Banka Kartları Ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğe İlişkin


16 Mart 2007

BANKA KARTLARI VE KREDİ KARTLARI HAKKINDA YÖNETMELİĞE İLİŞKİN
BASIN AÇIKLAMASI


Bilindiği üzere, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu (Kanun) 01/03/2006 tarihli ve 26095 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Anılan Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, Kanunda öngörülen yönetmeliğe ilişkin hassas ve dikkatli bir alıştırma başlatılmıştır.
Kurumumuzca hazırlanan mevzuat taslağı BDDK internet sayfasında kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.
bununla birlikte, Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Rekabet Kurumu, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile öteki ilgili kurum ve kuruluşlardan resmi yazı ile görünüm ve önerileri talep edilmiştir. Bahse konu kuruluşlardan gelen görüş ve öneriler çerçevesinde gözden geçirilen kroki, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 93 üncü maddesinin beşinci fıkrası uyarınca sektör stratejisi ve politikaları ile ilişkisinin kurulması bakımından ilişkili Bakanlığın, yeniden yapılanma plânı ve takvim programla ilişkisinin kurulması açısından Devlet Plânlama Teşkilatı Müsteşarlığının görüntü ve önerilerine sunulmuştur. Laf konusu görüş ve önerilerin değerlendirilmesini müteakiben nihai Kroki Kurulun onayına sunulmuştur.
Komite göre onaylanan Mevzuat, Resmi Gazetede yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.
Belirtilen süreci tamamlayan “Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Mevzuat” 10.03.2007 tarih ve 26458 sayılı Devlete Ait Gazete’de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir.
Anılan Yönetmelik, banka kartları ve kredi kartlarının çıkarılmasına, kullanımına, kartlı ödemeler sisteminde bulunan kuruluşların faaliyet esaslarına ilişkin yöntem ve esasları düzenlemeyi amaçlamaktadır.

Yönetmelikte;

v Limitlerin kart hamilinin talebi olmadıkça arttırılamayacağı hüküm altına alınmıştır.

v Kart çıkaran kuruluşların, talepte bulunmayan ya da sözleşme imzalamayan kişiler adına hiçbir şekil ve surette kart veremeyecekleri, basılı kartı hamilin adresine yollamak veya fiziki varlığı bulunmayan kart numarasını söylemek de dahil edinmek üzere herhangi bir yöntemle teslim edemeyecekleri düzenlenmiştir. Bu hüküm ile, geçmiş dönemlerde kamuoyunda bir fazla itiraza neden olan istek olmaksızın bahşedilen kartlara ilişkin uygulamaya son verilmiştir.

v Banka ve kredi kartlarının teslimi esnasında kart hamillerinin bilgilendirilmesi hususuna özen gösterilmiş ve bu hususta kart çıkaran kuruluşların kart hamillerini kartın kullanımıyla ilgili her türlü detay hakkında bilgilendirmeleri öngörülmüştür.

v Kart hamillerinden alınabilecek bütün ücret, komite ve masraflara dair talimatlar ve bunların tutarlarının sözleşmede yer alması hususları düzenlenmiş olup, bunlar haricen herhangi bir ücret talep edilemeyecektir. Keza bu ücretlerde değişiklik olduğu takdirde, bunların kontrat değişikliği olarak kabul edileceği ve bunun kart hamiline bildirimiyle birlikte kartın iptali ve sözleşmenin feshi hakkına imkân vereceği hususu da hüküm altına alınmıştır.

v Kart hamilinin, istek etmek suretiyle kartı iptal ettirmek ve sözleşmeyi feshetmek hakkına sahip olduğu, kartın iptal edilmesine ve sözleşmenin feshine ilişkin kart hamilince yapılan talebin en geç yedi gün içinde kart çıkaran kuruluşça yerine getirilmesinin gerekli olduğu hüküm altına alınmıştır.

v Avrupa Birliği müktesebatı ve ülke uygulamalarına paralel olarak, kart hamilinin, yapacağı kayıp veya çalıntı bildiriminden önceki yirmi dört saat içinde gerçekleşen hukuka tutarsız kullanımdan doğan zararlardan yüzelli Yeni Türk Lirası ile sınırlı almak üzere sorumlu olacağı, bildirimin yapılmaması halinde bu sınırın uygulanmayacağı ve kart hamilinin yüzelli Yeni Türk Lirası tutarındaki sorumluluğunun sigortalanmasına ilişkin yöntem ve esaslar belirlenmiştir.

v Kredi kartı sözleşmelerinde bileşik faiz uygulanamayacağına ilişkin hükmün yer alması zorunlu tutulmuştur.

v En Düşük ödeme tutarının hesap özetinde açıklanmış dönem borcunun yüzde yirmisinden eksik olamayacağı hüküm altına alınmıştır.

v Bilindiği üzere, Kanunun 26 ncı maddesinin ikinci fıkrası “Dönem borcunun bir kısmının ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanır. Kalan hesap bakiyesine, asgarî miktar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda akdi faiz, asgarî tutarın aşağı ödeme yapılması durumunda ise geç kalma faizi uygulanır. Temerrüt hali de dahil edinmek üzere, kart uygulamasından doğan borçlarda bileşik faiz uygulanmaz.” hükmünü amirdir.

Yönetmeliğin, minimum tutarın aşağı ödeme yapılması durumunda ödenmeyen kısım ve kalan hesap bakiyesine ilişkin 20 nci maddenin üçüncü fıkrası “Dönem borcunun bir kısmının ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanır. Kalan hesap bakiyesine, asgarî miktar ve üstünde ödeme yapılması durumunda akdi faiz; minimum tutarın altında ödeme yapılması durumunda ise asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin en az tutarı aşan kısmı için akdi faiz uygulanır. Temerrüt hali de dahil olmak üzere, kart uygulamasından doğan borçlarda alaşım faiz uygulanmaz.” şeklinde hüküm altına alınmıştır.

Bu çerçevede, en düşük tutarın aşağı ödeme yapılması durumunda, kalan bakiyenin tamamına geç kalma faizi uygulanması önlenmiş, gecikme faizinin yalnızca en düşük tutarın ödenmeyen kısmı için alınabileceği öngörülmüş bu nedenle, Kanunda da bulunan geç kalma faizi kavramının yalnızca en az tutarla ilişkili olduğu açık bir şekilde belirlenmiştir.

v Faiz oranlarındaki artışın kart hamiline otuz gün önceden bildirileceği ve kart hamilinin faiz artışının bildirim tarihinden itibaren en geç altmış gün içinde borcunun tamamını ödeyip kredi kartını kullanmaya son vermesi halinde faiz artışından etkilenmeyeceği düzenlenmiştir.

v Kredi kartı sözleşmelerinde, kefil için temerrüt halinin kart hamilinin borcunun kendisine bildirilmesi ile başlayacağı, esas borçluya başvurulup bütün tahsil yolları denenmeden kefilden borcun ifasının istenemeyeceğine ilişkin hükmün yer alması gerekli tutulmuştur.

v Kredi kartı sözleşmelerinde tanıdık olmayan para cinsinden yapılan işlemlerde bankaca uygulanacak kurun belirlenme esaslarına ve bunun hesap özetine yansıtılmasına ilişin hükmün yer alması zorunlu tutulmuştur.

v Kart çıkaran kuruluşların, kredi kartı elde etmek isteyen şahısların,

o yasaklık ya da engel durumu,

o ekonomik ve sosyal durumu,

o aylık veya yıllık sıradan geliri,

o diğer kart çıkaran kuruluşlarca bu kişilere atama edilen kredi kartı limiti,

o bir model ya da skorlama sistemi sonuçları,

o müşterini tanı ilkeleri

o veri alışverişi şirketlerinden tedarik edilecek bilgileri dikkate alarak yapacakları

değerlendirmeye istinaden tatbik limiti saptamak zorunda oldukları belirlenmiştir.

bir de, bir hakiki kişinin bütün kart çıkaran kuruluşlardan temin ettiği kredi kartları için tanınacak toplam kredi kartı limiti, ilk sene için, ilgilinin aylık sıradan net gelirinin iki katını, ikinci sene için ise, dört katını aşamayacağı, bin Yeni Türk Lirasına kadar limitler hariç almak üzere, aylık veya yıllık sıradan net gelir düzeyi kart hamili tarafından açıklama edilen ve ilgili kuruluşlarca doğrulama edilen gelirler üzerinden tespit edileceği, aylık sıradan net gelir düzeyinin tasdik edilememesi durumunda kart hamilinin bütün kart çıkaran kuruluşlardan edinebileceği toplam limitin bin Yeni Türk Lirası olduğu belirlenmiştir.

v Bir hesap dönemine ilişkin toplam borç tutarı ya da hesap bakiyesi üzerinden, o döneme ilişkin hesap özetinin düzenlendiği hesap kesim tarihinden önceki bir tarih itibarıyla faiz yürütülebileceğine ilişkin kayıtların hükümsüz olduğu düzenlenmiştir.

v Öncelikle kart hamillerine ait bilgilerin korunmasına karşın tedbirleri almaları hakkındaki sorumlulukları almak üzere, aza işyerlerinin sorumlulukları hüküm altına alınmıştır.

v Mülk ve hizmet alımlarında taksitlendirme yapılması durumunda, kart limitinden, yapılan toplam harcama tutarının düşülmesine yönelik tedbirlerin alınması gerektiği hüküm altına alınmıştır. Bu çerçevede, sınır tespitinde kart hamillerinin yaptığı toplam alışveriş miktarlarının dikkate alınması öngörülmüştür.

v Kamuoyunun bilgilendirilmesi esasına dayanılarak, ilgili kuruluşlarca belirlenen kredi kartlarına uygulanan akdi faiz oranı, geç kalma faiz oranı, takvim vergi ve diğer adlar aşağıda tahsil edilen ya da edilecek bedeller, kredi kartı limitinden bin YTL tutarında uygulama olduğu varsayımı altında en az tutarın ödenmesi ve hiç ödenmemesi halleri dikkate alınarak düzenlenecek misal faiz hesaplamaları, kredi kartı hamillerine sağlanan finansal ve öteki menfaatlere ilişkin bilgilerin Kurumumuzun internet sayfasında yayımlanması öngörülmüştür.


Kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur.
sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »

1 yorum:

Click here for yorum
B-S
Aralık 28, 2022 1:35 ÖÖ ×


İzmir Boşanma Avukatı

Selamat B-S dapat PERTAMAX...! Silahkan antri di pom terdekat heheheh...
Balas
avatar
admin
Thanks for your comment