İşsizlik maaşı için nereye başvurulmalıdır?

İşsizlik maaşı başvurusu

Kendi kusuru açık havada işsiz kalan işçiye ödenen işsizlik maaşı, meslek arayan emekçi için siklet arz etmektedir. Bu süreçte hem onun kişisel ihtiyaçlarının giderilmesi ve varsa ailesinin geçiminin sağlanabilmesi açısından işsizlik maaşının oldukça manâlı olduğunu söylemeliyim. Peki işsizlik maaşı başvurusu nereye ve ne zaman yapılır?

İşsizlik maaşı alma şartları

Bu konuyu daha önce ayrıntılı bir şekilde anlatmıştım. Ancak özetlemem gerekirse; işçinin haklı bir nedenle işten bölünmüş veya patron göre kusuru yokken çıkarılmış olması gerekir. Yine bu işçinin, işten ayrıldığı günden geriye doğru dönük 120 gün baştan başa sigortasının yatmış olması ve geriye dönük son 3 yıl içinde de 600 gün sigortasının olması gerekmektedir.

İşsizlik maaşı kaç liradır?

Bu konuyu da daha önce açıklamıştım. Kısaca depreşmek icabında; işçinin işten ayrıldığı tarihten itibaren geriye doğru dönük dört ay boyunca SGK’ya bildirilen brüt ücret miktarlarının aylık ortalaması bulunmalı ve meydana çıkan rakamın yüzde kırkını alınmalıdır. Sonuç, işçiye ödenecek olan işsizlik maaşı miktarını verecektir.

İşsizlik ödeneği başvurusu

Işçi, işten ayrıldığı tarihten itibaren 30 gün içinde en yakın İŞKUR’a başvurmalı ve işsizlik ödeneği talep etmelidir. Ayrıca bu uygulama, internet aracılığıyla İşkur’un internet sitesi üzerinden de yapılabilmektedir. Bu esnada işçinin yanına götürmesi gereken her hangi bir belge bulunmamaktadır, kimliği yeterli olacaktır.işsizlik parası başvurusu

istifa eden işçi işsizlik maaşı

Işçi istifa ederse, işsizlik maaşı alabilir mi?

Kullanım için 30 günlük zaman önemlidir. Sıhhat raporu ve benzeri bir mücbir sebep olmadıkça 30 gün geçirilmemelidir. Çünkü 30. Günden itibaren, işçiye ödenecek olan işsizlik tazminatının süresi işlemeye başlayacaktır. Mesela 30 günden 10 gün sonradan başvuran işçiye de yine işsizlik maaşı bağlanacak; fakat bu emekçi işsizlik ödeneğini 10 gün beceriksiz alacaktır.

NETICE

İşsizlik sigortası başvurusu yerine getirmek isteyen işçinin önünde iki seçenek vardır. Emekçi ya İŞKUR’un internet sitesinden başvuru yapmalı veya bizzat İŞKUR birimine giderek orada başvurusunu gerçekleştirmelidir.

Bunun için işçinin, işten ayrıldığı günden itibaren 30 jurnal süresi olsa da; bu adalet düşürücü bir süre değildir. Işçi, 30 günden sonra işsizlik maaşına başvurur ve onu almaya yargı kazanırsa; geç başvurduğu vakit dek eksik işsizlik maaşı olacaktır.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment