Sultan Ahmet Camii hakkında bilgi


Sultan Ahmet Camii hakkında data

​IMG
Sultan Ahmet Camii, 1609-1616 yılları arasında sultan I. Ahmet tarafından İstanbul’daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa’ya yaptırılmış bir camidir.Sultan Ahmet Camisi Mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yeniden mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca Mavi Cami (Blue Mosque) olarak adlandırılmaktadir.

Sultan Ahmet camii Ayasofya’nın 1934 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul’un başlıca camii konumuna ulaşmıştır. Sultan Ahmet Camii külliyesiyle birlikte, İstanbul’daki en büyük inşa komplekslerinden biridir. Sultan Ahmet camisi 20.000’i aşkın İznik çinisiyle bezenmiştir. Bu çinilerin süslemelerinde sarı ve mavi tonlardaki geleneksel bitki motifleri kullanılmış, yapıyı sadece bir ibadethane olmaktan öteye taşımıştır.

Hem Caminin ibadethane bölümü 64 x 72 metre boyutlarındadır. 43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin çapı 23,5 metredir. Caminin içi 200’den pozitif renkli sırça ile aydınlatılmıştır.
 

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment