Açık Ceza Evine Ayrılma Geçiş Dilekçe Örneği

Açık Hapishane 

fft99_mf7518216

AÇIK CINAYET KONUTİNE GEÇİŞ ŞARTLARI NELERDİR?

SAYIN OKURLARIMIZ ;Açık cezaevine geçiş şartları, açık cezaevine ayrılma yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Yönetmelikle kimlerin kapalı cezaevine girmeden doğrudan açık cezaevine geçiş hakkı olduğu, kimlerin kapalı cezaevinden açık cezaevine ayrılma hakkına sahip olduğu ve açık cezaevine geçiş hakkı olmayan hükümlülerin kimler olduğu açıklama edilmiştir.

Açık Cezaevine Geçiş Şartları (md.5)

Açık cezaevine geçiş hakkından kasıt, mahkumun kapalı cezaevine hiç girmeden aldığı cezanın tedarikı ya da niteliği sebebiyle doğrudan açık cezaevine konularak cezasının infaz edilmesidir.

Kasıtlı suçlardan üç yıl ya da daha eksik hapis cezasına hükümlü olan hükümlüler doğrudan açık cezaevine geçiş hakkına sahiptir. Örneğin, adam yaralama, dolandırıcılık, hürriyeti tahdit, mala hasar verme, tehdit gibi suçlarda mahkumun aldığı cezanın 3 yıl veya altında olması halinde açık cezaevine geçiş hakkına sahiptir.Cezaları yüksek güvenlikli cezaevlerinde ya da kapalı cezaevlerinin yüksek güvenlikli kısımlarında infaz edilen hükümlüler, toplam cezalarının 1/3’ünü bu cezaevlerinde “iyi halli” olarak geçirip koşullu salıverilmelerine 3 yıl veya daha eksik süre kalınca açık cezaevine geçiş hakkını kazanabilirler.Taksirli suçlarda ise beş yıl ya da daha aşağıında bir cezaya mahkum olan hükümlüler doğrudan açık cezaevine geçiş hakkına sahiptir. Örneğin, ölümlü trafik kazası veya iş kazası sebebiyle 5 yıl ya da daha alçakında canice alanlar doğrudan açık cezaevine geçiş hakkına sahiptir.Hükümlü hakkında adli para cezası verildiği halde bu adli para cezası ödenmediği için hapis cezasına çevrilmişse bu canice da doğrudan açık cezaevinde infaz edilir.İcra-İflas Kanunu gereği tazyik hapsine mahkum edilenler de doğrudan açık cezaevine geçiş hakkına sahiptir.Canice arzı ne olursa olsun, siyasi suçlar, örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda doğrudan açık cezaevine geçiş hakkı yoktur. Örneğin, cinsel taciz suçundan 2 yıl suç oluşturan alan bir ancakşi cinayet arzı düşük olsa bile doğrudan açık cezaevine geçemez.

Kapalı Cezaevinden Açık Cezaevine Ayrılma Şartları (md.6)

 

Kural olarak mahkum olduğu cezasının 1/10’unu (onda birini) herhangi bir cezaevinde geçiren, “iyi halli” olan ve koşullu salıverilmesine 7 yıl veya daha eksik kalan hükümlüler açık cezaevine ayrılma hakkına sahiptir. Bu genel kuralın bazı suçlar açısından 18.08.2016 tarihli yönetmelik değişikliğiyle aşağıdaki istisnaları mevcuttur:

Müebbet hapis cezasına mahkum olan hükümlü, koşullu salıverilmesine 5 yıl ya da daha az bir süre kaldığında açık cezaevine ayrılma hakkına sahiptir. Örneğin, adam öldürme suçundan müebbet hapis cezası almış amaşi koşullu salıverilmesine 5 yıl kala açık cezaevine ayrılma hakkı kazanır.Cezasını yüksek güvenlik cezaevinde ( örneğin, F Tipi Hapishane ) veya kapalı cezaevinin yüksek güvenlikli bölümlerinde ( Örneğin, T tipinin yüksek güvenlikli bölümünde ) geçiren hükümlünün açık cezaevine ayrılma hakkı kazanması için cezasının 1/3’ünün bu cezaevlerinde “iyi halli” infaz edilmiş olması ve koşullu salıverilmesine 3 yıl ya da daha eksik bir süre kalması gerekir.Hırsızlık, gasp, uyuşturucu alım-satımı gibi suçlardan mahkum olan hükümlüler, cezalarının 1/10’unu kapalı cezaevinde “iyi halli” geçirmeleri ve koşullu salıverilmelerine 5 yıl veya daha az süre kalması halinde açık cezaevine ayrılma hakkı kazanır. Örneğin; bu suçlardan 10 yıl cinayet bölge bir şahsın koşullu salıverilme süresi 01.07.2016 tarihinden önce işlenen suçlarda 5 yıl, denetimli serbestlikten yararlanarak tahliye olabilmesi için de cezaevinde 3 yıl kalması gerekir. Aynı şahsın açık cezaevine geçiş hakkı kazanabilmesi için yalnızca 1 yıl kapalı cezaevinde kalması gerekir.Cinsel saldırı (TCK md.102), çocukların cinsel istismarı (TCK md.103), eşe karşı işlenen mahsus öldürme veya bile bile yaralama ya da ızdırap suçlarından (TCK 82/1-d, 86/3-a ve 96/2-b maddeleri) mahkum olanlar, adli suçlu olan yabancı uyuruklular koşullu salıverilme tarihlerine 3 yıl kala açık cinayet infaz kurumuna geçebilirler.Yürürlükten kaldırılan 4422 Sayılı Çıkar Fakatçlı Suç Örgütleri ile Mücadele Kanunu’nun 14. maddesi gereği etkili pişmanlık hükümlerinden yararlanan hükümlüler, koşullu salıverilmelerine 2 yıldan daha az süre kalması halinde açık cezaevine ayrılma hakkını kazanır.Birden pozitif cezası infaz edilen hükümlü hakkında cezaların toplanması kararı alındığında, açık kuruma ayrılmada esas alınacak suç, koşullu salıverilme tarihine asgari sürenin arandığı suçtur. Örneğin, aynı hükümlü ile ilgili bilerek adam yaralama suçu sebebiyle 2 yıl, hırsızlık suçu nedeniyle 2 yıl olarak bahşedilen cezalar hakkında toplama kararı alındığında, açık cezaevine geçiş hakkı için ölçü alınacak suç vasfı bile bile yaralama suçu değil, hırsızlık suçudur. Görüldüğü üzere aniden pozitif cezaların toplanması kararı, hükümlünün açık cezaevine geçiş koşullarını zor kullanarakştırmaktadır.

Çocuk Hükümlülerde Açık Cezaevine Geçme Hakkı Nasıl Uygulanır?

Çocuk cezaevinde cezası kesinleşerek hükümlü olarak çocuk eğitimevine gönderilen hükümlülerden, eğitimine devam etmeyenler 18 yaşını bitirdiklerinde, eğitimine devam edenler 21 yaşını bitirdiklerinde suç türüne bakılmaksızın ve olan ğitime devam etmeyenler on sekiz yaşını bitirdiklerinde, eğitime devam edenler ise yirmi bir yaşını bitirdiklerinde suç türüne ve cezaevinde kaldığı süreye bakılmaksızın açık cezaevine gönderilir. Açık cezaevine geçen çocukların 18 yaşını doldurmadan önce işlediği diğer suçların cezaları da ne vakit kesinleşirse kesinleşsin açık cezaevinde infaz edilir.

Koşullu Salıverilmesine 5 Yıl Kala Açık Cezaevine Geçme Hakkı Kazanılan Suçlar ve Mahkumiyetler

Müebbet hapis cezasına mahkumiyet,Yağma suçu, kaliteli yağma suçu,Hırsızlık suçu , nitelikli hırsızlık suçuUyuşturucu ya da uyarıcı madde imal ve ticareti suçu, uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma suçu (5237 sayılı Türk Canice Kanununun 142, 148, 149, 188 ve 190 ıncı maddeleri).

Koşullu Salıverilmesine 3 Yıl Kala Açık Cezaevine Geçme Hakkı Kazanılan Suçlar

icbekirbozdag57856

Cinsel saldırı (TCK md.102),Çocukların cinsel istismarı (TCK md.103),Eşe karşı işlenen mahsus adam öldürme veya bilerek adam yaralama ya da ızdırap suçlarından (TCK 82/1-d, 86/3-a ve 96/2-b maddeleri) hükümlü olanlar,Cezaları yüksek güvenlikli kapalı kurumlar ya da diğer kapalı kurumların yüksek güvenlikli bölümlerinde infaz edilenlerden toplam cezalarının üçte birini bu kurumlarda iyi hâlli olarak geçiren ve koşullu salıverilme tarihine üç yıl ya da daha az süre kalanlar,

Cezasının 1/10’u Kapalı Cezaevinde İnfaz Edildikten Sonradan Açık Cezaevine Geçme Hakkı Veren Suçlar

Mahsus işlenen suçların cezası 3 yıl ya da üstünde ise, taksirle işlenen suçların cezası 5 yıl ya da üstünde ise, mahkemenin hükmettiği cezanın 1/10’u mutlaka kapalı cezaevinde çekildikten sonra açık cezaevine ayrılma hakkı kazanılır. Cezasının 1/10’nu kapalı cezaevinde geçirme kaideının uygulandığı bazı suçlar aşağıdadır:

Malvarlığına Karşı Suçlar: dolandırıcılık suçu, Mala zarar verme suçu, Güveni kötüye faydalanma suçu, Bedelsiz Senedi Yararlanma Suçu.Hayata Karşı Suçlar: Bilerek adam öldürme suçu(Hapis Cezası Süreli Olmalıdır), Mahsus adam yaralama suçu , Taksirle Adam Yaralama Suçu.Hürriyete Karşı Suçlar: Tehdid suçu, Cebir Suçu, Şantaj suçuÖzel Hayata ve Şerefe Karşı Suçlar: Hakaret suçu, Oysaşisel Verilerin Kaydedilmesi Suçu,Ulus Güvenine ve Adliyeye Karşı Suçlar:Özel belgede sahtecilik suçu, devlete ait evrakda sahtecilik suçu, Parada Sahtecilik Suçu, Mühürde Sahtecilik Suçu, İftira suçuDiğer Bazı Suçlar:Bilişim suçları, Görevi Yaptırmamak İçin Direnme Suçu, görevi kötüye faydalanma suçu, Rüşvet Suçu, İrtikap Suçu, zimmet suçu

DİLEKÇENİN ÖRNEĞİ NASIL YAZILIR?

kkk

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment