Hırsızlık yapan işçinin işten çıkarılması

Hırsızlık yapan işçinin işten çıkarılması

Böyle bir durumun yaşanmaması temennimiz olmakla birlikte, egzersiz hayatında bu nesil vakalara rastlanabilmektedir. İşçinin işyerinde hırsızlık yaptığının tespit edilmesi halinde işverenin hakları nelerdir? Hırsızlık yapan emekçi hakkında hangi işlem yapılabilir?

İşçinin işyerinde hırsızlık yapması

Böyle bir durumun varlığının tespiti halinde, yapılması gereken birincil şey, bu durumu tescil altına almaktır. Daha önce yayımladığımız işçi hırsızlık tutanağı işinize yarayacaktır. Peki ama işçinin bu davranışını tutanakla tescil altına almak neden önemlidir?

Burada zabıt tutmanın faydaları devreye girer. Bir tutanakta temel olarak üç tarafın imzası bulunur. Bunlar işveren temsilcisi, olaya karışan emekçi ve olaya tanık olanlardır. İşte bu imzalar ve tutanağın içeriği, bir fiilin varlığını ortaya koyar ve evraka bağlar. Bu Nedenle ileride, böyle bir olayın yaşanıp yaşanmadığı duruşma kadar sorgulandığında bu tutanak çok işe yarayacaktır.

Fakat işçi bu tutanağa imzalamak istemeyebilir. Böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi halinde, işçiye zor kullanarak imza attırmanın gereği yoktur. Çünkü tanıkların imzası da, kayda değer bir kanıt teşkil edecektir.

tutanaksız işçi çıkarma

Emekçi tutanaksız işten çıkarılabilir mi?

6 meslek jurnal süreye uyarı!

hırsız işçi kıdem tazminatı alabilir mi?

Daha önce yazmıştım. Bir işçinin ahlak ve iyi hedef kurallarına aykırı fiili sebebiyle işten tazminatsız olarak çıkarılabilmesi için, bu fiilin öğrenildiği tarihten itibaren 6 iş günü içinde fesih işleminin yapılması gerekir. Iş Kanununun 25/II maddesine kadar yapılacak bu nesil bir fesihte, 6 meslek günlük zaman geçirilirse bundan böyle emekçi hangi fiili işlemiş olursa olsun, bu fiiline dayanılarak tazminatsız olarak işten çıkarılamaz.

6 jurnal zaman geçirilirse

Bu durumda da elbet fesih imkanı vardır. Ama bu zaman geçtikten sonradan yapılacak olan fesih Iş Kanununun 25 inci maddesine tarafından yok de 17nci maddesine kadar yapılmalıdır. Bunun sonucu ise işçiye kıdem tazminatının ödenmesi ve ihbar sürelerini kullandırılmasıdır.

Hırsızlık olayı somut olarak delillendirilmelidir

Yargıtay kararlarını incelediğimizde, ek başına tutanağın her zaman işe yaramadığını görüyoruz. Çünkü işçinin hakkında tutanak tutulması tekrar tekrar mümkün olup emekçi bunun aksini iddia edebilir. Böyle bir durumun yaşanmaması için; olayla ilgili kamera görüntülerinin saklanması, olay emniyete intikal ettirilmiş ise buna ilişkin kayıtların bulunması ve başkaca delillerin mevcut olması patron için siklet arz edecektir.

SONUÇ

İşyerinde hırsızlık yaptığı tespit edilen emekçi, Meslek Kanununun 25/II-e maddesi uyarınca anında ve tazminat ödemeksizin işten çıkarılabilecektir. Ancak işçinin hırsızlık yaptığının feshe yetkili makamca öğrenilmesinden itibaren 6 çalışma günü içinde bu fesih yapılmalıdır. Huysuz takdirde, 6 meslek günlük zaman geçtikten daha sonra, işçinin hırsızlık fiili nedeniyle tazminatsız olarak işten çıkarılması olası olmayıp bu durumda emekçi oysa ihbar süresi kullandırılarak ve kıdem tazminatı ödenerek işten çıkarılabilir.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment