Gazetecinin hafta tatili kaç gündür?

Gazetecilerin hafta tatili hakkı

Gazetecilik ya da genel olarak basın yayın işleri, nitelikleri gereği haftanın her günü çalışmayı gerektiren işlerdendir. Bir gazetenin hafta sonu çıkmaması düşünülemeyeceği gibi, bir televizyon kanalı da yayınlarına hafta sonları devam edecektir. O halde Basın Iş Kanununa bağlı olarak çalışan kişiler nasıl hafta tatili kullanabilir?

Gazeteci kavramından ne anlayışlı olmak gerekir?

Bu yazıda gazeteci ifadesini kullanırken kastettiğim tek meslek, gazetecilik değildir. Basın Iş Kanununa alt olarak çalışan işçiler için genel anlamda gazeteci tabiri kullanılmaktadır. Daha önce de yazdığım gibi gazeteci denince;  gazetelerde, süreli yayınlarda, resim ve haber ajanslarında, televizyonlarda ya da radyolarda zihin ve sanat işi yapanların anlaşılması gerekir. Bu işyerlerinde çalışıp da zihin ve sanat işi dışarıda bir görevi olanlar, mesela şoförler veya temizleme elemanları gibi, Iş Kanununa tabi olacaktır. Iş Kanununa yan işçilerin hafta tatili hakkını öğrenmek için şu yazıya göz atabilirsiniz.

Gazetecinin hafta tatili

basın iş kanunu hafta tatili

Gazete, dergi ya da televizyon her gün çalışılmayı gerektirse de; burada devir yapanların her gün çalışmasını beklemek içten olmayacaktır. Çalışanın ruhsal ve fiziksel olarak dinlenmesi, uzun vadede daha bereketli olabilmesi için dinlenmeye ihtiyacı vardır. İşte hafta tatili hakkı, tamamen bunun için vardır. Basın Meslek Kanunu, Meslek Kanunundan farklı bir yol seçmiş ve hafta tatilini bütün çalışanlar için benzer belirlememiştir.

gazeteci mazeret izinleri

Basın Meslek Kanununda vefat, doğum ve evlenme izinleri

Hafta tatili kaç gün?

Gazeteciler için hafta tatili ya haftada bir gündür ya da haftada iki gündür. Evet, gazetecinin alıştırma şekline tarafından kanun, iki farklı hüküm getirmiştir. Eğer bir gazeteci sürekli olarak gece niyetlenmek durumundaysa, bu gazetecinin hafta tatili haftada 2 gündür. Öteki gazetecilerin hafta tatili ise hafta 1 gündür.

NETICE

Gazetecinin görevi kesintisiz gece çalışmasını gerekli kılıyorsa, o gazetecinin hafta tatili hakkı iki gündür. Diğer gazetecilerin hafta tatili hakkı ise haftada 1 gündür. Son olarak, hafta tatilinde çalışan gazetecinin otomatik olarak fazla mesai yapmış olacağını andırmak isterim. Bu konuyla ilgili, şu yazımdan keza data alabilirsiniz.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment