İngiltere, müslüman öğrenciler için üniversite sınavını erkene çekti


TÜRKİYE'DE ÜNİVERSİTE SINAVI RAMAZAN'DA

İngiltere'de, oruç tutan Müslüman öğrencilerin güçlük yaşamaması için üniversite ve lise tamamlama sınavlarının Ramazan ayına eşit gelmemesi için sınav takvimi erkene çekildi. Türkiye'de ise 2 milyonu aşkın adayın üniversiteli olmak için yarışacağı Lisan Koyma Sınavı'nın (LYS) 5 oturumu Ramazan ayına eşit geliyor. Sıradan 17 saat oruç tutulacak Ramazan ayı 6 Haziran'da başlıyor. Oruçtan, 2 hafta sonra 18 Haziran'da LYS Sosyal Bilgiler Sınavı'yla 5 oturumluk üniversite imtihan maratonu start alacak. ÖSYM'ye adayların ortalama sınav takvimi değişikliği için başvurduğu öğrenildi.

Tarihi bir adım atan İngiltere Eğitim Bakanlığı Iki Taraflı Özellik Konseyi 2 hafta önce örnek bir öneriyi tartışmaya açtı. Ramazan ayında oruç tutan Müsüman öğrencilerin, lise tamamlama ve üniversite seçme sınavlarında özellikle matematik ve dil bölümlerinde güçlük yaşamaması için imtihan tarihlerinin erkene çekilmesi gündeme alındı. İngiltere'de başlayan alıştırma, aralarında Türklerin de bulunduğu öbür milletlerden Müslüman öğrenciler arasında sevinçle karşılandı.

YGS'de bugün son gün

Türkiye'de ise üniversite imtihan maratonu başvurularla birlikte başladı. Ölçme Seçme Yarlaştirme Merkezi'nin (ÖSYM) 6 Ocak-20 Ocak tarihleri arasında yapılmasını istediği Yüksek Öğretime Antre Sınavı (YGS) başvuruları bugün bitiyor. Üniversiteye girişin birincil adımı 1. basamak sınavı YGS, 13 Mart'ta yapılacak. Sonuçları 25 Mart'ta açıklanacak. Lisans Sıralama Sınavı(LYS) başvuruları ise 1-14 Nisan aralarında alınacak. LYS, 18-26 Haziran arasında 5 oturumda yapılacak. Sonuçları, 18 Temmuz'da bildiri edilecek.

Sınavlar 525 dakika

Üniversite sınavının 1. basamağı Ramazan'a denk gelmiyor. Ancak, yerleştirmede yüzde 60 etkin olan LYS 2016'nın tamamı Ramazan ayında. YGS'de 180 puanı aşan 2 milyonu aşkın adayın yarışacağı LYS'deki 5 oturum da Ramazan ayında yapılacak. Ramazan, 6 Haziran'da başlarken, orucun 2. haftasında 2 milyonu aşkın aday için de LYS maratonu başlayacak. LYS'de ilk imtihan 18 Haziran 2016'da cumartesi günü saat 10:00'da Sosyal Bilimler Sınavı'yla başlıyor. 19 Haziran'da Matematik, 25 Haziran'da Fen ve Yabancı Dil, 26 haziran'da ise Edebiyat ve Coğrafya'dan imtihan yapılacak. Sınavlar, 525 dakika sürecek.

"İngiltere'deki gibi Ramazan'a tarafından sınav yapılsın" Eğitim Bir Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, "İngiltere'deki düzenlemeyi destekliyoruz. Öğrenciler de fazla hoşnut. Oysa, oruç yanlızca İngiltere'de tutulmuyor. Ramazan'da öğrencilerimiz, hocalarımız dünyanın dört bir yanına olduğu gibi Türkiye'de de oruçlu oluyor. Oruç ibadetini yerine getiren Türk öğrenci de, İngiltere'deki öğrencinin haklarından mahrum kalmamalı. Öğrenci, oruçluyken ders hazırlığında ve sınav esnasında tabi olarak dikkati dağılıyor ve performansı düşüyor. Yılda bir kez gelen ibadetten mahrum kalmak istememesi de hakkı. Üniversite sınavı gibi geleceğine yön verecek olan hayatının en kayda değer sınavında da başarmak istiyor. Bu da en doğal hakkı. İngiltere, misal alınabilir. Bize, öğrencilerden bu yönde fazla şikayet geliyor. Üniversite sınavı, finaller hatta birkaç yıl daha sonra mevsim döndüğünde Esas Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) gibi yaşamsal tartma taşıyan sınavların takvimi Ramazan ayı dikkate alınarak belirlenmeli. Bu bununla birlikte, ülkemiz için kişilerin inancına hürmet anlamına geliyor. Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Ölçme Seçme Sıralama Merkezi (ÖSYM) sınavların Ramazan'a denk gelmemesi için bir lahza önce adım atmalıdır" dedi.

Üniversite Imtihan Takvimi

LYS Başvuruları: 1-14 Nisan 2016 tarihleri aralarında.

LYS-1 (Matematik) 19 Haziran 2016 Pazar 135 dakika

LYS-2 (Fen Bilimleri) 25 Haziran 2016 Cumartesi 135 dakika

LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya): 26 Haziran 2016 Pazar 120 dakika

LYS-4 (Sosyal Bilimler): 18 Haziran 2016 Cumartesi 135 dakika

LYS-5 (Tanıdık Olmayan Dil) : 25 Haziran 2016 Pazar 120 dakika

Ramazan Ayı Takvimi

6 Haziran 2016Pazartesi Ramazan başlıyor

1 Temmuz 2016Cuma Kadir Gecesi

4 Temmuz 2016Pazartesi Arefe

5 Temmuz 2016Salı Ramazan Bayramı 1. Gün

6 Temmuz 2016Çarşamba Ramazan Bayramı 2. Gün

7 Temmuz 2016Perşembe Ramazan Bayramı 3. Gün

ÖĞRENCİLER NE DÜŞÜNÜYOR

Teşvikiye Temel Lisesi 4. derslik öğrencisi Burak Ertan, "Ülkemizin çoğu Müslüman. Bizim yaşımızdaki adayların birçok da Ramazan'da sınava girecek. İngiltere, sadece Müslüman öğrenciler için bu düzenlemeyi yapıyorsa, Türkiye'de de bu stil düzenlemeler olmalı. Öğrenciler, farz olan ibadetini yerine getirmek için oruç tutacak. Üniversite sınavı buna engel olmamalı"

Bayrampaşa Suat Terimer Anadolu Lisesi 4. Sınıf öğrencisi Patent Akın, "İngiltere bile bunu yapıyorsa Türkiye'den de bunu ummak hakkımız. Üniversite sınavı, ülkemizde de Ramazan ayından önce yapılmalı. Öğrenci oruç ya da imtihan ikileminde bırakılmamalı. Ben oruç tutuyorum. Sınav da tutamayabilirim diye üzüntü ediyorum. Fazla üzülüyorum"

Bayrampaşa Suat Terimer Anadolu Lisesi 4. sınıf öğrencisi Furkan Demirbozan, "Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olmayan İngiltere bu yönde hassasiyet gösteriyorsa, bizim de ülke olarak birşeyler yapmamız gerekiyor. Sınavlar, dini değerlere ve bayramlara yerinde planlanmalı. Oruç benim için çok manâlı fakat üniversite sınavı sebebiyle malesef oruç tutamayacağım. Tutmayı fazla isterdim"

Mecidiyeköy Anadolu Lisesi mezun öğrencisi aday Zeynep Yorkun, "Bizim sınav takvimimizde de böylesine hassasiyetler olmalı. Oruç tutanlar sınava hazırlanırken ve sınav günü negatif etkileniyor. Oruçlu, sınava hazırlanmak da sınava grimek de fazla zor. Yaz olduğu için oruç süresi 17 saate dek çıkıyor. İster istemez uyarı dağılıyor. Sınav, Ramazan ayı öncesi yapılmalı"

Sultan UÇAR

YENİ YÜZYIL GAZETESİ

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment