Kredi kartı üyelik (azalık) ve Hesap İşletim ücreti


Bursa'da, bankaların üyelik ücreti altında yaptığı yasal olmayan kesintilerin iadesi yönünde, mahkeme emri niteliği içeren emsal bir karar alındı.
26 Ocak 2007



TÜKDER Genel Başkanı Karagöz, bankaların kredi ve ATM kartlarından 35 YTL'ye varan takvim üyelik ücreti aldığını, sözleşmelerde olmayan bu kesintiye itiraz edilmesi durumunda, paraların kurtarıldığını söyledi. Karagöz, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, bankaların kredi kartlarından aldığı uygulama ve üyelik bedellerinin geri ödenmesi konusunda hukuki yolun açıldığını bildirdi. Yasayla yetkilendirilen TÜKDER Şimşek İlçe Hakem Heyeti'nin bu yönde bir karar aldığını ve kararın Bursa'da ilk olduğunu belirten Karagöz, "Kesilen paraların iadesi yönünde bugün, Şimşek ilçe hakem heyetimiz bir karar aldı, kart başvuru bedeli ya da üyelik bedeli hakkında. Bu karar mahkeme kararı gibi geçerlidir ve Bursa'da ilktir. Karar gereği bankalar bu parayı tüketiciye iade edecektir. Paranın iadesine ve bundan sonra da kesilmesinin önlenmesine yönelik karar alındı. Banka, kararı yerinde görmüyorsa 15 gün içinde karşı dava açabilir" dedi.

TÜKDER ilçe hakem heyetlerinin ilgili yasa gereği kurulduğunu ve aldığı kararların mahkeme kararı yerine geçtiğini yineleyen, vatandaşlar tarafından yapılan başvuruların en geç 3 ay içerisinde sonuçlandığını belirten Karagöz, "Bankalar, kart başvuru bedeli ya da yıllık aza bedeli adı aşağıda öbür rakamlarda kesinti yapıyor. Bunlar yasal değildir. Eğer bankalar sözleşmeye dayalı olarak bunu alıyorlarsa ama o kadar yapıyorlar, bu sözleşmeler tüketicinin fikri alınmadan önceden hazırlanmıştır. Bu şekilde de olsa tüketicilerden kart uygulama bedeli ya da üyelik adı altında kesinti yapması doğal değildir. Eğer böyle bir kesinti yapılıyorsa, kredi kartı sahipleri bankalara sözlü ya da yazılı başvurabilir. Bankalar tüketicinin isteğini yerine getirmezlerse, yeniden yasayla kurulmuş TÜKDER ilçe hakem heyetlerine kullanım yapılmalıdır. İlçe hakem heyetlerinin vermiş olduğu kararlar belirli kararlardır ve mahkeme kararı yerine geçer. Bu anlamda da tüketiciler, bağlı bulundukları ilçe kaymakamlarındaki hakem heyetlerine başvurabilir. İlçe hakem heyetleri, 4822 sayılı yasayla öbür 4077 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu'nun 22. maddesi gereğince kurulmuştur. Bu heyetin hukuki dayanakları vardır. İlçe hakem heyetleri 5 kişilik komisyondan oluşuyor. Başları kaymakamın görevlendirdiği memurdur. Heyette baronun, belediyenin, alıcı koruma derneğinin, esnafın ve ticaret odasının temsilcileri vardır. İlçe hakem heyetlerine cümbür cemaat yazılı bir dilekçeyle belgeleriyle başvurabilir. Dilekçe tarihinden itibaren 3 ay içerisinde karar çıkar" diye konuştu.

İhlas Haber Ajansı
sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
Sonraki sayfaya geç
Önceki
Sonraki »

1 yorum:

Click here for yorum
B-S
Aralık 29, 2022 8:41 ÖS ×

İzmir Boşanma Avukatı

Selamat B-S dapat PERTAMAX...! Silahkan antri di pom terdekat heheheh...
Balas
avatar
admin
Thanks for your comment