İşsizlik maaşı alırken çalışan işçi

İşsizlik maaşı alırken çalışılabilir mi?

Kendi kusuru olmaksızın işten çıkarılan veya haklı bir gerekçeye dayanarak işten ayrılan emekçi işsizlik maaşı alabilmektedir. İşçinin işsiz kaldığı dönemde, maddesel olarak birazcık rahatlaması için verilen işsizlik ödeneğinin miktarı da işçinin çalışırken aldığı ücrete kadar değişmektedir. O halde, işsizlik maaşı alırken çalışan bir emekçi aldığı maaşları geri vermek zorunda mıdır?

İşsizlik maaşı şartları

Bu konuda detaylı bir yazı yazmıştım. gerçi özetle tanımlamak icabında; işçinin işten ayrıldığı günden önceki 120 günün tamamında sigortalı olması ve ayrıca işten ayrıldığı tarihten geriye doğru gidildiğinde son üç yılda en az 600 gün primi olması halinde işçiye işsizlik maaşı ödenebilmektedir. Ama bununla beraber bu işçinin ya haklı bir nedenle işten çıkarılmış olması  ya da işveren tarafından kusuru yokken işten çıkarılmış olması gerekmektedir.

İşsizlik maaşı alırken çalışan işçi

İşçinin bu vakit zarfında bir gün bile olsa çalışmaması gerekir. Çalışacaksa da, İŞKUR’a başvurmalı ve işsizlik maaşı ödemesini durdurmalıdır. Bu konuda bir Yargıtay kararında şöyle denilmektedir.

işsizlik maaşı alan işçinin çalışaması

istifa eden işçi işsizlik maaşı

Işçi istifa ederse, işsizlik maaşı alabilir mi?

“4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun ellinci maddesine göre, sigortalı, işsizlik maaşından yararlanma süresini doldurmadan her yerde işe girerse ve işsizlik sigortası ödeneğinden faydalanmak için bu kanunun öngördüğü şartları yerine getirmeden tekrar işsiz kalırsa daha önceden adalet ettiği işsizlik ödeneği süresini dolduruncaya kadar bu haktan yararlanmaya devam eder. Anılan hüküm uyarınca, işsizlik ödeneği alınırken çalışılan süreye isabet eden işsizlik ödeneğinin davalı kurumca istenebileceği gözetilerek, çalışılan beş günlük süreye isabet eden işsizlik ödeneğiyle faizi hesaplanarak bu miktardan davalının sorumluluğuna karar verilmesi gerekirken…” (10 Hukuk, 2009/3751 E.)

NETICE

Yukarıdaki Yargıtay kararından da açık açık görüleceği üzere, işsizlik maaşı alırken çalışan işçiden işsizlik maaşı geri alınır. Fakat işçiden bu durumda bütün işsizlik maaşının alınması muhtemel değildir. Emekçi kaç gün çalışmışsa, o kadar güne karşılık gelen aidat İŞKUR kadar geri istenecektir. gerçi böyle bir durumla karşılaşmamak adına, işsizlik maaşı alırken çalışılmaması ve çalışılacaksa da mutlaka İŞKUR’a bildirilmesi işçinin yararına olacaktır.

 

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment