Evde çalıştırılan temizlikçinin sigortası nasıl yapılır?

Evde temizlikçi bayan çalıştırmanın esasları

Gündelikçi, bakıcı ya da yardımcı adı aşağı evlerde bilhassa kadın işçi çalıştırılması, günümüzde epeyce yaygınlaşmıştır. Bu işçilerin bir kısmı haftada bir gün, bir kısmi haftada 5 gün işe gelirken bazıları da düzensiz olarak ay içinde eve gelerek çalışmaktadır. Peki ev hizmetlerinde ödev yapan bu işçilerle ilgili bilinmesi gerekenler ve uyulması gerekli kurallar nelerdir?

Ev hizmeti ne seslenmek?

Ilk Önce ev hizmetinin tanımını yaparak yazıya açılmak isterim. Çünkü bu yazının konusu işçilerin yapacağı meslek konut hizmetleri olacaktır. Buna tarafından ev hizmetleri; evin içinde yaşayan aile bireylerince yapılabilecek aşağıdaki işlerin ve benzeri gündelik işlerin aile bireyleri haricindeki kişiler tarafından yapılmasıdır.

Temizleme Yemek Yemek Çamaşır yıkama Ütü Alışveriş Bahçe işleri Çocukların, yaşlıların ya da özel bakıma ihtiyacı olan diğer kişilerin bakımı

Konut sahibi, patron mi çalıştıran mı?

Bu konuda mevzuatımız bir ayrıma gitmiştir. Konut işlerinde çalıştırılan işçinin aylık çalışma süresine göre konut sahibinin unvanı değişecektir. Ev hizmetlerinde çalışan işçinin ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha artı ise, konut sahibi bu durumda patron olarak kabul edilecektir. Ancak işçinin konut hizmetlerinde alıştırma süresi aylık 10 günden eksik ise, bu durumda ev sahibi “çalıştıran” olarak kabul edilecektir.

10 gün ve üstünde emekçi çalıştıran konut sahipleri

Bu işçilerin SGK’ya bildirilmesi gerekir. Bu bildirim “Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Artı Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge” ile yapılır. Ev sahiplerinin bu bildirgeyi çalışmanın başladığı ayın son gününe dek ikamet ettikleri yere en yakın SGK birimine vermeleri zorunludur. Konut işinde bu şekilde çalışan birden artı kişi varsa, yukarıdaki bildirge her biri için ayrı ayrı doldurulacaktır. Tahakkuk eden sigorta primler tutarları da, işçinin çalıştırıldığı ayı peşine düşüp takip eden ayın ardına kadar SGK’ya ödenecektir.

sahte sigorta cezası

Sahte sigorta yaptırana büyük cinayet var!

10 günün aşağı işçi çalıştıran konut sahipleri

Evinde çalıştırdığı işçinin ay içindeki toplam çalışma günü 10’dan az olan konut sahipleri patron sayılmamaktadır. Ama gerçi bunların da ödemeleri gereken primler vardır. Emekçi çalıştırdıkları her gün için prime başlıca jurnal gelir alt sınırının % 2’si oranında meslek kazası ve meslek hastalığı primi ödemekle yükümlüdürler. Bunların işyeri bildirgesi, sigortalı işe antre bildirgesi ya da aylık prim ve hizmet belgesi, işten ayrılış bildirgesi düzenlenmesi gerekmemektedir.

Bu işçilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna “Konut Hizmetlerinde 10 Günden Eksik Sigortalı Çalıştırılacaklara İlişkin Başvuru Formu” bildirilmesi gerekir. Bu form, işçinin çalışmaya başladığı ayın sonuna kadar verilmelidir. Keza; alıştırma 10 günden eksik sürmeye devam ediyorsa, bu formun her ay tekrar tekrar verilmesine de lüzum yoktur.

Bu bildirim kolaylıkla e-devlet yoluyla da yapılabilmektedir. Yüzde 2 oranında prim, bankalardan ya da SGK internet sitesinden kartla da ödenebilmektedir. Yüzde 2 oranının karşılığı olan prim tutarı 2016 yılı için 1,1 TL’dir. Mesela 9 gün çalıştırılan bir gündelikçi için ödenecek olan prim tutarı 9,90 TL olacaktır.

10 gün nasıl belirlenir?

ev hizmetleri sigorta

Bunun hesabı da oldukça kolaydır. İşçinin ay içerisinde çalıştığı saatler toplanmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, gün hesabı yerine saat hesabının yapılması gerektiğidir. Mesela eve ayda 10 gün gelen bir temizlikçi için peşinen çalışmasının 10 günü aştığını söyleyemeyiz. Bu işçinin tek tek her gün için çalışma saatleri toplanarak hesap yapılmalıdır. Bir diğer deyişle, işçinin ay içinde aslında yaptığı çalışma saatleri toplanmalı ve bulunan rakam 7,5’a bölünmelidir. Bu şekilde her 7,5 saatlik çalışma 1 gün olarak kabul edilecektir.

Yabancı bakıcı veya temizlikçiler ne olacak?

Ev hizmetlerinde yabancı emekçi çalıştırılması da mümkündür. Ancak tanıdık olmayan işçilerin ayda 10 günün aşağı konut hizmetlerinde çalıştırılması muhtemel değildir. Buna karşın yapılan tespitlerde ay içinde 10 günden az yabancı işçinin çalıştırıldığı anlaşılırsa; bu işçiler 10 günden çok çalışan işçilerin şartları zarfında operasyon görecektir. Mesela ayda 9 gün çalışan bir tanıdık olmayan bakıcının sigorta primi %2 olarak uygulanmayacak, bu işçi ayda 30 gün çalışmış kabul edilecek ve sigorta işlemleri açısından ayda 10 gün ve üzerinde çalışan emekçi gibi değerlendirilecektir.

SONUÇ

Konut hizmetlerinde sigortasız işçi çalıştırılması olası değildir. Bunun tespiti halinde ev sahibine 2016 yılı için 8.235,00 TL idari para cezası kesilmektedir. Ayrıca bu durumun süregeldiği her ay için de 3.294,00 TL idari para cezası daha uygulanmaktadır.

Evinde temizlikçi, gündelikçi ya da bakıcı gibi ev hizmetlerinin yürütülmesi için emekçi çalıştıran ev sahipleri mutlaka işçiyi SGK’ya bildirmelidir. Özellikle ayda 10 günün aşağı çalışan ev hizmetleri işçisinin olması durumunda, bu işçi için SGK’ya günlük sadece 1,1 TL prim ödeneceği hatırlanmalıdır.

 

 

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment