Kentsel Dönüşümde Başarının Sırrı: İş Birliği

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Idare Heyeti Başkanı Nazmi Durbakayım, ilk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı edinmek üzere bütün paydaşların şehirsel dönüşümde süratli ve etkin çözüm için çalıştığını belirterek, kentsel dönüşümde süratli ve etkin bir çözümün bakanlık, millet ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle olacağını bildirdi.

İNDER’den yapılan açıklamaya göre, derneğin organizasyonuyla Maltepe’de düzenlenen Şehirsel Değişim Çözümleri Konferansı’nda, kat karşılığı meslek üretim sözleşmeleri ve modelleri, finansman ve hukuk süreçleri, güvence ve anlaşma çözümleri ele alındı.

Açıklamaya tarafından, konferansta konuşan İNDER Başkanı Durbakayım, Şehirsel Dönüşüm Yasası olarak aşina 6306 sayılı Yıkım Riski altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile ilgili yönetmeliklerin uygulanmasında yaşanan sorunların şehirsel dönüşüm hızını azalttığını belirterek, ilk önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı almak üzere bütün paydaşların süratli ve etkili çözüm için çalıştığını ifade etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin kentsel dönüşüme büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Durbakayım, başta İNDER elde etmek üzere ilgili sivil toplum kuruluşlarının da bakanlıkta istişare yaparak çözüme katkıda bulunduğunu bildirdi. Durbakayım, “Kentsel dönüşümde hızlı ve etkili bir çözüm bakanlık, millet ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının iş birliğinde.” ifadesini kullandı.

Durbakayım, Türkiye’nin master planları olmayan şehirler, yüzde 80’i risk taşıyan, enerji tasarrufu sağlanmamış binalar, yetersiz teçhizat alanlı yerleşimler, gecekondulaşma ve firari inşaatlardan oluştuğunu belirterek, kentsel dönüşümün fazla seri ve kesintisiz olması gerektiğini vurguladı.

– Firmaların sınıflandırılması talebi

Nazmi Durbakayım, sene içinde Avustralya ve Japonya’da yaşanan depremlerdeki can kaybının yok denecek kadar eksik olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Mahalle aralarındaki küçük çaplı, yerinde dönüşüm projelerinin ada bazında dönüşümler biçiminde yapılabilmesi için zorunlu teşvikler verilmeli. Birkaç parselin birleşimi şeklinde yapılan dönüşümler, daha akılcı kullanılan donatı alanları, daha fazla yeşil bölge, daha idareli işletme gideri ve yer aşağıda daha pozitif otopark alanı sağlayacaktır. Arsa payı karşılığı inşaat yapımı ve hasılat paylaşımı kontrat modellerinin imar mevzuatları, parasal, hukuk ve pazarlama açılarından her tarafta ele alınıp günümüz şartlarına uygun ışık halkası getirilmesi gerekir. Sayıları 300 bine ulaşan inşaat firmalarındaki olağandışı şart da bir an önce düzeltilmeli. Bakanlığın koyacağı kriterler ile inşa müteahhitleri A, B, C gibi sınıflandırılabilir. Firmaların sınıflarına kadar ne çapta iş yapabilecekleri ve bir üst sınıftaki firmaya hangi hizmetleri edinmek suretiyle franchising bağlantısı olacağı belirlenebilir. Bu da her büyüklükteki ev üretiminde arzulanan standardın olmasını sağlar.”

Durbakayım, tüketicilerin korunması için atılan her adımın destekçisi olduklarını belirterek, inşaat firmalarını da koruyan bir kanunun olması gerektiğini bildirdi.

– “Gayrimenkul Üst Kurulu’na ihtiyaç var”

Şehirsel Mutasyon ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören de kentsel dönüşümde uzun ve kısa vadeli politikaların belirlenmesinin önemine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu kapsamda gayrimenkul sektöründe etkinlik belirten sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile ilgili bakanlık temsilcilerinden oluşacak Gayrimenkul Üstteki Kurulu’na gereklilik var. Gayrimenkul konusunda bilirkişi mahkemelere ve bunların kullanacağı telaş suçlama sistemine ihtiyaç duyuluyor. İl ve İlçe belediyeleri, kentsel dönüşüme başlamadan önce bulundukları bölgenin 50 takvim ekonomisini, nüfusunu ve altyapısını planlayacağı master planlarını yapması gerekir. Keza tehlikeli alanlarda kentsel mutasyon için Emlak Ev ve TOKİ’nin deneyim ve vizyonuna gereksinim var.”

Konferans zarfında gerçekleştirilen oturumda moderatörlük yapan İNDER Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel ise mevcut inşa stokunun depreme dayanıklı ülkü getirilebilmesi için en önemli meselenin finansman ve şehirsel dönüşümün “umulan” sebeplerden dolayı finansmanı basit olmayan bir proje şekli olduğunu bildirdi.

Çamlıbel, “Sürdürülebilirlik ve optimizasyon kentsel mutasyon için en manâlı iki kavram. Bu iki maksat yakalanırsa ve kamu destekli bir organizasyon oluşabilirse finansman daha kolay bulunur.” ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Kiraz, tehlikeli bölge uygulamalarındaki 15 dönüm sınırının kaldırıldığını, kira yardımının 36 aya çıkarıldığını hatırlatarak, riskli yapılarda bundan böyle felaket yapmadan açık artırma sürecinin yapılacağını bildirdi.

AA

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment