Belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçi kıdem tazminatı alabilir mi?

Belirtilen süreli iş sözleşmesinde kıdem tazminatı

Meslek sözleşmeleri dağıtılmış açılardan bambaşka türlere ayrılır. Bunlardan birisi de sözleşmenin süreli olup olmamasına kadar değişen kayıtlı süreli iş sözleşmesi ile süresiz süreli meslek sözleşmesidir. Belirtilmiş süreli meslek sözleşmesinde işin bitiş tarihi belirlenmiş olduğuna tarafından kıdem tazminatı gündeme gelir mi?

Kayıtlı süreli iş sözleşmesi

Kayıtlı süreli iş sözleşmesinin esas özelliği, belli bir süreyi ihtiva etmesidir. Her sözleşmenin kayıtlı süreli yapılması olası değildir. İşin özelliği bunu gerektirmeli, esaslı bir nedene ve objektif ölçülere dayanılmalıdır. Kanunun belirtilmiş süreli iş sözleşmesinin düzenlenmesini mecbur tuttuğu haller de esaslı niçin kabul edilir. Örneğin özel okullarda atama yapan öğretmenlerle belirtilen süreli meslek sözleşmesi yapılması zorunludur.

Kıdem tazminatı nedir?

belirli süreli iş sözleşmesinde kıdem tazminatı

Işveren bünyesindeki kıdemi minimum bir sene olan ve sözleşmesi belirli şartları sağlayarak sona eren işçiye kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. İşçinin son ay brüt ücreti başlıca alınarak hesaplanan kıdem tazminatı, çalışılmış olan her bir yıl karşılığında bir brüt ücret olarak hesaplanır ve bundan sadece damga vergisi kesilir. bu nedenle, yüksek meblağlar tutabilen kıdem tazminatı işçiler için önemlidir.

kidem tazminatı ortalama ücret

Kıdem tazminatı son aidat üzerinden mi hesaplanır?

Belirli süreli iş sözleşmesinin feshinde kıdem tazminatı olur mu?

Kayıtlı süreli iş sözleşmelerinin niteliği gereği, süre sonunda her hangi bir fesih bildirimine gerek olmadan anlaşma sona ereceğinden, kıdem tazminatı da gündeme gelmeyecektir. Ama bu, belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesinde katiyen kıdem tazminatı alınamayacağı anlamına gelmez.

Eğer belirtilmiş süreli meslek sözleşmesi, bitiş tarihinden önce ve haksız olarak işveren kadar feshedilirse ve işçinin de o işyerindeki kıdemi en az 1 yılsa; bu işçi kıdem tazminatı alabilecektir. Aynı şekilde eğer emekçi belirtilmiş süreli iş sözleşmesini haklı bir nedene dayanarak feshetmişse ve tekrar en az 1 yıllık kıdemi varsa; bu emekçi de kıdem tazminatı alabilecektir.

NETICE

Belirtilmiş süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçi için “elbette kıdem tazminatı alamaz” veya “mutlaka alır” demem olası değildir. Aşağıdaki durumlara göre yanıt değişecektir:

Açıklanmış süreli meslek sözleşmesinin süresi bitmişse, kontrat kendiliğinden sona ereceğinden kıdem tazminatı gündeme gelmeyecektir. Patron kayıtlı süreli meslek sözleşmesiyle çalışan işçisini sürenin bitiminden önce ve haklı bir nedeni olmadan çıkarmışsa; ayrıca işçinin o işyerindeki kıdemi de en düşük bir sene ise kıdem tazminatı alınabilecektir. Kayıtlı süreli meslek sözleşmesiyle çalışan işçi, sürenin bitiminden önce ve haklı bir nedenle işten ayrılırsa; keza işyerindeki kıdemi de asgari bir yıl ise kıdem tazminatı alabilecektir. sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment