İbni Sina Kimdir Kısaca


İbni Sina Kimdir Hakkında bilgi



İbni Sina 980 yılında günümüzde Özbekistan sınırları içerisinde yer alan Buhara yakınlarındaki Afşan köyünde doğmuştur.Tarihte manâlı bir filozof ve bilim insanı olan İbni Sina, Farabi’nin öğrencisidir. 10 yaşına geldiğinde Kuran-ı Kerim’i ezbere haberdar olan İbni Sina 18 yaşına geldiğinde bütün ilimler hakkındabilgi sahibiydi. İlim ve felsefe alanında son derece önemli bir yere sahip olan, büyük etki bırakan İbni Sina 1037 yılında Hamedan’da (İran) hayatını kaybetmiştir.

İbni Sina geride altı yüzü aşkın eser bırakmıştır.

İbn-i Sina’nın tıp alanında yazdığı 18 ciltten oluşan Kitab-ül Şifa ve El-Kanun fi’t-Tıb en önemli eserleridir. El-Kanun fi’t-Tıb (Tıbbın Kanunu) , 12. yy.da Latinceye çevrildi ve Avrupalılar bu büyük eserden haberdar oldular. Böylece 17. yy.a kadar Avrupa’daki üniversitelerde temel eser olarak okutuldu. Eser farmakoloji, çare fizyoloji ve hıfzısıhha almak üzere bölümlere ayrılmaktadır.


ibni sina az önce 19 yaşındayken hekim unvanı aldı ve bu alanda hiç ödenti almadan hastaları tedavi etti. Samani İmparatorluğu döneminde yaşamış İbni Sina, bu hanedannın sona ermesi üstüne Ürgenç’den Merv’e, Nişabur’dan Horasan’, Rey’den İsfahan’a dek öyle çok şehir halkı dolaştı.

İbni Sina, yakalandığı kolik hastalığı nedeniyle 57 yaşındayken hayatını kaybetmiştir.
 

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment