15 Temmuzun resmi tatil olmasının işçiler açısından sonuçları

15 Temmuz işçilere resmi tatil mi?

15 Temmuz darbe girişiminin bastırılması ve insanlarımızın demokrasi ve vatan içi verdiği mücadelenin unutulmaması amacıyla  15 Temmuz tarihinin devlete ait tatil duyuru edilmesine dair değişim mecliste kabul edildi. Peki bu durumunda işçiler açısından doğuracağı sonuçlar nelerdir?

Ulusal bayram ve devlete ait tatil günleri

Bilindiği üzere işçiler açısından bir yılda toplam 14,5 gün milli bayram ve genel tatil günü bulunmaktaydı. Bunlar sırasıyla 1 ocak yılbaşı günü, 23 nisan milli egemenli ve çocuk bayramı, 1 mayıs emek ve dayanışma günü, 19 mayıs gençlik ve spor bayramı, 30 ağustos galibiyet bayramı, 28 ekim öğleden sonradan itibaren 29 ekim cumhuriyet bayramı ile 3,5 gün ramazan bayramı ve 4,5 gün kurban bayramıydı.

15 temmuz resmi tatili

Toplamda 8 gün dini bayram, 3 gün devlete ait bayram, 1,5 gün ulusal bayram ve 2 gün de genel tatil gününden ibaret olan bu günlerde çalışan işçilere, bir yevmiye fazladan ödenmesi gerekmektedir. Çünkü işçilerin bu günlerde çalıştırılmaması başlıca olmakla birlikte, onayları alınarak çalıştırılmaları durumunda 1 yevmiye zaten adalet ettikleri için, 1 yevmiye de keza çalıştıkları için ödenmelidir. Buna Iş Kanunu uygulamasında genel tatil ücreti denmektedir.

İşçilerin bayram tatilleri uzatılabilir mi?

15 temmuz için de işçiye bir yevmiye fazladan ödenecek

15 temmuz’un devlete ait tatil günü olarak belirlenmesinin doğal sonucu ise, bu gün çalışacak işçinin fazladan bir yevmiye daha alacak olmasıdır. Tıpkı öteki ulusal bayram ve genel tatil günlerinde olduğu gibi, 15 temmuzda çalışacak işçiye de genel tatil ücreti ödenmek zorundadır.

SONUÇ

Bit yıl içinde işçilere genel tatil ücreti ödenmesini gerektiren 14,5 gün varken, 15 Temmuz tarihinin de resmi tatil duyuru edilmesiyle ulusal bayram ve genel tatil günü sayısı 15,5 güne çıkmıştır. 15 temmuz tarihinde aslında çalışan işçiye, adi günlük ücretinin haricen bir günlük de fazladan genel tatil ücretinin ödenmesi gerekmektedir.

Anekdot: Mecliste kabul edilen ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatil Hakkında Kanunda değişiklik yapılarak ortaya koyulan bu düzenleme az önce devlete ait gazetede yayımlanmamıştır. Fakat en kısa sürede Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp resmi gazetede yayımlanacağı açıktır. Devlete Ait gazetede yayımlanması durumunda bu yazı güncellenecektir.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment