Madenci kaç saat çalışır?

Madenciler kaç saat çalışır?

Ülkemizde işçilerin egzersiz saatleri Meslek Kanunu ile belirlenmektedir. Iş Kanunu da bu konuda, haftalık egzersiz süresi belirlemeyi seçim etmiştir. Kesinlikle jurnal azami zaman sınırlamaları olmakla birlikte; işçiler için alıştırma süresi genelde haftada 45 saattir. Fakat madenciler için bu süreler farklı uygulanmaktadır.

genellikle çalışma süresi

Yukarıda da belirttiğim üzere egzersiz süresi haftalık olarak hesaplanmalıdır. Günlük veya aylık alıştırma süresi hesabı yapılmamalıdır. Mesela bir işyerinde fazla egzersiz yapılıp yapılmadığı araştırılırken işçinin jurnal örneğin 11 saat çalışmış olması veya aylık 225 saatin üstünde çalışması ve güya bir hesaplama yanlış olacaktır. Artı çalışmada hesap, işçinin haftalık çalışma süresine tarafından yapılacak ve 45 saatin üzeri pozitif alıştırma kabul edilecektir.

Maden işçileri lehine düzenlemeler

Soma faciasından daha sonra mevzuatımızda maden işçilerine karşın bazı düzenlemeler yapılmıştır. Bu işçilerin takvim izin süreleri uzatılırken, bunların herzamanki hallerde fazla egzersiz yapması yasaklanmıştır. İşte bu lehe düzenlemelerden birisi de madencilerin çalışma süreleriyle ilgilidir.

Maden işçisinin alıştırma süresi

maden çalışma saatleri

gece vardiyası ücreti

Gece mesai ücreti var mıdır?

İşçiler için genel kaide, çalışma süresinin haftada 45 saat olması ve jurnal alıştırma süresinin de 11 saati aşmaması kaydıyla işverence dilediği gibi dağıtılabilmesidir. Kanun koyucu bu noktada devreye girmiş ve maden işçisinin haftalık alıştırma süresini 37,5 saat olarak belirlemiştir.  Üzerine diğer taraftan, günlük egzersiz süresinin en çok 7,5 saat olabileceği ifade edilmiştir.

Bunu bir örnekle açıklayacak olursak; alışılagelmiş bir emekçi mesela haftada 5 gün 9’ar saat çalıştırılabilirken, maden işçisi çalıştırılamaz. Çünkü keza haftalık 37,5 saatin üzerinde çalışması ayrıca de jurnal 7,5 saatin üzerinde çalışması yasaktır. Maden işçisi mesela günde 7,5 saatten 5 gün her tarafında çalıştırılabilir.

NETICE

Maden işçisi bir gün içinde en çok 7,5 saat çalıştırılabilir. bununla birlikte madencinin haftalık egzersiz süresi de 37,5 saati aşamaz. Bu sürelere dikkat etmek kaydıyla, maden işçisinin mesaisi serbestçe belirlenebilir. Lakin yukarıdaki günlük ve haftalık sürelerin üstüne çıkılmasının olası olmadığının ve maden işçilerine fazla alıştırma yaptırılamayacağının unutulmaması gerekir.

Not: Bu yazıda geçen haklar, sadece “yer aşağı” çalışan maden işçilerine tanınmıştır.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment