İşçi şehir dışında geçici görevlendirilebilir mi?

İşçinin kent dıştan görevlendirilmesi olası mü?

İşçinin büyük kasaba dışarıda görevlendirilmesi, alıştırma hayatında rastlanabilen durumlardandır. Ara Sıra işçinin görevinin niteliği gereği büyük kasaba dışına geçici olarak çıkması mümkünken, bazen de değişmez bir işi olan işçiye şehir halkı dışı görevi verilebilir. Peki işçi her halde ve şartta şehir halkı açık havada görevlendirilebilir mi?

Iş Kanunu ne diyor?

Bu konuda Meslek Kanununun ortaya koyduğu net bir hüküm bulunmamaktadır. İşçinin şehir halkı dıştan görevlendirilemeyeceği ya da böyle bir görevlendirmeyi işçinin her halde kabul etmesi gerektiğine dair bir hükme Meslek Kanununda rastlayamayız. O halde genel hükümler çerçevesinde bir sonuca varmamız gerekir. İşçinin esas görevi, kendisine meslek sözleşmesiyle verilen görevleri yerine getirmekten ibarettir. Işveren de bunun karşılığında ona ücret ödemek zorundadır. Bu durumda bakılması gereken yer, iş sözleşmesidir.

Iş sözleşmesinde hangi hükümler var?

Bir iş sözleşmesinde bulunması gereken en esas husus, işçinin görevi ve unvanıdır. O halde başlangıçta işçinin görevine bakılması gerekir. Bu işçi başka şehirde görevgörev, niteliği gereği zaten il dışı seyahatleri gerektiren bir görevse, işçi muhakkak büyük kasaba dışı görevlendirmeyi kabul etmek zorundadır. Örneğin bir hap mümessili veya pazarlamacının kent dışarıya görevlendirilmesini olağan kabul etmek gerekir.

 

deneme süresi ne kadar

Deneme süresi ne dek?

Gelelim öteki çalışanlara. Bu ister bir market çalışanı olsun, isterse bir fabrikada imal işçisi; bakılması gereken yer, meslek sözleşmesinde işçinin görev yerine ilişkin hükümlerin olduğu bölümdür. Burada eğer işçinin, işverenin gösterdiği her hangi bir yerde veya şubede tahsis yapmayı kabul ettiğine ya da işveren kadar yapılacak her türlü geçici görevlendirmeyi peşinen kabul ettiğine dair hükümler varsa, emekçi geçici görevlendirmeyi benimsemek zorundadır.

SONUÇ

İşverenin yönetim hakkının kapsamı, işçilerin alıştırma yerlerinin değiştirilmesini de kapsar. Meslek sözleşmesinde; işçinin geçici görevlendirmeyi ya da tahsis/yer değişikliğini peşinen kabul ettiğine dair bir hüküm bulunması halinde, işçi geçici görevlendirmeyi reddedemez. İster benzer şehirde olsun, isterse diğer bir şehirde; emekçi bu herif bir geçici görevlendirmeyi kabul etmek zorundadır.

Ancak iş sözleşmesinde böyle bir hüküm yoksa ve işçinin atama tanımı da doğal olarak böyle bir görevlendirmeyi kapsamıyorsa, işçinin geçici görevle başka bir şubede veya şehirde görevlendirilmesi mümkün değildir. Bu ancak, işçinin ayrıca onayının alınmasıyla mümkün olur.

 

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment