Destekleme ve yetiştirme kurslarında keyfiyet


BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANINDA KURS AÇILAMIYOR

Sınavlarda ilgili olmayan hatta seçmeli olan derslerden kurs açılmasına bakanlık izin verirken günümüzün en manâlı alanı olan bilişim teknolojilerinde kısıtlamalara gitmesi anlamsız. Kurslar öğrenci istek ederse açıldığına kadar istek olan her alanda kurs açılması gerekir. Buna Bilişim Teknolojileri ya da Teknoloji Tasarım dahil.

İLÇE MÜDÜRLERİ SORUN YARATIYOR

Yetiştirme ve Destekleme kurslarındaki diğer sorun ise sorun yaratan ilçe müdürleri.

Mesela Esenler İlçe Ulusal Eğitim Müdürlüğü mevzuata tutarsız bir şekilde Sınıf Öğretmenlerinin kursunu kapatıyor. Diğer ilçelerde var lakin bir örnekle yetinelim.

Mektep müdürlerine talimatlar verilmiş Sınıf Öğretmenlerine kurs açtırmayın bakanlıktan açıklamalar var diye.

Talimatı soran öğretmenlere talimatı bildiren değil. Zaten öyle bir açıklamalar yok.

Peki bu öğretmenlerin yerine kim tahsis yapacak?

Cevap: Ücretli ogretmen. Yani kadrolu öğretmenden alınan kurslar ücretli öğretmene verilecek.

Sınıf Öğretmenleri hangi kurslara giriyor?

Yönetmelikte düzenleme olduğu ve yetersizliği saptama edilen öğrencilere kurs açılması gerektiği halde bakanlık ilkokul öğrencilerine kurs açtırmıyor.

Sınıf Öğretmenleri; özellikle Esenler gibi az gelişmiş bölgelerde kurs açacak yeterli branş öğretmeni olmaması halinde kendilerini yetkin gördükleri alanlarda kurs açabiliyorlar.

Yani zaten zorunluluk halinde atama yapan sınıf öğretmenlerine sistem açık olduğu, mevzuatta engel olmadığı halde ilçe müdürleri sorun yaratıyor.

KURSLARA KATILAN ÖĞRENCİ SAYISININ FAZLALIĞIYLA ÖVÜNMEK IÇTEN YOK

Ülke genelinde açılan kurslarla ilgili bir fazla sorun olduğu hakiki.

Kendimce en manâlı sorun; kurslara katılan öğrenci sayısının artı olmasıyla övünmek. Sınavlara planlamak için (bilhassa mezun öğrenciler için) açılan kurslarda rakam iftihar olabilir, özel kurs yerine ücretsiz devlet kursuna güven açısından. Ama okula sürekli öğrenciler için açılan kurslarda sayının, talebin fazlalığı övünç olamaz, olmamalı. Çünkü bu kursların anlamı haftanın 5 günü 35 saatte öğretemiyoruz bereketli olamıyoruz böylece hafta sonu veya okul çıkışı kurs açıyoruz demektir. Bu makul bir durum değildir.

Hafta içi sınıf mevcudu kalabalık, böylece verim düşüyor gerekçeleri varsa işte bakanlığın odaklanması gereken nokta burası. Ders derste öğrenilir. Öğrencinin hayatı sadece dersten ibaret değildir, sosyalleşmesi için çaba sarfedilmeli anlayışı baskın olmalı ve buna göre adımlar atılmalıdır.

Bu cins kurslar ihtiyaç halinde açılması gereken kurslar haline dönüşmeli ve eksiği olan öğrencilerin öteki öğrencilerle aynı düzeye getirilmesi amaçlanmalıdır. Natürel ama mektep içi eğitim tam sağlanarak.

Bu diğer bir kavga konusu lakin bakanlığın ivedi olarak; kurs açılacak dersler ve ilçe müdürlerinin keyfi olarak derslik öğretmenlerine kurs açtırmama uygulamasına el atması gerekir.

Maksut Balmuk

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment