Kıdem tazminatı ödeyen kamu kurumu, taşeron şirkete rücu edecek mi?

Kıdem tazminatını ödeyen ulus kurumunun taşerona rücu etmesi

Bilindiği üzere kamu kurumlarında devir yapan taşeron işçilerinin kıdem tazminatları artık kurumlar kadar ödeniyor. 11.09.2014 tarihinden itibaren işten ayrılan bir taşeron işçisi zorunlu evrakları topladıktan sonradan ulus kurumuna başvurmakta ve kıdem tazminatını almaktadır. O halde artık taşeron firmaların sorumluluğunun sona erdiğini söyleyebilir miyiz? Millet kurumları bu şirketlere rücu etmeyecek mi?

Taşeron işçisinin kıdem tazminatı

Halk kurumlarında daha alçak işveren işçisi olarak çalışan taşeron işçilerinin kıdem tazminatlarının artık kurum kadar ödeneceğini daha önce yazmıştım. Bunun için işçinin izlemesi gereken yolu da açıklamıştım. Kısaca özetlemek gerekirse; 11.09.2014 tarihinden önce işten ayrılan bir taşeron işçisi kıdem tazminatını şirketinden elde etmek istediğinde kayda değer sorunlarla karşılaşıyordu. Daha evvelden değişik firmalar bünyesinde uzun yıllardır çalışan işçinin bütün kıdem tazminatını şirket kimsesiz ödemek istemiyordu. Açık bir kanun hükmü olmadığı için kamu kurumu da aracısız olarak ödeme yapamıyordu.

Bunun üzerine işçi halk kurumunda dava açıyor ve kıdem tazminatını yıllar sonra duruşma kanalıyla alıyordu. Emekçi kıdem tazminatına yıllar daha sonra kavuşurken millet kurumu da vekalet ücreti ödemek zorunda kalıyordu. Ardından ise kurum, taşeron firmalara rücu ederek ödediği kıdem tazminatını geri istiyordu.

Yeni sistem dava sürecini ortadan kaldırdı

kıdem tazminatı taşeron rücu

kidem tazminatı ortalama ücret

Kıdem tazminatı son ödenti üzerinden mi hesaplanır?

11.09.2014 tarihinde mevzuatımızda yapılan değiştirme ardından, taşeron işçisinin kıdem tazminatını ödeme yükümlülüğü dobra dobra başlıca patron durumundaki halk kurumlarına verildi. Bu Nedenle işçiler için uzun duruşma süreçleri ve devlet için de ödenen geveze vekalet ücretleri dönemi sona erdi.

Ama uygulamada kayda değer bir tereddüdün hasıl olduğunu görüyorum. Bunun nedeni ise, daha aşağı işverenlerin yani taşeron firmaların kıdem tazminatı bakımından sorumluluğunun kalkıp kalkmadığı konusunda yaşanan kafa karışıklığıdır. Kanun, kıdem tazminatının millet kurumunca ödeneceğini belirttiği için taşeron şirketlerin sorumluluğunun kalktığı düşünülmektedir.

Halbuki bu sorumluluk, kaynağını Iş Kanununun 2nci maddesinden almaktadır ve bu madde hâlen yürürlüktedir. Bu maddeye kadar daha aşağı işveren işçisinin alacaklarından başlıca patron ve daha aşağı patron birlikte sorumludur. Burada dikkat edilmesi gereken belli başlı nokta ise, taşeron işçilerinin doğrudan daha alçak işverenin işçisi olduğudur. bu nedenle ana sorumluluğun defalarca taşeron firmada olduğu tartışmasız bir gerçektir.

SONUÇ

Taşeron işçilerinin kıdem tazminatlarını ödeme yükümlülüğü 11.09.2014 tarihinden itibaren millet kurumlarına verilmiştir. Fakat bu, taşeron firmalarının sorumluluğunu ortadan uyandırmak nedeniyle yapılmış bir düzenleme değildir. Hedef, kıdem tazminatı için muhatap bulamayan taşeron işçisinin mağduriyetinin giderilmesi ve halk kurumunun düşüncesiz dava giderlerine katlanmasının önüne geçilmesidir. Daha Alçak patron işçisinin kıdem tazminatını ödeyen millet kurumu vakit kaybetmeden, sorumlulukları oranında daha alçak işveren şirketlere rücu etmekle yükümlüdür.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment