İşçinin, sendikal faaliyeti nedeniyle işten çıkarılması

Sendikaya aza olduğu için işten çıkarılan işçi

Sendika, dürüst işlediği vakit işyerinin verimliliğini artıran ve Meslek Kanununun öngördüğü kuralların işlemesini karşılayan bir örgütlenmedir. Bu yapılanmanın temel taşları da muhakkak işçilerdir. Bir araya gelecek olan 7 emekçi göre kurulabilen sendikanın varlığı ara sıra işverenleri rahatsız edebilmektedir. İşte böyle bir durumda, sendika üyeliği nedeniyle işten çıkarılan işçinin hakları nelerdir?

Sendika nedir?

Sendika; işçilerin egzersiz ilişkilerinde, müşterek ekonomik, sosyal adalet ve menfaatlerini gözetmek ve geliştirmek nedeniyle en düşük 7 işçinin bir araya gelerek bir iş kolunda faaliyette bulunmak için oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluştur. Sendikanın nasıl kurulabileceğini bir diğer yazımda açıklamıştım. Buradan da görüleceği üzere, sendika belirlemek çok basit bir iştir. Kayda Değer olan 7 gerçek ya da tüzel kişinin bir araya gelmesi ve oldukça kolay olan birkaç bürokratik işlemi yerine getirmesidir.

Sendikanın faydaları neler?

sendikal fesih

Bu konuda kitapların yazıldığının farkındayım. Ama kısaca özet çıkarmak icabında; sendikanın varlığının işyerindeki uygulamaların kanunlara uygunluğunu temin etmek, işçinin verimini çoğaltmak, emekçi ile patron arasındaki bağlılığı artmak gibi manâlı faydalar vardır. Bunun yanına, siyasallaşan bir sendikacılık faaliyetinin işçiler aralarında ayrışmalara neden olduğu, sendikacılığı sadece daha çok zam almaktan ibaret gören sendikacılar yüzünden işverenlerin fazla maliyetlere sabretmek zorunda kaldığı da bir gerçektir. Bunlara rağmen, sendika ayarlamak ve sendikal faaliyetlerde bulunmak Anayasanın da teminat altına aldığı bir esas hak ve özgürlüktür.

mevsimlik iş sendika

Mevsimlik emekçi sendikaya üye olabilir mi?

Işçi, sendika üyeliği nedeniyle işten çıkarılabilir mi?

Böyle bir koşul şüphesiz yasal olarak muhtemel değildir; ama alıştırma hayatında bunun örneklerine rastlanmaktadır. Sendika üyeliği nedeniyle işten çıkarılan bir işçinin, sıradan şartlar aşağı işten çıkarılan bir işçiye tarafından fazladan hakları bulunmaktadır. Bunların başında da sendikal tazminat gelmektedir.

Sendikal tazminat

Sendikal tazminat; işçilerin işe girmelerinin, belirtilen bir sendikaya girmeleri veya girmemeleri veya kayıtlı bir sendikadaki üyeliğe devam etmeleri ya da üyelikten ayrılmaları şartına ast tutulması durumunda gündeme gelmektedir. Ayrıca işverenin, sendika üyesi işçilerle sendika üyesi olmayan işçiler ya da farklı sendikalara aza olan işçiler arasında, alıştırma koşulları ya da işten sonuç bakımından her hangi bir  fark yapılmamalıdır.

Buna tarafından işçinin iş akdinin sendikal nedenlerle feshedildiğinin tespiti durumunda işçinin asgari 1 yıllık ücreti tutarında sendikal tazminata hükmedilebilmektedir. İşçinin kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı gibi öteki hakları da ayrıca saklıdır.

SONUÇ

Sendikaya üye olduğu veya sendikal faaliyette bulunduğu için işten çıkarılan bir işçi, meslek mahkemesine dava açtığında sendikal tazminat da istek etmelidir. İşçinin en düşük 1 yıllık ücreti tutarında belirlenen bu tazminat, arz olarak önemli rakamlara tekabül edecektir.

Bu işçinin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ödenti alacakları ve öteki hakları da hem saklı olup işçi bunları da talep edebilecektir.

 

 

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment