Konut Kredisi Faizleri Düşüyor!

BAŞBAKAN Yardımcısı Nurettin Canikli’nin bankaları faiz indirimi toplantılarında ilk ikna olanın Meslek Bankası olmuş gibi görünüyor. Iş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, ticari, ev, tüketici, araç kredi ve kredi kartı faizlerinde indirime gittiklerini açıkladı. Bali’nin verdiği bilgiye göre, esnaf ve minik ölçekli işletmelerin ticari kredi için aylık alaşım maliyeti yüzde 1.25’cilt yüzde 0.99’a çekildi. Bu yıllık faiz maliyetini 3 puandan artı düşürecek. Ayrıca konut kredisinde yüzde 0.95 olan faizi yüzde 0.90’a çekerken gereksinim kredisi faizini yüzde 1.20’den yüzde 1.15’e düşürdü. Kredi kartı faizi ise yüzde 2.02’den yüzde 1.90’a indirildi. Taşıt kredisi faizleri de yüzde 1.18’den yüzde 1.10’a çekildi. Bali, fonlama ve arabuluculuk maliyetlerinde düşüş gözlediklerinde indirime devam edeceklerini söyledi.

Bali, dün düzenlediği toplantıda, 15 Temmuz sonrasında zorlama dönemler için özel sorumluluklar yüklenmiş bir kurum olarak çalıştıklarını belirterek, “Yaşadığımız hiç beklemediğimiz badirelere karşı gücümüzü, bilanço imkanlarımızı bu yönde kullanacağımızı belirttik ve herkesi böyle davranmaya çağırdık. Böyle durumlarda doğal olarak bankalardan beklentiler artıyor ve sıkıntıları kaldıramayanların haklı beklentileri oluyor. Bunu çok doğal ve haklı buluyorum. Çok sağlam bir duruş sergiledik. Bunu böyle yapmış edinmek bize ait bir başarı yok, böyle olağan dışı ortamda zorluk yaratacak alışılmış dışı tedbirlere yöneltecek alıcı davranışları da olmadı” dedi.

11 MİLYARLIK SATIŞ

Ne alışılmış dışı mevduat çıkışı, ne de kredi talebi ile karşılaştıklarını söyleyen Bali, tersine vatandaşın 11 milyar doların üstünde döviz satışı yaptığını kaydetti. Bali şöyle konuştu: “Bunu milletlerarası muhataplarımız anlamakta zorlandı. Vatandaşlar tankları durdurmakla kalmadı ekonomide de istemsiz hareket gösterdi. Merkez Bankası kontrolü eline aldı. 3. derslik bir ülke olma riski varken, 1. derslik bir demokrasi sınavı verdik. Bir müşterimiz arabasında tuttuğu doları bile bankaya getirip koydu.”Özkaynağı, sermayeyi bu ülkeden kazandıklarını, sermayenin de istiflensin diye oluşmadığını vurgulayan Bali, sadece kendilerini koruma refleksiyle hareket edip krize hazırlık yapanların bizzat krizi hazırlamış olacaklarını söyledi.

FERAGAT YARIŞI

Bali şöyle devam etti: “Krize karşı dalgakıran gibi bir davranış sergilemeliyiz. Bu ülkenin vatandaşları ve kurumlarıyız. Vatandaş olmak yalnızca refahı paylaşmak çağrıda bulunmak değildir. Meşakkati de zorlukları da paylaşmalıyız. Böyle bir duruşun kredileri baştan yapılandırma ve fiyatlama politikalarında karşılığı olmalı. Popülist olalım demiyorum. Lakin çeyrek bazlı performansları yok, sistemin sağlığını korumalıyız. Bankalar olarak yarışacaksak, kâr yarışı yok feragat yarışı yapmalıyız.” Bali, gerisinde faizlerdeki indirim oranlarını “Yeni bir dönemi başlatıyoruz” diyerek açıkladı. Esnaf ve minik işletmelerde yüzde 0.99’luk faizle en fazla kullanılacak kredinin 100 bin TL olacağını söyledi. Konutta aylık faizi yüzde 0.95’e çektikleri faizi acilen 0.90’a indirdiklerini ve 11 Ağustos-26 Ekim aralarında 1.6 milyar TL kredi kullandırdıklarını kaydeden Bali “Hükümetin animasyon politikalarına katılıyoruz. Finans sektörü olarak sadece aracıyız diyemeyiz. Bu dönem özel bir dönem. Kar kredi olarak geri dönüyor. Tekil olarak hatalı yapan bankalar natürel ancak var. Bunu da bulduğumuz anda düzeltiyoruz” dedi.

Öncülük yapmak istediklerini ve tehlike primini devirmek için proaktif davrandıklarına sinyâl eden Bali, şöyle dedi: “Sütten ağzı yanan örneğinde olduğu gibi hiç kimseyle konuşmadık. Hiçbir şey konuşmadan ilerliyoruz. Bir hafta süren dahili çalışmalarımızla faiz indirimi kararı aldık. Öncülük yapmak istedik.”

YÜZDE 5 ARTIŞ İÇİN YÜZDE 15 KREDİ BÜYÜMESİ
İŞ Bankası Genel Müdürü Bali, sermaye yeterliliklerinin korunması gerektiğine dikkat çekerek “Çünkü kredi için bu durum. Yükselme ile krediler arasında aracısız bir ilişki var. Yüzde 5 çoğaltma için kredi büyümesi en az yüzde 15 olmalı” dedi. Ülke olarak karamsar olunmaması gerektiğini belirten Bali, 27 çeyrektir kesintisiz büyüyen Türkiye’nin böyle bir yılda bile yüzde 3’ün üstünde büyüyeceğini kaydetti. Bali “Üzüntülü olmamalıyız” diye konuştu.

AKBANK KONUTTA FAİZİ İNDİRDİ

AKBANK da konut kredi faizlerinde indirime gitti. Bankadan yapılan açıklamaya kadar iki yıla değin olan vadelerde ev kredisi faiz oranları yüzde 0.90’a indirildi. İki yılın üzerindeki vadelerde beş yıla dek yüzde 0.93, yedi yıla dek yüzde 0.95 ve yedi yılın üstünde yüzde 0.97 faiz oranı uygulanacak. Akbank, keza 31 Aralık’a kadar krediyle ilk kez ev sahibi olacak müşterilerine 500 TL’ye dek chip-para kampanyası başlattı.

Hürriyet

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment