Sağlık personelinin tayin esaslarında önemli değişiklikler

Sağlık Bakanlığı ve emrindeki kuruluşlarında çalışan personelin tayin esaslarını düzenleyen Afiyet Bakanlığı ve Emrindeki Kuruluşları Tayin ve Yer Değişim Yönetmeliğinde değiştirme yapılmıştır. Tıklayınız.

Yapılan düzenlemeye göre, stratejik personel kavramı için diş tabii ve eczacılar da dahil edilmiştir. Stratejik personelden eşi özel sektörde çalışanlar nakil isteyemeyecektir. Tekrar stratejik personelin il içi nakillerinde kısıtlama yapılmıştır.

Yapılan bir öteki düzenleme eğitim özrü tayinlerine ilişkindir. Sağlık ile ilgili bir alanda minimum iki takvim öğrenim gördüğünü belgeleme şartı, minimum 4 yıllık olarak değiştirilmiştir. Ayrıca namzet memurlar, adaylık süresince eğitim durumu özründne nedeniyle nakil talebinde bulunamayacaktır.

Bir diğer düzenleme ise eşi özel sektörde çalışan sağlık durumu personeline yöneliktir.

Ayrıntılı yorumlama, altında karşılaştırlmalı madde analizinde yer almaktadır.

ESKİ HÜKÜM YENİ HÜKÜM m) (Öbür bent: 04.04.201529316 s. R.G. Istikamet./1. md.) Stratejik personel: Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi mevzuatına göre uzman olmuş uzman tabip, uzman (TUTG) ve tabip unvanındaki personeli,
açıklama eder. 26/3/2013 tarihli ve 28599 sayılı Devlete Ait Gazete'de yayımlanan Afiyet Bakanlığı ve Alt Kuruluşları Atama ve Yer Değişim Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (m) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"m) Stratejik personel: Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi mevzuatına tarafından uzman olmuş uzman tabip, uzman (TUTG), tabip, uzman diş tabibi, diş tabibi ve eczacı unvanındaki personeli

DEĞERLENDIRME-
STRATEJİK PERSONEL KAVRAMI GENİŞLETİLDİ

Stratejik personel kavramı için diş tabipleri ve eczacılar da dahil edilmiştir.

(1) İller arası atama dönemleri Ocak ayı ile Temmuz ayıdır. Bakanlık ve tabi kuruluşları açık olan ve doldurulmasına gereksinim duyulan kadroları bildiri eder. Bu kadrolara atanmak isteyen personel, tercih yaparak müracaatta bulunur. Bakanlık ile ast kuruluşları tercih sırasına bakmaksızın hizmet puanına göre atamaları tamamlar. Hizmet puanlarının eşdeğer olduğu takdirde seçim sıralamasına bakılır. Tercih sıralamasının aynı olması durumunda ise mesleki kıdemi pozitif olan personel öncelikli olarak atanır. Personelin il içi atamaları ile ilgili yöntem ve esaslar Bakanlık ile emrindeki kuruluşlarınca belirlenir.
(2) Standardın uygun olması kaydıyla bu Yönetmeliğin puan, zaman ve dönem ile ilgili hükümlerine tabi kalmaksızın;
g) Sıhhat ile ilgili bir alanda minimum iki yıllık öğrenim gördüğünü belgelendirmesi halinde, öğrenim süresi ile sınırlı elde etmek kaydıyla, öğrenim gördüğü yere,
bir defaya bilerek almak üzere atanabilir.
MADDE 2Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi "Personelin il içi atamaları ile ilgili usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönerge ile belirlenir." şekilde; ikinci fıkrasının (g) bendinde bulunan "iki takvim" ibaresi, "dört takvim örgün" biçiminde değiştirilmiştir.

DEĞER BIÇME
İL İÇİ ÖDEV VE EĞİTİM DURUMU ÖZRÜ İÇİN DEĞIŞIM

1- İl içi atamalar çıkarılacak bir yönergeyle belirlenecek.

2- Sağlıkla ilgili bir alanda 2 takvim öğrenim görenler değil sadece sağlıkla ilgili bir alanda dört takvim bir öğrenim görenler eğitim durumundan nakil isteyebilecektir.

Madde 20(1) Eşlerin ikisinin de Bakanlık ya da bağlı kuruluşlarda millet personeli olduğu takdirde;
c) 16 ncı maddenin ikinci fıkrası ile 19, 21 ve 24 üncü maddelerine kadar atanan personelin eşinin tayin yeri değişikliği talebinde D veya C hizmet grubu şartı aranmaz. Bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasına tarafından atanan personelin tahsis yeri değişikliği talebinde eşinin atanma tarihinden itibaren bir sene içerisinde D veya C hizmet grubu şartı aranmaz.

MADDE 3Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin ikinci cümlesinde bulunan "tayin yeri" ibaresinden önce ulaşmak üzere "eşinin" ibaresi eklenmiş; beş ve altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş; yedinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır

DEĞERLEME

İl içi naklen atanan personelin eşinin nakil başvurusunda bir yıl süreyle D veya C hizmet grubu şartı aranmayacak

(5) Ulus görevlisi olmayan eşinin, atanma istek edilen yerde sürekli üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına ya da bir hizmet akdi ile işverene alt olarak çalışmış ve halen çalışıyor olduğu takdirde, personelin yer değişikliği suretiyle ataması yapılır. Sosyal Güvenlik Kurumu zarfında çalışanlardan askerlik süresini borçlanıp primlerini ödeyenlerin askerlikte geçen süreleri üç yıllık zaman dahilinde değerlendirilir.
"(5) Ulus görevlisi olmayan eşinin, atanma istek edilen yerde uygulama tarihi itibarıyla son dört sene içinde 720 gün sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına ya da bir hizmet akdi ile işverene tabi olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde, personelin yer değişikliği suretiyle ataması yapılır. Kendi adına çalışanlardan borçlarını yapılandıranlar ile ödev istek edilen yer haricen sosyal emniyet primleri ödenenlerden, tayin istek edilen yerde iş yerinin faaliyette olduğunu ve bu işyerinde en az 720 gün çalıştığını belgelendirenlerin talepleri de değerlendirmeye alınır."


DEĞERLENDIRME
EŞİ ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞANLARIN NAKLİ İÇİN DÜZENLEME

Eşi özel sektörde çalışan personelin nakillerinde değişim yapıldı. Atanılan yerde 3 sene sürekli kastetmek şartı kaldırıldı. Bunun yerine son dört sene içinde asgari 720 gün prim ödemiş olmak şartı getirildi. Hem 720 gün şartı benzer işyeri için aranacak.

(6) Altıncı fıkra dahilinde yapılacak yer değişiklik işlemlerinde, kısa çalışma ödeneğinin ödenmesi ile askerlik sebebiyle işyeriyle ilişiği kesilenlerden askerlik dönüşü aynı ilde en geç iki ay içerisinde göreve başlanması halinde, başvuru tarihi itibariyle üç yıllık prim ödeme şartı aranmakla birlikte bulunduğu yerde üç yıllık sürekli prim ödeme şartı aranmaz. "(6) Stratejik personelin yer değişiklik taleplerinde bu maddenin ikinci fıkrasının (c) bendinin birinci cümlesi ile beşinci fıkrası uygulanmaz."

DEĞERLEME
STRATEJİK PERSONELİN NAKLİNE KISITLAMA

Stratejik personel il içi atamada D ve C grubu esnetmesinden yararlanamayacak. Yine stratejik personel, eşi özel sektörde çalışıyor diye nakil isteyemeyecek.

(7) Stratejik personelin yer değişiklik taleplerinde bu maddenin ikinci fıkrasının (c) bendi ile beşinci fıkrası uygulanmaz. Yürürlüktan kaldırıldı (5) 16 ncı maddenin ikinci fıkrası ile 19 uncu, 20 nci ve 21 inci maddeler kapsamındaki atanma talepleri hariç, namzet memur olan personel atanma talebinde bulunamaz.(**) MADDE 4Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(5) 16 ncı maddenin ikinci fıkrasının (d) bendi ile 19 uncu ve 21 inci maddeler kapsamındaki atanma talepleri hariç, 17 nci maddenin birinci fıkrasına kadar atananlar bir yıl, aday memurlar ise adaylık süresince atanma başvurusunda bulunamaz."

DEĞER BIÇME
ADAY MEMURLAR EĞİTİM DURUMUNDAN DOLAYI NAKİL İSTEYEMEYECEK

Namzet memurlar; daha önce 16. maddenin 2. fıkrasında sanılan, aile bireylerinden birisinin engelli olması, eşin vefatı, boşanma, eşinin emekli olması, eğitim durumundan nakil gibi hallerde, nakil isteyebilmekteydi. Bu hak kaldırıldı. Bu düzenleme bilhassa 2016/1 ile atanan adayların eğitim durumundan görev taleplerini karşılamamak için yapılmış görünmektedir.

Ayrıca, kurumlar arası nakiller gelen personel de bu durumlarda herhangi bir zaman şartı aranmadan nakil isteyebiliyordu. Bu yargı da 1 yıl baştan başa nakil isteyemecek şekilde kısıtlanmıştır.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment