Baret takmamakta ısrar eden işçinin çıkarılması

İşçinin baret takmaması

6331 sayılı Meslek Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe girdiğinden bu yanlamasına kesintisiz gündemde olan meslek güvenliği kavramı, bana tarafından bundan çok daha büyük anlamlar ifade etmektedir. Iş güvenliği denince akla bir kanundan önce; bir hayatın, çocukların, ailenin veya sağlığın gelmesi gerekir. Bu kapsamda, baret kullanması gerektiği halde kullanmayan işçi hakkında hangi işlemin yapılabileceğine birlikte bakalım.

Baret niçin zorunlu?

Meydana gelebilecek bir kazada riskleri en aza indirgemek namına kullanılan baret, kesinlikle fakat meslek sağlığı ve güvenliği mevzuatında ilgili düzenlemelerde kullanılması istenen yerlerde işçilerce mutlaka kullanılması gereken bir kişisel koruyucu donanımdır. Mevzuatta açık bir şekilde öngörülmemiş olsa bile durumun zorunlu kıldığı işlerde de kullanılmalıdır.

Meslek sağlığı ve güvenliği hükümlerine aykırılık

İşçinin hangi hallerde tazminatsız olarak ve hemencecik işten çıkarılabileceği, Meslek Kanununun 25inci maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddenin II-ı fıkrasında açık bir biçimde; işçinin isteğiyle veya işi savsaklaması yüzünden iş sağlığı ve güvenliğini tehlikeye düşürmesi durumunda işten çıkarılabileceği açıklama edilmiştir.

Baret takmamakta ısrar eden işçi

iş sağlığı ve güvenliği baret fesih

azami 7,5 saat

En Fazla 7,5 saat çalışılabilecek işler nelerdir?

Muhtemel bir hatalı anlamayı engellemek namına bir ayrıntıya uyarı çekmek isterim. İşçinin baret takmaması halinin tek sefer olması durumunda işçinin doğrudan doğruya işten çıkarılabileceğini söylemek fazla da mümkün olmasa lüzum. Kanaatimce işçinin bu fiilinin birdenbire fazla defa tekrarlanması ve işçinin yazılı olarak uyarılmasına karşın baret takmamaya devam etmesi gerekmektedir. Böyle bir durumda işçinin meslek akdi 25inci madde zarfında haklı nedenle feshedilebilecektir.

NETICE

İşyerinde baret takılması bazı işçilere zor da gelse veya bazı işçiler bu önlemi yersiz de bulsa, bir bireysel koruyucu donanım olarak baretin ne dek kayda değer olduğu ortadadır. Meslek güvenliği bakımından baret takmak zorunda olan işçinin baret takmamak konusunda ısrar etmesi, aniden artı kez bu konuda yazılı olarak uyarılmasına rağmen hâlen baret takmaması durumunda, bu işçi Meslek Kanununun 25/II-ı maddesi kapsamında tazminatsız olarak ve hemen işten çıkarılabilecektir.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment