İş mahkemesi ne kadar sürede karar verir?

Meslek mahkemesinde dava ne değin sürer?

Meslek mahkemesine dava açan bir işçinin, alacaklarını tahsil edemediğini ve bu nedenle dava açtığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu işçinin, davanın muhtemel süresini merak etmesinden daha doğal bir şey olamaz. Sitemizde de ziyaretçilerimiz çoğunlukla benzer sormaktadır. Peki ama iş mahkemelerinde standart bir dava süresi var mıdır?

Meslek davaları için belli bir dava süresi var mı?

Aslında, yalnızca bir dava türü için süre belirlenmiştir. İşe iade davası açıldığında, bu davanın iş mahkemesince hızlı muhakeme usulüne tarafından 2 ayda sonuçlandırılması gerekir. Kararın temyizi halinde de Yargıtay’ın kararını 1 ay içinde vermesi gerekir. Meslek mevzuatında diğer taraftan, her hangi bir dava için zaman öngörülmemiştir. Fakat gerçekte yukarıda belirtilen sürelere mahkemeler uyamamaktadır. Iş yoğunluğundan kaynaklanan bu koşul, kanunun âmir hükmünü etkisiz ışık halkası getirmektedir.

İşçinin davası ne süre sonuçlanır?

iş davası kaç yıl sürer

Bu konuda elbette bir süre belirtilemez. Davanın niteliğine, dinlenmesi gereken tanıklara, incelenmesi gereken evraklar ve diğer birçok hususa kadar bu sorunun cevabı değişir. Hatta her bir davanın, diğerinden farklı sürelerde sonuçlanmasının klasik olduğunu da söyleyebiliriz. Ne meslek mahkemesi aşamasında ne de Yargıtay aşamasında muhakkak bir zaman verilmesi imkânsızdır. Ama bana kalırsa Yargıtay kararlarını tetkik ettiğimde, Yargıtay’ın kendisine gelen temyiz taleplerini ortalama iki sene içerisinde karara bağladığını söylemem mümkündür. Iş mahkemeleri için ise böyle bir ortalama verebilecek yeterli veriye sahip değilim.

tutanaksız işçi çıkarma

Işçi tutanaksız işten çıkarılabilir mi?

NETICE

Iş mahkemesine bir dava açmışsanız ya da dava açmayı düşünüyorsanız ve bu davanın sıradan ne dek süreceğini öğrenmek için buradaysanız, üzgünüm ama bu sorunun cevabı bende değil. Sahiden bu sorunun cevabını size kimse veremez. Boşu Boşuna internette araştırma yapmanıza da lüzum yok.

Çünkü her dava, niteliği itibariyle diğerlerinden bambaşka olduğu gibi mahkemelerin işleyişleri ve hatta hâkimlerin davayı ele alış biçimleri bile birbirinden farklıdır. 1 yılda sonuçlanan meslek mahkemeleri olduğu gibi 3 yıl sürenleri de mevcuttur. Bu konuda, şansınızı denemekten ve beklemekten başka yapabileceğiniz bir şey bulunmamaktadır.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment