İnsani geçim ücreti 2017’de kaç lira?

İnsani geçim ücreti nedir?

En Düşük ücreti herkes biliyordur. Her yıl en düşük vergi tespit komisyonu göre belirlenmekte ve duyuru edilmektedir. Temel olarak da, bir işçiye ödenebilecek minimum maaş miktarını açıklama etmektedir. Peki fakat insani geçim ücreti nedir?

İGÜ nasıl belirlenir

İnsani geçimini sağlama ücretinin resmi bir geçerliliği bulunmamaktadır. Bu daha fazla, toplumsal bir duyarlılık oluşturulması amacıyla açıklanan bir rakamdır. İGÜ’yü her yıl Türkiye İktisadi Gelişim ve Meslek Ahlakı Derneği (İGİAD) açıklamaktadır.

2017 insani geçim ücreti

Bu insani geçimini sağlama ücreti belirlenirken de tüm Türkiye için bir sayı değil, dağıtılmış bölgelere göre ayrı rakamlar ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni ise, haklı olarak, yurdun her bölgesinde aynı geçim imkânlarının bulunmamasıdır. Ev kirasından dolmuş ücretine, pazar fiyatlarından mektep masraflarına kadar çoğu gider kalemi şehirden şehre bile ayrım etmektedir.

işçi maaşı haciz

İşçinin maaşı haczedilebilir mi?

İGİAD; Sağlık Durumu Bakanlığı’nın ile Hacettepe Üniversitesinin birlikte yaptığı “Türkiye’ye özgü gıda rehberi”, “TÜİK alıcı fiyatları” ve “Hane halkı bütçe anketi” gibi 3 temel veriyi kullanarak rakamları hesaplamaktadır.

İnsani geçim ücreti ne değin?

Yukarıda da söylediğim gibi İGÜ dağıtılmış bölgelere kadar belirlenmektedir. 2017 yılı için İGÜ miktarları şu şekilde tespit edilmiştir:

 

İstanbul                               2.154

Batı Marmara                    1.492

Ege                                        1.657

Doğu Marmara                 1.925

Batı Anadolu                      1.722

Akdeniz                               1.724

Orta Anadolu                    1.560

Batı Karadeniz                   1.479

Doğu Karadeniz                1.576

Kuzeydoğu Anadolu      1.521

Ortadoğu Anadolu          1.678

Güneydoğu Anadolu     1.699

 

Görüleceği üzere insani geçimini sağlama ücreti en fazla 2.154 TL ile İstanbul için ve en az de 1.479 TL ile Batı Karadeniz için belirlenmiştir. Türkiye ortalaması ise 1.666 TL’dir.

NETICE

İnsani geçim ücretinin resmi bir geçerliliğinin olmadığını biliyorum. Hatta, çoğu derneğin yaptırdığı basmakalıp araştırmalardan birisi olarak da görülebilir. Lakin özellikle iki açıdan bu sonuçların manâlı olduğunu düşünüyorum.

ilk olarak bu sonuçlar, bölgesel asgari ücretin gerekliliğini bir defa daha kanıtlamaktadır. Anadolu’nun minik bir kasabasındaki minimum vergi ile İstanbul’da asgari ücretin aynı olması dürüst değildir. Asgari ücretin bölgesel olarak tespit edilmesi ve uygulanması gerekmektedir.

İkincisi ise, çıkan sonuçların işverenlere verdiği mesajdır. 2017 yılı için en az vergi net olarak 1.404,00 TL iken Türkiye’nin en yaşanılır kentlerinde bile insani geçimini sağlama ücreti bu rakamdan yüksek çıkmıştır. Asgari ücretin bir hukuki zorunluluk olduğu ve imkânlar ölçüsünde bunun üzerinde ücret verilmesinin vicdani ve dürüst bir tutum olacağı kanaatindeyim.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment