğini hissederler.

Jeff Conte, "Yani 18 saniyelik ayrım vakit içinde önemli farklar yaratır." diyor.

Elbette bunu kavramak genelde sorunu çözmeye muavin olmuyor. Fakat bilim insanları zamanlamamızı iyileştirmek için bir takım yöntemler geliştirmiş.

Genellikle bir görevin ne dek süreceğini hafife alan insanların aktiviteyi fazla detaylı adımlara ayırması bir görevin ne kadar süreceğini daha doğru hesaplamasına yardımcı olabilir (meslek dünyasının zamanlama sorunu :ayrıntı olmadan bir meslek için süre verilmez verilse de tutmaz).

2012'de yapılan bir başka araştırmaya tarafından, yapılacak görevi zihninizde canlandırmak ne kadar süreceği hakkında daha gerçekçi düşünceler verebilir.

Ayrıca durmadan geç kalanların aynı anda iki yerde ansızın olamayacaklarının haberdar olması gerekir.

Kişilik konusuna gelince bunu başkalaştırmak için yapabileceğimiz o kadar bir şey yok fakat kişiliğimizin farkında olan almak ayar yönünde birincil adımdır.

Kaynak
http://www.bilimnedir.com/saglik/niçin-surekli-gec-kaliriz-iste-bilim-insanlarinin-aciklamasi
http://www.sciencealert.com/scientists-have-identified-the-personality-type-that-makes-you-chronically-late

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment