Tarım işçisi hangi mahkemede hakkını arayabilir?

Tarım işçisi iş mahkemesine dava açabilir mi?

“Niçin açmasın?” dediğinizi duyar gibiyim. Böylece ya, apaçık bir işçilik alacağı varsa bunun çözüme kavuşturulacağı yer iş mahkemesi değil midir? Tarım işçisi maaşını alamamışsa veya müsade kullanamamışsa veya her hangi diğer bir alacağını işvereninden alamıyorsa nereye dava açmalıdır?

Meslek Kanunu istisnaları

Yukarıdaki sorunun cevabını vermeden önce, Meslek Kanununun kapsamına göz atmamız gerekir. Buna tarafından, tekrar benzer kanunda sanılan istisnalar haricinde tüm işyerlerinde Meslek Kanunu uygulanacaktır. Peki bu istisnalar nelerdir? Tarım işleri bakımından şunu söyleyebiliriz oysa;b50 işçiden az emekçi çalıştırılan (50 dahildir) tarım ve orman işlerinin yapıldığı iş yerleri Meslek Kanunu kapsamı haricen bırakılmıştır. Öyleyse, bir tarım işçisinin işyerinde 50’den eksik işçi varsa bu işçinin Meslek Kanununa emrindeki olmadığını söyleyebiliriz.

İstisnanın istisnası

Evet, 50’den az işçinin çalıştırıldığı bir tarım işyerinde bile bir takım işçiler hâlâ Iş Kanununa bağlı olabilir. Şöyle oysa; tarım işyerlerinde yapılmakta olan inşa işlerinde çalışanlar veya halkın faydalanmasına açık park ve bahçelerde çalışanlar Meslek Kanununa tabidir.

Kimler Meslek Kanununa tabi yok?

tarım işçi alacağı dava

tutanaksız işçi çıkarma

Emekçi tutanaksız işten çıkarılabilir mi?

Yukarıdaki hükümleri özetlersek şu sonuca varırız: Gerçekte tarım işi yapıyorsanız, tarım işi yapılan işyerinizdeki emekçi sayısı 50’nin altındaysa ve yaptığınız meslek halka açık park ve bahçe düzenlemesi vb. bir meslek değilse; siz Iş Kanununa yan değilsinizdir.

Tarım işçisi hangi kanuna ve mahkemeye bağlı?

Peki lakin o halde bir tarım işçisinin işvereniyle yaşadığı uyuşmazlık hangi kanuna tarafından ve hangi mahkemede çözülecek? Meslek Kanununa tabi olmayan bir tarım işçisi için artık iş mahkemesine dava açılması muhtemel değildir. Çünkü meslek mahkemeleri Meslek Kanunundan doğan uyuşmazlıklara bakmaktadır. Tarım işçisinin işvereniyle yaşadığı anlaşmazlık ise Borçlar Kanunu hükümlerine kadar genel görevli mahkemelerde çözümlenecektir.

SONUÇ

50’den eksik işçinin çalıştığı bir tarım işyerinde sahiden tarım işi yapan ve halkın kullanımına açık park/bahçe işi dışarıda diğer bir iş yapan emekçi, Meslek Kanununa tabi olmayacaktır. Bu işçinin işvereniyle yaşadığı anlaşmazlıklar da meslek mahkemesinde çözülmeyecektir. Bu kapsamdaki bir tarım işçisi, işverenden alacakları bakımından davayı meslek mahkemesinde değil, genel görevli mahkemelerde açmalıdır.

 

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment