İşçiye tek seferde en çok kaç gün izin verilebilir?

İşçiye tek seferde en çok kaç gün izin verilebilir?

Yıllık ücretli izin işçi için kayda değer bir hak olduğu için, Iş Kanunu bu hakkı uzun uzadıya düzenlemeyi seçim etmiştir. Böylece ancak; süresinden kullanım şekline dek çoğu detaylar kanunda kendisine yer bulabilmiştir. Takvim izinle ilgili merak edilen hususlardan birisi de bu iznin tek seferde en çok kaç gün kullandırılabileceği ile ilgilidir.

Takvim ücretli müsade kavramı

Meslek Kanununa tarafından işçinin yıllık izni, kıdemine kadar belirlenmektedir. İşyerinde işçinin geçirdiği süreye kadar çoğalan bu izin, ama işçinin kıdeminin bir sene olmasıyla adalet edilebilmektedir. Mesela 11 ay çalışarak işten ayrılan bir işçinin takvim müsade hakkının doğmadığı kabul edilmektedir.

Buna göre işyerindeki kıdemi 1 yıldan 5 yıla kadar olan işçinin 14 çalışma günü, 5 yıldan 15 yıla dek olan işçinin 20 iş günü ve 15 yıldan çok kıdemi olan işçinin de 26 çalışma günü izni vardır. Bu süreler minimum olup muhakkak müşterek anlaşmayla artırılabilirler. Ancak hiçbir şekilde daha eksik izin belirlenmesi olası değildir.

Takvim ücretli izin tek seferde asgari kaç gün verilebilir?

işçiye kaç gün izin verilebilir

Izin kurulu nedir ve nasıl kurulur?

Gelin, önce takvim iznin asgari kaç gün verilebildiğine bakalım. 2016 yılı nisan ayında yapılan değişiklikten önce takvim ücretli izin, bir bölümü asgari 10 gün elde etmek üzere en çok 3 parçaya bölünebiliyordu. Bundan Böyle yıllık izin, yine bir bölümü en az 10 gün edinmek kaydıyla sınırsız sayıda bölünebilmektedir. Mesela 20 gün izni olan bir emekçi, iznini bir tanesini 10 gün kullandıktan sonra geri kalan 10 gün iznini, her bir gün için ayrı ayrı kullanabilir ve böylece iznini toplam 11 parçada kullanabilir. Görüldüğü üzere yıllık müsade, işçiye asgari 1 gün olarak verilebilmektedir.

Takvim izin tek defada en çok kaç gün verilebilir?

Yazının girişinde de söylediğim gibi, Meslek Kanunu takvim izin kavramını enine boyuna yorumlama yoluna gitmiş ve hemen hemen bu hakla ilgili her detaya yer vermiştir. O halde, takvim iznin tek seferde en fazla kaç gün verilebileceğiyle ilgili de Iş Kanununa bakmak gerekecektir. Kanunun ilgili maddelerini incelediğimizde ise, yıllık iznin tek seferde kullanılabileceği maksimum gün sayısı ile ilgili bir hükme rastlamamaktayız. Bunun anlamı, yıllık iznin tek seferde dilendiği kadar verilebileceğidir.

SONUÇ

Yıllık ücretli müsade tek seferde istenildiği dek verilebilir. Mesela bir işçinin 20 yıldan uzun süredir işyerinde çalıştığını ve bu vesileyle hiç müsade kullanmadığını varsayalım. Bu işçinin toplamda 500 gün izninin biriktiğini düşünelim. İşte bu işçiye patron dilerse, tek seferde 500 günlük izin de verebilecektir. İşçiye tek defada verilebilecek en çok izin sayısı ile ilgili her hangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment