İşçinin izninin yarıda kesilmesi

Takvim iznin yarıda kesilmesi

Yıllık izne ayrılan işçinin, bu iznini yarıda kesmek zorunda kalması olanak dahilindedir. Sebebi ne olursa olsun iznini yarıda kesen ve işe dönen işçinin kullanmadığı izinler ne olacaktır? Bilindiği üzere devlet memurlarının izinlerini yarıda keserek göreve başlamaları durumunda, kullanmadıkları izinleri yanmıyor ve mevcut izinlerinin üstüne eklenmektedir. İşçiler için durum nasıldır?

Yıllık izin süreleri

Özet Olarak söz etmek icabında işçilerin yıllık izinlerinin, kıdemlerine tarafından belirlendiğini söyleyebiliriz. İşyerindeki kıdemi 1-5 yıl arasında olan işçiye 14, 5-15 yıl arasında olan işçiye 20 ve 15 yıldan çok olan işçiye 26 iş günü müsade verilmesi gerekmektedir. Bu izin süreleri asgari olup meslek sözleşmeleriyle veya toplu iş sözleşmeleriyle elbette artırılabilmektedir.

İznin yarıda kesilmesi

Hangi gerekçeyle olursa olsun emekçi, yıllık ücretli iznini kullanmaktayken işe dönmeye karar verebilir. İzinin kullanılmakta olduğu dönem sonu beklenmeden işe başlangıç anlamına gelen bu şart çoğunlukla acil ve umulmadık vakalar sonucunda gerçekleşir. Bir yakının ölüm etmesi, hastalık veya doğum gibi nedenler dışarıya emekçi, besbelli bir sebep yokken de iznini yarıda kesip iş başı yerine getirmek isteyebilir.

Kalan izinler ne olacak?

yıllık izinden dönmek

Müsade kurulu nedir ve nasıl kurulur?

Böyle bir durumda, işçinin takvim iznini aldığı ve dolayısıyla kullansa da kullanmasa da bu hakkının sona erdiği söylenebilir mi? Bunun cevabını bulmak için meslek mevzuatına baktığımıza açık bir hüküm görememekteyiz. Ama şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki; işçinin yarda kestiği yıllık izninin kalan süresi kuşkusuz yanmayacak ve işçinin izin süreleri toplamına eklenecektir.

SONUÇ

Takvim izne ayrılan işçinin iznini yarıda keserek işe dönmesi durumunda, bu işçinin kullanmadığı izinleri yanmaz. İşverenin, bu izinlerin onaylarının peşin olarak alındığını ve izin defterine işlendiğini ifade etmesi de sonucu değiştirmeyecektir. Takvim iznin tamamlanmadan işe dönülmesi durumunda, tıpatıp devlet memurlarında olduğu gibi kalan izinler işçinin toplam müsade sürelerine eklenecektir.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment