30 yıl üzeri hizmetlere emekli ikramiyesinde, soru ve cevaplar


.

Soru: Yetimler de faydalanabilcek mi acaba ?

Yanıt: Vefat eden memurun aylık bağlanmış olan dul eşi ile aylık bağlanan babasız çocukları aylık oranlarına kadar emekli ikramiyesi farkından yararlanabilirler.

Aylık bağlanmış dul eş ve babasız çocukları bulunmuyorsa, emekli ikramiyesi farkı kanuni mirasçılarına ödenir.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 89 hükmü şu şekildedir:

"Emekli, adi malullük ya da vazife malullüğü aylığı bağlanmadan veyahut toptan ödeme yapılmadan ölen iştirakçiler için yukarıdaki esaslara göre hesaplanacak ikramiyenin tamamı, aylığa ya da toptan ödemeye adalet şampiyon dul ve yetimlere, bu Kanunun mülga 68 inci maddesinde gösterilen hisseleriyle orantılı olarak ödenir.
Sosyal Emniyet Kurumunca tahakkuk ettirilmiş ya da ettirilecek emekli ikramiyelerini almadan ölenler ile vefat tarihinde aylığa müstahak dul ve yetim bırakmadan ölen iştirakçilerin ikramiyeleri, kanuni mirasçılarına ödenir."

HAZİRAN VE TEMMUZ AYINDA EMEKLİ OLAN ÖĞRETMENLER BU İŞTEN ZARAR LI ÇIKTI MI?

1- Ziyaretçimizin sorusu:

Konuyu güzel açıklamışsınız.Bu sorun emekliliklerine yalnızca haziran ve temmuz aylarında müsade bahşedilen öğretmenler için daha artı mağduriyet yaratıyor.

1- Memurlar Net olarak Değerlendirmemiz:

Öğretmenlerin emeklilik tarihleri Haziran ve Temmuz aylarıdır. Emekli ikramiyesi ödenmesinde öğretmenlerin emeklilik tarihleriyle dosdoğru bağlantılı olduğunu değerlendirmemekteyiz. Öğretmenlerin emeklilik işlemlerinin Haziran ve Temmuz aylarında yapılması işlemi 2011 yılından itibaren yapılmıştır. Daha önceki yıllarda böyle bir kısıtlama bulunmamaktaydı. Sadece Haziran ve Temmuz aylarında emekli almak durumunda kalan öğretmenlerden 2011 yılı ile 30 hizmet yılı sınırının kaldırıldığı 2014 yılı arasında tam hizmet yıllarını tamamlamadan emekli olan öğretmenler için bir mağduriyet olmakta ise de, bu tarihler yakın bir tarih olduğundan yeni kanundan muamele etmek için mürcaat ettiklerinde 30 yıldan fazla sürelerine ikramiye alabileceklerini, ama tam yıl olmayan yetersiz aylar için yeni bir kanun olmadığından alamayacaklarını değerlendirmekteyiz.

BÜTÜN YILDAN BECERIKSIZ SÜRELERE, 11 AY DEHA OLSA, İKRAMİYE VERİLMEYECEK

2- Ziyaretçimizin sorusu:

memur arkadaşlar memurların emeklilik ikramiyesi ile ilgili meydana çıkan kanun eksiktir.gözden kaçırılan hususu spesifize etmek isterim.tamam 30 sene üstü her bütün yıla ikramiye veriyorsun.ama diyelimki 36 sene 11 ay 25 gün hizmeti olan memur emekli olduğunda çıkan kanuna göre her tam yıla ikramiye ödeneceğinden 11 ay 25 gün hizmete ikramiye ödenmeyecektir.bu büyük bir haksızlıktır.işçilerin bütün hizmetlerine yani ay yıl ve gün ne değin hizmet varsa kıdem tazminatı ödenirken memurlara kendisinden kesilen keseneklerin karşılığını yıldan kalan aylara ikramiye olarak ödememek bir yargı ihlalidir.bunun anında düzenlenmesi gerekir.memurlar net sitesininde bu konunun üstüne artan bir şekilde yetkililere iletmesi gerekir.çünkü bazı konularan gündeme gelmesinde öncülük eden memurlar net sitesinin bu konudada hassasiyet göstermesini biz memurlar olarak bekleriz

2- Memurlar Net olarak Değerlendirmemiz:

Ziyaretçimizin belirttiği hususları ara sıra sitemizde değerlendirmiş bulunmaktayız. Ziyaretçimizin belirttiği manzara haklı ve memurların beklentisi olan bir görüştür. halbu ki 30 yıldan artı süreler için ikramiye ödenmesi yapılmıştır, tam yıldan eksik sürelere de yapılması içten olacaktır. Emekli ikramiyesinin de işçilerde olduğu gibi kıdem tazminatı ödenmesi usul ve esaslarıyla eşitlenmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

DAVA AÇANLARIN DAVASI DÜŞECEK Mİ?

3- Ziyaretçimizin sorusu:

Biz SGK'ye dava açtık. Şimdi dava düşecek sanırım peki SGK derhal ödeme yapacak mı ?

3- Memurlar Net olarak Değerlendirmemiz

Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine açılan ikramiye davaları mahkemelerce düşürülmesi gerekecektir. Sosyal Emniyet Kurumu 7500 TL.ye kadar olan ödemeleri emeklilerin müracaat tarihinden itibaren 3 ay içinde ödemesi, fazla kısmı olması durumunda ise artı tutar kısmını 2018 yılı içerisinde ödemesi gerekecektir.

BÜTÜN YIL HESAPLAMASINDAKİ YETKISIZ SÜRELER, YIL BAZINDA MI YAPILIYOR?

4- Ziyaretçimizin Sorusu:

Bir konuyu anlayamadim arkadaslar bilgisi olan aydinlatirmi acaba ? Örneğin benim 35 sene hizmet yilim var fakat bu yıllarda hepsinde 360 gün yani 1 sene sürekli yatmamis aralıklar var yani fakat 35 sene bitti ikramiye için dilekçe yapılabilir miyim acaba ?

4- Memurlar Net olarak Değerlendirmemiz:

Memurların hizmet sürelerinin hesaplanması her sene için öbür yapılmaz. Emekli olduğu tarihe değin çalışmış olduğu süreler hesaplanır. Çalışılmamış süreler hizmet olarak alınmayacağı için emekli ikramiyesinde de başlıca alınmaz. Yani sizin 35 sene hizmet yılınız var, ancak bu hizmetleriniz arasında ola ki 1 sene çalışmadığınız zaman varsa emekli ikramiyesi farkınız 34 bütün sene olur. 34 Bütün yıl değilse 33 bütün sene olur.

EMEKLİ OLDUKTAN SONRADAN BELEDİYE BAŞKANI OLANLARIN DURUMU

5- Ziyaretçimizin Sorusu:

Tüm sorularımıza yanıt verdiğiniz ve sorunlarımızı gündeme taşıdığınız için fazla fazla teşekkür ederiz. Size bir sorum olacak umulan 30 yıl üzeri hizmete emekli ikramiyesi yasalaştı. Benim sorum babamla ilgili babamı 1998 yılında 29 sene hizmet yılı üzerinden emekli oldu ve emekli ikramiyesini aldı, fakat 1994-1999 yılları arasında bir ilçede 5 sene 3 ay belediye başkanlığı yaptı. (acilen makam ve tahsis tazminatlarından faydalanıyor bildiğim kadarıyla. Benim sorum. Babamın 29 yıllık hizmetine bu hizmet ek olur mu ? Yani bunun karşılğına gelen 4 sene için ikramiye alabilir mi , konuyla ilgili bilgilendirme yaparsanız fazla mutlu oluruz, şimdiden teşekkürler...

5-Memurlar Net olarak Değerlendirmemiz:

Belediye Başkanlığı da Emekli Sandığı hizmeti sayılır. Bu vakit emeklilik hizmet ve emeklilik ikramiyesinde dikkate alınması gerekir. Tahminimiz babanızın bu hizmet süresi 29 sene hizmetin içerisindedir. Olur Ya emekli olduktan sonra Belediye Başkanlığı yapmış ise öbür bir şart ortaya çıkar. Emekli olduktan sonra Belediye Başkanlığı yapanların emekli aylıkları kesilmez. Aylıklar kesilmediği için de belediye başkanlığı süresi hizmet olarak uygulanmaz. Bu durumunuzu öğrenmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru etmenizi tavsiye edebiliriz.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment