Çavuşoğlu: 2016'da sınav açamadık, bu yıl ikişer sınav açacağız

SULTAN ARTAN/NAZLI YÜZBAŞIOĞLUDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardındaki büyükelçilik, başkonsolosluk ve diplomatik misyonlar yoluyla yurt dışarıya bilgilendirme çalışmalarının yapıldığını belirterek, "Cumhurbaşkanı seviyesinde bizim büyükelçilerimiz 88 röportaj yaptı. Başbakan seviyesinde 110, bakan seviyesinde 816 mülâkat gerçekleşti. Milletvekili seviyesinde bin 620, diğer üst düzey bürokratlar seviyesinde ise 6 bin 707 mülâkat olmuş. Toplamda devlete ait temasların sayısı 10 bine yaklaştı." dedi.

Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na katılarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Bakanlığında FETÖ ile mücadelenin insan kaynakları boyutu ve gelecek dönemde açılacak sınavlar hakkında data veren Çavuşoğlu, her bakanlıkta ve millet kurumunda olduğu gibi Dışişleri Bakanlığına da FETÖ unsurlarının sızdığını ifade etti.

Imtihan ve personel alım sistemlerinin değiştirildiğini, şimdiden seçmeli imtihan döneminin başlatıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, o dönemde soru ve cevapların verildiğini dile getirdi.

Sorumluların şimdi tutuklu olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bunları organize eden büyükelçilerin tutuklandığını, bakanlıkla ilişiklerinin kesildiğini ve ihraç edildiklerini hatırlattı.

Bakanlıktaki atamalar ile yurt dışarıda dil eğitimi konularında değişken kişiler hakkında istihbarat ve deliller gelmeye başladığını kaydeden Çavuşoğlu, deliller ışığında 406 kişinin ilişiğinin kesildiğini söyledi.

Çavuşoğlu, adaletli ve hassas davranmaya çalıştıklarını, herkesin itirazını özenle değerlendirdiklerini belirterek, "Ara Sıra de üçüncü şahısları devreye sokuyorlar. Bazı arkadaşlarımız da dostça geliyor. 'Biz bunun ailesini tanıyoruz, kuşkusuz bağlantısı olamaz.' diye. Ama sonra gelen somut delillerle, ailesinin olmayabilir ama bu sistem öyle bir sistem ancak çocukları ailesinden koparıyor. Kimsenin hakkını yememek için alıngan bir süreci yönetiyoruz." dedi.

Bakanlıkta oluşturulan komisyonun tüm delil ve itirazları dikkatlice değerlendirdiğini dile getiren Çavuşoğlu, derhal 60-70 kişi hakkında incelemenin devam ettiğini, bunların bazılarının yurt dışından dönmediğini, kaçtığını kaydetti.

Geçen yıl FETÖ bağlantısı şüphesiyle Başbakanlıkta oluşturulan bir kuruma gönderdikleri 34 birey hakkında da net delillerin ortaya çıkmasıyla devletten uzaklaştırıldıklarını andıran Çavuşoğlu, "Açığımızı kapatmamız gerekli. şu anda ayrıca iş memuru hem de konsolosluk ihtisas memuru olarak her beş memurdan birini uzaklaştırdık. Açığımız da var, büyüyoruz, çok yönü olan dış politika izliyoruz." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, bu sene iki iş memuru, iki de konsolosluk ihtisas memurluğu sınavı açacaklarını kaydederek, "15 Temmuz sonrasındaki süreçten nedeniyle 2016'da sınav açamadık. O nedenle bu yıl ikişer tane imtihan açacağız. Biri, şubatta, diğeri de önümüzdeki aylarda. Olur Ya temmuz ve ağustos gibi. Bu yıl mezun olacak arkadaşlara da fırsat saptamak için yılın ikinci yarısında sınav açacağız. 100'den artı meslek, asgari 120 de konsolos ihtisas memurunu Bakanlığımıza kazandırmayı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakanlık imtihan yönetmeliğinde değişiklik yaptıklarını dile getiren Çavuşoğlu, KPSS olmadan, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Saptama Sınavı (YDS) ile uluslararası geçerliliği olan İngilizce veya yabancı dil seviyesini belirleyen sınavlarla alımlar yapılacağına dikkati çekti.

Çavuşoğlu, "Buradaki amacımız şu: İçeride ve dışarıda hiç ayrım yapmıyoruz. Yurt dışarıya 5-10 sene aydınlatılmış, dil bilen, iyi eğitim almış vatandaşlarımız var. Bu kişiler KPSS'ye giremiyorlar ya da minimum iki yıl KPSS'ye hazırlanması gerekli. Lakin fazla başarılı. İçerideki ve dışarıdakilere eşit fırsat sağlamak için KPSS kriterini kaldırdık. Lakin yabancı dil kriteri koyduk. Duyurularımızı yaptık, herkes kendisini hazırlasın. Özellikle tanıdık olmayan dil sınavıyla, ilk önce o kriterle çağıracağız, tabii ki çok engebeli sınavlarımız var. İngilizceden Türkçeye tercüme, Türkçe, İngilizce kompozisyonlar, bilim sınavları. Natürel ki diğer dillerden de var. Konsolosluk uzmanlaşma memurluğunu yalnızca İngilizce değil 8 dilde yapacağız. Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca ve Rusça." değerlendirmesinde bulundu.

Yurt dışındaki FETÖ okullarıyla çaba

FETÖ'nün darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz gecesinden itibaren diğer ülkelerin yaşananlar ve FETÖ hakkında bilgilendirildiğini gösteren Çavuşoğlu, büyükelçilik, başkonsolosluk ve misyonlar yoluyla da bütün veri ve belgelerin muhataplara iletildiğini belirtti.

Bu görüşmelerden ciddi sonuçlar elde edildiğini de vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, "Örneğin cumhurbaşkanı seviyesinde bizim büyükelçilerimiz 88 mülâkat yaptı. Başbakan seviyesinde 110, bu da öyle ya da böyle acilen Birleşmiş Milletler'e belirtilen ülkelere baktığımız zaman üçte ikisi demektir. Bakan seviyesinde 816 röportaj gerçekleşti. Milletvekili seviyesinde baktığımız zaman bin 620, diğer üst düzey bürokratlar seviyesinde ise 6 bin 707 mülâkat olmuş. Yani toplamda devlete ait temasların sayısı 10 bine yaklaştı, 9 bini geçti." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin dış temsilciliklerinin yazılı ve görsel basınla 2 bin 388 mülakat yaptığını, 249 basın toplantısı düzenlediğini, 500'ü aşkın makale ve mektup kaleme alındığı bilgisini paylaştı.

Maarif Vakfı yoluyla da yurt dışındaki okulların devralınmasına ilişkin çalışmaların sürdüğünü kaydeden Çavuşoğlu, "Bugüne dek 79'dan pozitif, 80'i geçti kurum ya kapatıldı ya da devredildi. Birçoğu devralındı. Dernek gibi sivil toplum örgütü adı aşağıda kurulan bütün kuruluşlar kurumlar kapatılıyor. Fakat okullarla ilgili daha fazla devredilme süreci yürütüyoruz ama çocuklar ve aileleri bundan etkilenmesin." diye konuştu.

Çavuşoğlu, birçok ülkede okulları devralmaya başlayan Maarif Vakfının Gine'de 5 okulu devraldığını, bunlardan iki tanesine Şehit Ömer Halisdemir'in isminin verildiğini belirtti.

FETÖ okullarının 6 ülkede kapatıldığını, 7 ülkede Maarif Vakfına devredildiğini, 2 ülkede ise ilgili ülke makamlarınca okullara el konulduğunu söyleyen Çavuşoğlu, 4-5 ülkeninse şimdi okulları Maarif Vakfına devretmeye hazırlandığını kaydetti.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Afrika'dan Azerbaycan'a, Libya'dan Ürdün'den Dominik Cumhuriyeti'ne, Latin Amerika'ya değin, Haiti'ye değin çoğu ülkede kapatma ve tahsis işlemleri yapıldı. Şu Anda Sudan ve Pakistan'da yönetimlerini değiştirdiler, el koydular. Sudan da Maarif Vakfına vermek istiyor. Pakistan'da 10 bin öğrencileri var. Pakistan tabii onların okullarında çalışan öğretmenler ve idari bir takım adımlar attı. Biz de destekliyoruz. Bu süreci önümüzdeki dönemde de tamamlayacağız."

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur

Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment