Taşeron işçisinin yıllık izin kıdemi nasıl belirlenir?

Taşeron işçisinin takvim izni nasıl hesaplanır?

Uygulamada taşeron işçisi olarak bilinen alt patron işçilerinin karşılaştıkları kayda değer sorunlardan biri de takvim izin sürelerinin hesaplanmasıdır. Bir millet kurumunda uzun yıllar çalışan bir taşeron işçisi bu vakit kapsamında defalarca şirket değiştirmekte ve yenilenen her ihale sonrası birkaç gün ara vererek yeniden işe başlamaktadır. Peki bu işçilerin takvim izne başlıca kıdemi nasıl hesaplanır? Aradaki boşluklar dikkate alınır mı?

Taşeron işçisinin yıllık iznini halk kurumu takip edecek

Şu yazımdan da okuyabileceğiniz gibi, 2014 yılında mevzuatta yapılan bir değişiklikse, taşeron işçisinin takvim izninin kullandırılıp kullandırılmadığını peşine düşüp takip etme ve kullandırılmamış olması durumunda taşeron şirkete talimatlar vererek, bu izinlerin kullanılmasını sağlama yükümlülüğü ulus kurumlarına verilmiştir.

Yeniden benzer tarihte Meslek Kanununda yapılan değişiklikle; taşeron işçilerinden, şirketleri değiştiği halde benzer halk kurumunda çalışmaya devam edenlerin takvim izin süresinin, benzer işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanacağı hüküm altına alınmıştır. Bunun anlamı, şirketler değişse bile işçinin tüm alıştırma dönemlerinin takvim izin hesabında dikkate alınması gerektiğidir.

Millet kurumu takvim izinleri nasıl saptama edecek?

Burada özellikle kamu kurumları bakımından ilave bir iş yükü meydana geldiği açıktır. Kurum personelinin, her bir taşeron işçisi bakımından bir bir hesaplaması yapması gerecektir. Bunun için de işçilerin SGK hizmet dökümleri incelenmeli ve benzer kamu kurumunda geçmiş bütün çalışma süreleri birleştirilmelidir. Bu operasyon sonucunda işçilerin hak ettikleri toplam takvim müsade süreleri belirlenmeli ve taşeron şirketten istenen yıllık müsade kayıtlarıyla kıyas yapılarak, işçinin hemen şimdi kullanmadığı müsade süreleri net bir şekilde ortaya koyulmalıdır.

Izin kurulu nedir ve nasıl kurulur?

İhaleler arası boşluklar ne olacak?

taşeron yıllık izin

Yukarıda bahsedilen ve epeyce zahmetli olan işin püf noktası ise, ihaleler aralarında işçilerin çalışmadıkları günlerin ne olacağıdır. Pek ya, bir hizmet alım ihalesi sona erip yenisi başladığında ara sıra arada birkaç gün ya da daha fazla haylazlık olmaktadır. Bu boşluklarda işçilerin sigorta girişleri yapılamamakta ve SGK hizmet dökümlerinde bu günler eksik görünmektedir. Taşeron işçisinin takvim müsade kıdemini hesaplamaya çalışan halk görevlisi, bu boşlukları dikkate almalı mıdır?

4857 sayılı Meslek Kanununda yer alan hüküm incelendiğinde, yıllık izin süresi hesaplanırken açık bir biçimde “aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak” hesaplanacağı açıklama edilmiştir. Bu hüküm göz önüne alındığında, aradaki boşlukların dikkate alınmaması gerektiği ortaya çıkmaktadır.

SONUÇ

Bir halk kurumunda uzun yıllar boyunca taşeron işçisi olarak çalışan ve bu zaman boyunca daima şirket değiştiren bir taşeron işçisinin takvim izin süresinin hesaplanması sırasında, ihaleler arası boşluklar karşımıza çıkmaktadır.

Emekçi bazen ara vermeksizin yeni şirkete geçerken, bazen de birkaç jurnal boşluktan sonra yeni şirkette işe başlamaktadır. Kanaatimce bu boşlukların hesaplama sırasında dikkate alınmaması gerekir.

İşçinin SGK hizmet dökümü alınmalı, “aynı ulus kurumu bünyesindeki” taşeron şirketler aşağıda geçen sigorta günleri toplanmalı ve meydana çıkan sonuca kadar işçinin yıllık izin süresi belirlenmelidir.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment