İşçi yıllık izinden çağrılabilir mi?

İşçinin takvim izindeyken çağrılması

Yıllık müsade, işçinin dinlenmesi için ona tanınan bir hak olup bu haktan vazgeçilmesi mümkün değildir. O Kadar ama; çoğu haktan vazgeçebilmenin önünü açan Meslek Kanunu, yıllık izinden vazgeçilmesini kabul etmemiş ve iznin her halde ve şartta kullandırılmasını istemiştir. O halde, takvim izin hakkını kullanan bir emekçi işe çağrılabilir mi? Böyle bir çağrıya adapte etmek zorunluluk mudur? Bu durumda işçinin hakları nelerdir?

Takvim ücretli müsade

Yıllık izinler ilgili detaylı bir yazıyı daha önce yazmıştım. Lakin temel olarak; 1-5 yıl arası kıdemi olan işçiye en düşük 14 çalışma günü, 5-15 yıl aralarında kıdemi olan işçiye asgari 20 çalışma günü ve 15 yıldan çok kıdemi olan işçiye asgari 26 iş günü izin verilmesi gerektiğini söylemeliyim. Ayrıca işçiye verilecek iznin bir bölümünün en az 10 gün kesintisiz verilmesi gerektiğini ve işçinin rızası olsa bile takvim izin hakkını kullanmak yerine çalışarak parasını almayı seçim edemeyeceğini de vurgulamam gerekir.

Işçi yıllık izindeyken çağrılırsa!

Kural olarak, işçinin yıllık izninin kesintiye uğratılmaması gerekir. Bunun nedeni; takvim ücretli iznin temel gayesinin, işçinin bedensel ve ruhsal olarak dinlenmesinin sağlanması olmasıdır. Öyleyse işçiyi izindeyken seslenmek, bu temel gaye ile çelişecektir. gerçi işçi çağrılırsa ne olur? Bu hususta işçinin tercih hakkı olduğunu düşünüyorum. Yani böyle bir durumda emekçi işe gelmezse, bu gerekçeyle meslek akdinin sonlandırılması olası değildir. Peki işçi bu daveti kabul eder ve işe dönerse ne olur?

Işçi takvim izinden dönüp de çalışırsa ne olur?

işçinin izinden çağrılması

Izin kurulu nedir ve nasıl kurulur?

Işçi takvim iznini kullanırken örneğin bir günlüğüne işe çağrılsa, yapması gereken işi yapsa ve izne geri dönse ne olur? Bu işçiye çalışmış olduğu bir jurnal ekstra çalışma için ayrıca vergi ödenmesi gerekir mi? Mesela pozitif çalışma ücreti ödenmeli mi? Bu sorunun cevabı olumsuzdur. Takvim izinde bile gelmiş olsa, haftalık 45 saatlik alıştırma süresini doldurmadığı için bu işçiye pozitif mesai ücreti ödenmesi mümkün olmaz. Yapılması gereken tek şey, işçinin takvim iznine bir gün daha ek etmektir. Işçi istemezse, bu bir gün eklenmeyebilir ve emekçi bu süreyi daha sonraki izinlerinde de kullanabilir.

SONUÇ

Yıllık izinden çağrılan bir emekçi, işe dönmek zorunda değildir. Ama eğer iş sözleşmesinde bu konuda açık bir hüküm varsa ve işverenin talebi üstüne izinden dönüleceğine işçi peşinen onaylama vermişse, izin yarıda kesilmek zorundadır.

Hangi sebeple olursa olsun; emekçi döner ve çalışırsa da çalışmış olduğu günlerin ücreti yanında ayrıca bir ödeme alması gerekmez. Sadece, çalışmış olduğu günün veya günlerin takvim müsade sürelerine eklenmesi yeterlidir.

 

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment