Hakkaniyet indirimi nedir?

Hakkaniyet indirimi

Hakkaniyet indirimi kavramını bir yerlerden duymuş olabilirsiniz. Bilhassa meslek mahkemesinde davanız görülmüşse ve işçilik alacaklarınızı dava yoluyla hak etmişseniz, mahkemenin uyguladığı hakkaniyet indirimi hususunda bilginiz olabilir. Gelin, hakkaniyet indiriminin ne olduğuna ve oranlarına daima birlikte bakalım.

Hakkaniyet indirimi nedir?

Temel olarak; meslek mahkemesince işçilik alacaklarına hükmedilmesi durumunda, hesaplanan toplam miktar üzerinden yapılan indirimi açıklama etmektedir. Bu indirim neden kaynaklanır? Pek ya; duruşma işçinin alıştırma saatlerini tespit etmiş, ulusal bayram ve genel tatil günlerini belirlemiş ya da öteki alacaklarını ortaya koymuşken bu indirim nereden çıkmaktadır? Bunun nedeni, işverenin yükleneceği toplu ödeme miktarının makul seviyeye indirmesi ile uzun süreli alacak hesaplarında işçinin aralıksız aynı şekilde çalışmış olamayacağının peşinen kabul edilmesidir.

Hakkaniyet indirimi için Yargıtay ne diyor?

hakkaniyet indirimi nedir?

Yargıtay; meslek hukuku uygulamasında artı mesai, hafta tatili, ulusal bayram / genel tatil ücreti alacaklarının yazılı belgelere ve meslek yeri kayıtlarına dayanmayıp da, şahit beyanlarına dayanması halinde, hesaba başlıca vakit ve alacağın miktarı dikkate alınarak takdir edilecek uygun oranda hakkaniyet indiriminin yapılması gerektiğini söylemektedir (Hukuk Genel Kurulu, E: 2015/22-797)..

işçi maaşı haciz

İşçinin maaşı haczedilebilir mi?

O halde hakkaniyet indiriminden bahsedilebilmesi için davaya konu alacağın şahit beyanlarına dayanması gerekmektedir. Yahut; yazılı delillere veya işyeri kayıtlarına dayanan bir alacak için hakkaniyet indirimi yapılmayacaktır. Örneğin işçinin hafta 10 saat fazla alıştırma yaptığı yalnızca şahit beyanlarıyla desteklenmiş ve mahkeme bunu yeterli görerek bir karara varmışsa, hükmettiği toplam pozitif çalışma süresinden hakkaniyet indirimi yapacaktır. Ama fazla çalışmaya hükmederken sadece tanık beyanlarını yok de mesela işyeri puantaj kayıtlarını esas almışsa hakkaniyet indirimi gündeme gelmeyecektir.

Hakkaniyet indirimi oranı

Hakkaniyet indirimi yapılması gereken hallerde, bu indirimin oranın ne olması gerektiği de yeniden Yargıtay tarafından belirlenmiştir. Buna tarafından; Hem pozitif çalışmaların uzun bir vakit için hesaplanması ve miktarın yüksek çıkması halinde, artı alıştırma ücretlerinde en az %30 hakkaniyet indirimi uygulanmaktadır. Benzer şekilde, genel tatil ve hafta tatili alacakları için de en düşük %30 hakkaniyet indirimi uygulanmaktadır.

SONUÇ

Hakkaniyet indiriminin; yazılı delillere ya da dükkan kayıtlarına dayanmayıp da şahit beyanlarıyla saptama edilen fazla çalışma, genel tatil ve hafta tatili ücretleri için geçerli olduğu unutulmamalıdır. Bu alacakları hüküm altına bölge mahkeme, minimum %30 tutarında hakkaniyet indirimi de uygulamak zorundadır.

Oysa yıllık izin ücreti alacağı ve öteki tazminatlar hakkaniyet indirimine alt tutulamaz. Aynı şekilde yazılı delillerle ya da işyeri kayıtlarıyla kanıt edilen hiçbir alacak da hakkaniyet indirimine tabi tutulamamaktadır.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment