Brüt ücret ve net ücret ne anlama gelir?

Brüt aidat ve net ücret

İşten ayrılan işçinin sahip olduğu haklardan bahsederken, bunların bazen brüt olduğunu ara sıra de net olduğunu söylüyoruz. Bu iki kavram aralarında, hesaplanması ve sonuçları bakımından önemli farklar bulunmaktadır. Bunların ne anlama geldiğini basitçe açıklamaya çalışayım.

Brüt ve net ücretler

Bunların arasındaki farkın bilinmesi önemlidir. Örneğin kıdem tazminatı ya da ihbar tazminatının hesabında dikkate alınması gereken ücret türü brüt ücretken, yıllık izin ücretinin hesabında net aidat dikkate alınmalıdır. Peki bunlar ne kavrama gelir?

Brüt aidat nedir?

giydirilmis-ciplak-ucret-nasil-hesaplanir

Brüt ödenti özetle, işçinin aidat bordrosunda görünen ve kesintiler öncesi tutarı ifade eden ücrettir. Brüt ücretinin miktarını öğrenmek isteyen emekçi, ücret bordrosunu eline almalı ve ücret, sgk ve öteki kesintilerden önceki tutarı bulmalıdır.

işçi maaşı haciz

İşçinin maaşı haczedilebilir mi?

Net ücret nedir?

Net vergi ise, işçinin brüt ücretinden ödenti, sgk primi ve diğer kesintiler düşüldükten sonra ortaya çıkan ücrettir. Bu ödenti gerçekten esas olarak, işçinin banka hesabına yatırılan veya ona elden ödenen ücrettir.

NETICE

Brüt aidat; ödenti bordrosunda görünen ve ücret, sgk primi ve sanki kesintilere uğramamış ödenti olup çiğ ödenti olarak da nitelendirilebilir. Net ücret ise; brüt ücretten ödenti, sgk primi ve öteki kesintiler düşüldükten sonra işçinin eline geçen tutarı ifade etmektedir.

Bu iki ücretin belirlenmesi için bakılması gereken yer ise vergi bordrosudur. Brüt aidat genelde bordronun üstteki tarafında yer alırken, net ödenti ise ödenecek miktar olarak bordronun daha alçak kısmında bulunabilecektir.

 

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment