Dünyanın en kötü çevre kirleticisi nedir?

Bu, çevre kirleticiyi nasıl tanımladığınıza kadar değişiyor. Lakin sera gazlarını ve iklimsel değişimin mecburi sonuçlarını şimdilik bir kenara bırakıp daha bedensel kirleticilere, özellikle de sanayide kullanılan ve civardaki insanları etkileyenlere bakalım.

Blacksmith Enstitüsü adında kâr amacı gütmeyen bir kuruluş, her yıl sonunda bu maddelere ilişkin bir rapor hazırlıyor. Grubun en yeni tarihli raporu, 49 ülkenin toksik sitelerinde manâlı kirleticileri araştırdı ve madencilikte, dökümde ve geri dönüşümde (özellikle de otomobil akülerinde) ortaya çıkan kurşunun 2012’de insan sağlığına dönük en büyük tehdit olduğunu ortaya çıkardı. Grup, kurşunun dünyada minimum 16 milyon kişinin sağlığını etkilediğini tahmin ediyor.

Kurşuna fazlaca maruz kalmak böbrek rahatsızlıklarına, akıl geriliğine, öğrenme güçlüklerine, yükselme sorunlarına ve asap rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Akut zehirlenme ise nöbetlere ve ölüme sebebiyet veriyor. Çevremizdeki kurşunla ilgili söylenebilecek tek iyi şey, tıpatıp karbondioksit salımı gibi, azalıyor olması. Birçok ülke daha çoktan kurşunlu yakıt satışını yasakladı ve diğerleri de onları peşine düşüp takip edecek. Eski katot ışını tüpleri de kurşun doluydu fakat artık bunları da geride bırakıyoruz.

Diğer eski teknolojiler baş ağrıtmaya devam ediyor. Dünya Afiyet Örgütü her yıl adeta iki milyon insanın evde yakılan odun, kömür ya da tezekten zehirlenerek öldüğünü açıkladı. Greenpeace’in hukuk müdürü Rick Hind, en büyük risklerin anlayışlı olmak istemediğimiz şeyler olduğu görüşünde. Dediğine göre şu lahza ticari alanda kullanılan kimyasal maddelerin sayısı 60-70 bin civarında. Oysa ABD Sağlık Bakanlığı tarafından etkisi detaylı biçimde araştırılmış maddelerin sayısı 200 civarında. “İçinde yüzdüğümüz, havamızda, suyumuzda, yemeğimizde yer alan maddelerin çok ufak bir kısmının üzerimizdeki etkileri araştırıldı,” diyor. Seslenmek oluyor oysa, dünyanın en berbat kirleticisi belki de az önce bilinmiyor.

Kaynak
http://popsci.com.tr/2015/07/08/dunyanin-en-kotu-cevre-kirleticisi-nedir/

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment