Emekliye ayrılan işçi kıdem tazminatı alabilir mi?

Emekli olan işçinin kıdem tazminatı

İşçinin emekliliğe yargı kazanması ve işten ayrılması sonucu, kıdem tazminatı alma hakkı var mıdır? Bilindiği üzere devlet memurlarında var olan emeklilik ikramiyesi sistemi işçilerde bulunmamaktadır. Dolayısıyla emekli olan işçiye SGK tarafından bir toplu ödeme yapılmamaktadır. Peki emekli olan işçi kıdem tazminatını nasıl alabilir?

Kıdem tazminatı almanın temel şartları

Daha önce de ayrıntılı şekilde yazmıştım. Oysa kısaca özet çıkarmak icabında, kıdem tazminatı almanın iki esas şartı bulunmaktadır. Bunlardan ilki, işçinin işyerindeki kıdeminin asgari 1 yıl olması ve ikincisi ise meslek sözleşmesinin, kıdem tazminatını yargı edecek şekilde sona ermesidir. Kıdem tazminatını yargı edecek şekilde iş sözleşmesinin sona ermesi seslenmek, en basit anlatımıyla işçinin kusuru yokken işten çıkarılması ya da haklı bir nedenle işten çıkarılması demektir.

Emeklilik sebebiyle işten ayrılma

Yukarıda bahsettiğim işten ayrılış türleri açık havada Meslek Kanunu özel bir takım hükümler de getirmiştir. Kadın işçinin evlendikten sonraki bir yıl içinde işten ayrılması ya da askere gidecek olan işçi gibi özel durumlarda da kıdem tazminatı ödenebilmektedir. İşte bu hallerden birisi de işçinin emekliliğidir.

emeklilik kıdem tazminatı

kidem tazminatı ortalama ücret

Kıdem tazminatı son aidat üzerinden mi hesaplanır?

Hâlen yürürlükte olan eski Meslek Kanununun 14üncü maddesine göre; yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı veya toptan ödeme almak amacıyla işten ayrılan işçilere de kıdem tazminatı ödenmelidir. Buradan da dobra dobra görüleceği üzere emekliye ayrılan ve böylece işi bırakan işçiye de kıdem tazminatı ödenmelidir. Hatta yalnızca alışılmış anlamda emeklilik değil; bununla birlikte malullük nedeniyle aylık almak nedeniyle işten ayrılanlara da kıdem tazminatı ödenmelidir. Ama bu noktada gerçi işçinin kıdeminin minimum 1 sene olması gerektiğine dair şartın aranacağını unutmamak gerekir. İşe gireli bir yıldan az olan bir emekçi, emekli bile olsa kıdem tazminatı alamayacaktır.

SONUÇ

İşyerindeki kıdemi en düşük bir yıl olan emekçi, emeklilik nedeniyle işten ayrıldığı takdirde kıdem tazminatı almaya hak kazanacaktır. Bu konuda işverenin her hangi bir takdir hakkı bulunmamaktadır ve kıdem tazminatı işçiye ödenmelidir.

Oysa işçi emekliye ayrılsa bile; eğer işyerindeki kıdemi bir yılın altındaysa, bu emekçi kıdem tazminatı alma hakkına sahip değildir.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment