Kıdem tazminatına esas 1 yıllık süre nasıl hesaplanır?

Kıdem tazminatında bir yıllık sürenin hesabı nasıl yapılır?

Kıdem tazminatı almanın birincil ve en esas şartı, işçinin kıdeminin asgari bir yıl olmasıdır. Diğer şartlara bakılmaksızın, eğer işçinin kıdemi 1 yıldan azsa, bu işçiye kıdem tazminatı ödenmemektedir. Peki bu bir takvim süre nasıl hesaplanır? İşverene emrindeki alıştırma mı yoksa işyerinde geçen süre mi alınır? Kesik Kesik çalışmalarda ne olur?

Kıdem tazminatı nasıl alınır?

Bu sorunun cevabı çok uzun ve ayrıntılıdır. genellikle veri sahibi elde etmek için şuradaki yazıma göz atabilirsiniz. Fakat basitçe tasvir etmek gerekirse; işçinin kıdeminin en düşük bir sene olması ve meslek sözleşmesinin kıdem tazminatını adalet edecek şekilde sona ermesi halinde işçiye kıdem tazminatı ödenir.

Kıdem tazminatı kıdemi nasıl hesaplanır?

Önce bir yanlış kanıyı düzeltmek isterim. İşçinin kıdem başlangıcı onun iş sözleşmesini imzaladığı tarih veya sigorta girişinin yapıldığı tarih değildir. Kıdem başlangıcı, işçinin sahiden çalışmaya başladığı tarihtir. Işçi sigortasız çalıştırılmış olsa bile, kıdemine başlıca olan birincil tarih, onun işyerinde çalışmaya başladığı tarih olmalıdır.

Buradaki kıdem; işçinin aynı işverene ait olan bir ya da pat diye pozitif işyerinde geçirdiği süreyi ifade etmektedir. Örneğin işverenin ayrıca A işyeri ayrıca de B işyeri varsa, bunların sektörleri farklı da olsa ve işçi her ikisinde de çalışmışsa, bu işçinin kıdemi iki işyerindeki çalışmalarının toplamından ibarettir.

kidem tazminatı ortalama ücret

Kıdem tazminatı son ücret üzerinden mi hesaplanır?

Hatta işyeri başka bir işverene devredilmiş olsa veya servet yoluyla başkasına geçmiş olsa bile işçiler benzer sözleşmeyle çalışmaya devam etmişse kıdemleri bundan etkilenmeyecektir. Lakin devreden işveren işçisinin iş sözleşmesini feshetmiş ve yeni patron onu her yerde işe almışsa, bu durumda kıdem devam etmeyecektir.

Aralıklı çalışmada kıdem süresi

Ara Sıra işçiler aynı işyerinde birden pozitif kere çalışabilmektedir. İşten çeşitli nedenlerle ayrılan işçi yeniden dönüp aynı işyerinde çalışmaktadır. Bu çalışmaların süreleri toplanmalıdır. Burada akla şöyle bir soru gelebilir: Kıdem tazminatını alarak işten ayrılan bir işçi baştan dönerse, kıdem tazminatına kıdemi sıfırlanır mı? Bunu iki örnekle açıklayalım.

1 yıllık kıdem süresi hesabı

Birinci örnekte işçi 3 yıl çalıştıktan sonradan askere gitmek için işten bölünmüş ve kıdem tazminatını almamıştır. Bu emekçi yıllar sonradan geri dönmüş ve 5 ay daha çalışmıştır. İşçiye kıdem tazminatı ödenebilir mi? İkinci kıdemi bir yıldan az da olsa, toplam kıdemi 3 sene 5 ay olduğu için bu işçi kıdem tazminatına adalet kazanacaktır.

İkinci örnekte emekçi işyerinde 3 yıldır çalışmaktayken askere gitmek için bölünmüş olsun. Kıdem tazminatını da alsın. Yıllar sonradan baştan işe başlayan emekçi 5 ay daha sonra işten ayrılırsa kıdem tazminatı alacak mıdır? Yargıtay, kıdem tazminatı alınarak işten ayrılmış olunması halinde bu dönemin tasfiye edildiği sonucuna varmakta ve kıdemi sıfırlamaktadır. Bu işçi, sıfırlanmış dönem sonrasında bir yılını doldurmadığı için kıdem tazminatı alamayacaktır.

Kıdeme dahil öteki süreler

Deneme süresi, devlete ait tatil günleri, hafta tatilleri, akılcı süreye değin rahatsızlık izinleri, takvim izin süreleri ve zorlayıcı sebeplerle çalışılmayan süreler de kıdeme dahildir. (Buradaki akla uygun hastalık izni süresi, işçinin ihbar süresi + 6 haftalık süredir). İşçinin grev ve lokavtta geçirdiği süreler ile ücretsiz izin süreleri kıdeme dahil edilmez.

SONUÇ

İşçinin fiilen işe başladığı günden itibaren işten ayrıldığı güne değin minimum 1 takvim kıdemi olması durumunda, kıdem tazminatına yargı kazanabilmesi mümkündür. Bu süre benzer işverenin bir veya ansızın artı işyerinde geçirilebilir. Ayrıca yazı içerisinde belirttiğim diğer süreler ve dönemler de kıdemin hesabında dikkate alınmalıdır.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment