Yabancıların çalışma izinlerinde ne değişti?

Egzersiz izni türleri neler?

2003’ten bu yanlamasına yürürlükte olan ve yabancı işçilerin Türkiye’de istihdamını konu edinen 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun 13/08/2016 tarihli devlete ait gazetede yayımlanan 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunuyla yürürlükten kaldırıldı. bundan böyle, yabancıların ülkemizde istihdamıyla ilgili dikkate alınması gereken kanun da böylece Uluslararası İşgücü Kanunu olacaktır.

Çalışma müsade türleri değişti mi?

Bilindiği üzere 4817 sayılı yasanın yürürlükte olduğu dönemde üç cins alıştırma izni vardı. Bunlar; süreli alıştırma izni, belirsiz alıştırma izni ve bağımsız çalışma izniydi. Yeni kanun da bu ayrımı tıpkı almış ve yeniden üç nesil çalışma izni uygulamasına devam edilmiştir.

Süreli alıştırma izni

Tanıdık Olmayan işçiye; iş veya hizmet sözleşmesinin süresini aşmamak şartıyla, gerçek veya tüzel kişiye ya da ulus kurum veya kuruluşuna ait kesin bir işyerinde veya bunların benzer işkolundaki işyerlerindeki belirli bir işte hedeflemek koşuluyla birincil başvuruda maksimum 1 sene geçerli olarak verilen izindir.

işgücü kanunu çalışma izni

suriye işçi çalışma izni

Suriyeli emekçi çalıştırma hakkında her şey

Bu süreli alıştırma izni için yapılan uzama başvurusu olumlu değerlendirilirse, yabancı işçiye benzer işverene tabi olarak ilk uzatma başvurusunda azami 2 yıl egzersiz izni verilmektedir.

Daha sonraki uzatma başvurularında ise en çok 3 yıla kadar egzersiz izni verilmektedir. Oysa, öbür bir patron bünyesinde çalışmak için yapılan başvurular yeniden başa dönerek değerlendirilmekte, yani işlem başa dönmektedir.

Görüldüğü üzere süreli alıştırma izni için en az 3 aşamalı bir sistem öngörülmüştür. Önce 1 yıla değin izin verilmekte, sonradan 2 yıla kadar ve bundan sonraki başvurularda da 3 yıla kadar süreli egzersiz izinleri uzatılmaktadır.

Süresiz alıştırma izni

Bu izin türü ise; Türkiye’de uzun dönem ikamet izni yer alan ya da en az 8 yıl kanuni alıştırma izni olan yabancıların başvurabildiği bir egzersiz iznidir. Bu şartları taşıyan işçinin başvurusu mutlaka olumlu sonuca ulaşmak zorunda değildir; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu konuda takdir yetkisi vardır.

Egemen çalışma izni

Bağımsız egzersiz izni ise; profesyonel meslek mensubu yabancılara, diğer kanunlarda belirtilmiş özel koşulların sağlanması şartıyla bahşedilen izin türüdür. Böyle bir kullanım değerlendirilirken; yabancının eğitim düzeyi, mesleki tecrübesi, bilim ve teknolojiye olan katkısı, Türkiye’deki faaliyetinin ya da yatırımının ülkenin ekonomisine ve istihdama katkısı, tanıdık olmayan şirket ortağı ise sermaye payı ve sözde öteki hususlar dikkate alınır. Egemen egzersiz izni de süreli olarak düzenlenir; oysa yukarıda belirtilmiş süreli egzersiz iznindeki süre kısıtlamalarına ast değildir. Dolayısıyla bakanlıkça takdir edilen zaman değin verilebilir.

Eski kanunda ve yeni kanunda çalışma izin türlerinin karşılaştırılması

Eski kanundaki çalışma izin türleriyle ilgili, daha önce yazdığım şu yazıdan data edinebilirsiniz. Fakat özet olarak özetlemek gerekirse iki kanun arasındaki farkların egzersiz izin türleri bakımından şu şekilde olduğunu söyleyebiliriz.

Süreli alıştırma izni önceki kanunda birincil başvuruda 1 yıla kadar veriliyordu, yeni kanunda da 1 yıla dek verilmektedir. Süreli alıştırma izni için öteki başvurularda eski kanun önce 3 yıla dek ve sonradan 6 yıla değin uzatılıyordu. Yeni kanunda ikinci başvuruda 2 yıl daha ve sonraki başvurularda da 3 sene daha müsade verilebilmektedir. Eski kanunda belirsiz alıştırma izni başvurusu için 8 sene ülkede kanuni egzersiz şartı varken yeni kanunda da 8 yıl kanuni çalışma izni şartı aranmaktadır. Eski kanunda ülkemizde minimum 5 sene kanuni ve aralıksız olarak ikamet etmiş olanlara bağımsız egzersiz izni verilebilirken, yeni kanunda ise süre şartı aranmaksızın profesyonel iş mensubu yabancılara bağımsız egzersiz izni verilebilmektedir.

 

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment