Askere gidecek olan işçi ihbar tazminatı alabilir mi?

Askere dışarı giden işçi ihbar tazminatı alabilir mi?

Askere gitmek için işten ayrılan bir işçinin kıdem tazminatı alabileceğini biliyoruz. Kanun, bu hususu açık açık düzenlemiştir. Peki bu emekçi, askere gideceği için işten ayrıldığı için ihbar tazminatı almaya da yargı kazanır mı?

Askerlik sebebiyle kıdem tazminatı

Daha önce başka bir yazımda açıkladığım üzere; istifa eden bir işçi alışılagelmiş şartlar aşağıda kıdem tazminatı alamazken, bunun üç istisnası vardı. Bu istisnalardan birisi de, erkek işçinin gerekli askerlik görevini ifa etmek üzere istifa etmesiydi. böylece işten ayrılan bir işçiye kıdem tazminatının ödenmesi gerekmektedir. Hatta, askerden dönen işçinin bazı hakları da vardır ve bu konuda veri elde etmek isterseniz şu yazıma göz atabilirsiniz.

İhbar tazminatı

Yazının konusu olan soruya yanıt vermeden önce özetle ihbar tazminatından dile getirmek gerekir. Iş Kanununda iki türlü fesih vardır. Bunlardan birincisi haklı nedenle fesihtir ve Meslek Kanununun 24 ile 25inci maddeleri dahilinde yapılır. Bu fesih türünde taraflar, iş sözleşmesini hemen ve beklemeksizin feshedebilirler.

asker ihbar tazminatı

bildirimli fesih nedir

Bildirimli fesih nedir?

İkinci fesih türü ise bildirimli fesihtir. 24 ve 25inci maddelere uymayan bir feshin 17nci madde zarfında yapılması gerekir. Bu maddeye göre iş akdini feshetmek isteyen taraf, işçinin kıdemine tarafından belirlenen ihbar süreleri dek önceden aleyhinde tarafa bildirim yapmakla mükelleftir. İşte bu ihbar sürelerine uymadan meslek sözleşmesini sona erdiren taraf, aleyhinde tarafa ihbar tazminatı ödemekle mesul olur.

Görüldüğü üzere ihbar tazminatını hak edebilmek için, her şeyden önce aleyhinde tarafın iş akdini sona erdirmiş olması ve ardından ihbar sürelerine riayet etmemiş olması gerekir. Buna göre, şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ancak; işten kendisi ayrılan taraf hiçbir şekilde ihbar tazminatı yargı edemez.

Askerlik sebebiyle işten ayrılanın ihbar tazminatı

Askerlik sebebiyle işten ayrılmanın doğasında, işçinin işten ayrılması vardır. Yani burada emekçi, askere gidecek olmasından kaynaklanan bir nedenle işten ayrılmakta ve kıdem tazminatını istek etmektedir. Yukarıda söylediği temel kaide gereği de, hangi gerekçeyle olursa olsun, işten kendisi ayrılan bir emekçi ihbar tazminatı alamayacaktır.

NETICE

İhbar tazminatına yargı kazanmanın bazı koşulları vardır. Ama bunların ilki ve en önemlisi, meslek sözleşmesini karşı tarafın sona erdirmiş olmasıdır. Dolayısıyla, hangi nedenle olursa olsun, işten kendisi ayrılan bir işçi ihbar tazminatı alamaz. Bu kapsamda, askere gitmek için işten ayrılan işçi de ihbar tazminatı alamayacaktır.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment