Evi Terk Eden Eşe İhtar Dilekçe Örneği

boşanma

Aile mahkemesi tarafından öğüt çekilebilmesi için İlk olarak terk edilen eşin açık bir talepte bulunması gerekir. Buna ilişkin dilekçe ilgili büroya kaydedilip ilgili mahkemesine yapılacaktır. İhtar çekilmesi talebi bir dava olmayıp yalnızca mahkemenin değişik iş kalemine kaydedilecek bir husustur. Aile mahkemesi uyarı talebini inceleyecek ve bir karar verecektir. Aile mahkemesinin bu inceleme neticesinde 2 farklı karar yetkisi vardır :

Kabul Kararı İse: Aile mahkemesinin vermiş olduğu uyarıın yapılmasına dair kabul kararına karşı itiraz veya herhangi bir yasa yolu öngörülmemiştir. Farklı İş sayılan bu işlemde kanun koyucu itiraz kurumunu devreye sokmamıştır. böylece aile mahkemesinin uyarıın çekilmesine dair kabul kararı belirlenmiş özellik taşır.Red Kararı İse: Aile mahkemesinin vermiş olduğu ihtarın yapılmasına dair red kararı ise kabul kararının aksine yasa yoluna açıktır. Kanunkoyucu inkar kararına temyiz prosedürünü işletmiştir. Yani mahkemenin vermiş olduğu inkar kararı temyiz edilebilir bir karardır.

Görevli ve Yetkili Mahkeme : Terk nedeniyle öğüt isteminde görevli mahkeme yukarıda da bahsettiğimiz üzere Aile Mahkemeleridir. Yetkili duruşma hususunda ise kanunkoyucu herhangi bir yetki sınırı koymamıştır. Terk olgusuna dair uyarı çekilmesi işlemi herhangi bir adliyede gerçekleştirilebilir. Bu hususta herhangi bir kısıtlama yoktur.

Terk nedeniyle boşkutlama davasında çekilecek ihtarda Aile Mahkemesi ; dönülecek konutun adresini açıkça göstermeli, bu konuta dönüş süresi açık açık yazılmalı, misafir etme edilen eşin potansiyel yol gideri karşılanmalı ve konutta ödemeli gönderilmelidir. Bu hususlar Aile Mahkemesince yapılacak ihtarda emin bulunması gereken hususlardır.

Aile Mahkemesi Tarafından Yapılacak İhtarda İşlem Süreci Nasıldır ?

Aile Mahkemesi, terk edilen eşin yapmış olduğu başvuruyu inceleyecektir. İlk olarak terk işleminin gerçekleşmesinin üstünden asgari 4 ay geçmiş olması gerekir. Nitekim 4 ay geçmeksizin yapılan ihtar başvuruları reddedilecektir. Bu hususta egemen, fiili terk olgusunu araştırmalı ve 4 ayın geçtiğini saptama etmelidir.

Aile mahkemesine yapılan  uyarıın muhattapa tebliğ edilmesi gerekmektedir. Terk nedeniyle boşkutlama davası açılabilmesi için de bu tebliğden itibaren en düşük 2 ay geçmelidir. Nitekim kanun koyucu, terk eden eşe yapılan ihtarın sonuç vermesi adına 2 aylık maksimum bir süre öngörmüştür. Bu süre geçmeden açılacak boşanma davası reddedilecektir.

EVİ TERK EDEN EŞE İHTAR İÇİN KISA VE ÖNEMLİ BİR VİDEO İZLEMENİZ TAVSİYE EDİLİR..

EVİ TERK EDEN EŞE İHTAR DİLEKÇESİNİN ÖRNEĞİ

dilekçe

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment