683 sayılı ihraç ve iade KHK'sı yayımlandı

23 Ocak 2017 PAZARTESİ

Devlete Ait Gazete

Sayı : 29957

KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

DOĞAÜSTÜ HAL KAPSAMINDA BAZI TEDBİRLER ALINMASI

HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

Karar Sayısı: KHK/683

Doğaüstü hal kapsamında bazı tedbirler alınması; Anayasanın 121 inci maddesi ile 25/10/1983 tarihli ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 4 üncü maddesine göre, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nca 2/1/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Millet personeline ilişkin tedbirler

MADDE 1 - (1) Terör örgütlerine veya Milli Emniyet Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar bahşedilen inşa, yaradılış ya da gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan ve ekli (1) sayılı listede yer alan kişiler ulus görevinden diğer hiçbir işleme lüzum kalmaksızın çıkarılmıştır. Bu kişilere keza herhangi bir tebligat yapılmaz. Haklarında hem özel kanun hükümlerine tarafından işlem tesis edilir.

(2) Birinci fıkra uyarınca millet görevinden çıkarılan kişilerin, mahkümiyet kararı aranmaksızın, rütbe ve/ya da memuriyetleri alınır ve bu kişiler ödev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilmezler; yeniden kamu hizmetinde istihdam edilemezler, aracısız ya da dolambaçlı olarak görevlendirilemezler; bunların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, komite, komisyon, idare heyeti, teftiş kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılır. Bunların silah ruhsatları, gemi adamlığına ilişkin belgeleri ve pilot lisansları iptal edilir ve bu kişiler oturdukları ulus konutlarından veya vakıf lojmanlarından onbeş gün içinde tahliye edilir. Bu kişiler özel emniyet şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamazlar. Bu kişiler hakkında bakanlıkları ve kurumlarınca ilgili pasaport birimine anında bildirimde bulunulur. Bu bildirim üzerine pasaport birimlerince pasaportlar iptal edilir.

(3) Birinci fıkra zarfında ulus görevinden çıkarılanlar, varsa uhdelerinde taşımış oldukları büyükelçi, vali gibi unvanları ve müsteşar, kaymakam ve güya meslek adlarını ve sıfatlarını kullanamazlar ve bu unvan, önad ve iş adlarına yan olarak sağlanan haklardan yararlanamazlar.

İade hükümleri

MADDE 2 - (1) Ekli (2) sayılı listede bulunan kamu görevlileri, ilgili kanun hükmünde kararnamenin eki listelerin ilgili sıralarından çıkarılmıştır.

(2) İlgili kanun hükmünde kararname hükümleri, birinci fıkrada kayıtlı kişiler bakımından bütün hüküm ve sonuçlarıyla birlikte ilgili kanun hükmünde kararnamenin yayımı tarihinden geçerli olmak üzere ortadan kalkmış sayılır. Laf konusu personelden bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren on gün içerisinde göreve başlamayanlar çekilmiş sayılır. Bu kapsamda göreve başlayanlara, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları tarihe değin geçen süreye tekabül eden finansal ve sosyal hakları ödenir. Bu kişiler, halk görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamaz. Bu personelin görevlerine iadesi, millet görevinden çıkarıldıkları tarihte bulundukları idare görevi dışında öğrenim durumları ve kazanılmış adalet aylık derecelerine yerinde kadro ve pozisyonlara atanmak suretiyle de yerine getirilebilir. Bu maddeye ilişkin işlemler ilgili bakanlık ve kurumlar kadar yürütülür.

Kapatılan kurum ve kuruluşlar

MADDE 3 - (1) Terör örgütlerine veya Milli Emniyet Kurulunca Devletin ulusal güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen inşa, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı ya da bunlarla irtibatı olan ve ekli (3) sayılı listede yer alan özel televizyonlar kapatılmıştır.

(2) Birinci fıkra dahilinde kapatılan özel televizyonlara ait olan taşınırlar ile her türlü mal varlığı, alacak ve haklar, evrak ve doküman Hazineye bedelsiz olarak devredilmiş sayılır, bunlara ait taşınmazlar tapuda resen Hazine namına, her türlü kısıtlama ve taşınmaz yükünden ari olarak tescil edilir. Bunların her türlü borçlarından nedeniyle hiçbir şekilde Hazineden bir adalet ve talepte bulunulamaz. Devire ilişkin işlemler ilgili bütün kurumlardan zorunlu yardımı almak suretiyle Maliye Bakanlığı göre yerine getirilir.

Doçentlik başvuruları

MADDE 4 - (1) Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine aleyhinde faaliyette bulunduğuna karar verilen inşa, yaradılış veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olması ya da değerlendirilmesi sebebiyle görevden uzaklaştırılan ya da haklarında adli soruşturma veya kovuşturma yapılan doçent adaylarının, görevden uzakta geçirdikleri süre boyunca ya da adli soruşturma ya da kovuşturma sonuçlanıncaya kadar doçentlik başvurularına ilişkin işlemler durdurulur. Bunlardan haklarında kamu görevinden çıkarılma ya da mahkümiyet kararı verilenlerin doçentlik başvuruları iptal edilir.

Sermaye piyasasına ilişkin tedbir

MADDE 5 - (1) 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde bildiri edilen doğaüstü hal zarfında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerle doğrudan ya da anılan kanun hükmünde kararnamelerde öngörülen usuller çerçevesinde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ve doğaüstü halin devamı süresince terör örgütlerine veya Ulusal Emniyet Kurulunca Devletin ulusal güvenliğine aleyhinde faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum ve gruplara aidiyeti, mensubiyeti ya da iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilerek hakkında değişik tedbir ve yaptırımlar uygulanmış olan halka açık ortaklıklar ve anapara piyasası kurumları ve/veya bunların iş ve işlemleri hakkında 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında açılan dava ve takiplerde yöneticilik aleyhine yargılama giderine ve vekalet ücretine hükmedilemez, hükmedilenler tahsil edilemez.

Türk Lirası ile yapılacak tahsilat

MADDE 6 - (1) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Halk Finansal Yönetimi ve Teftiş Kanununa yan tüm ulus idareleri ve bunlara yan döner sermayeli kuruluşlar, 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Ulus İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ast millet iktisadi teşebbüsleri ve emrindeki ortaklıklar, 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun çerçevesinde özelleştirme programında yer alan ve sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait işletmeci kuruluşlar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve sermayesinde ilk elden veya dolaylı olarak ulus payı olan özel kanunlar ile belirlenmiş anonim ortaklıklar, niteliğine bakılmaksızın tanıdık olmayan para cinsinden yurtiçi ödeme yükümlülüğü olan alacaklarını, borçlunun talebi üstüne 2/1/2017 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kadar açıklanan döviz alış kurundan, 31/12/2017 tarihine dek Türk Lirası olarak tahsil edebilirler. Bu madde kapsamındaki işlemler ve sonuçları, bütçe gelir ve gider hesaplarıyla ilişkilendirilmez.

Kişiye Özel mesuliyet davalarına ilişkin tedbir

MADDE 7 - (1) 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 133 üncü maddesi uyarınca kayyım atanan şirketlerin, kayyım atanmasından önceki sahipleri, ortakları, idare heyeti üyeleri, müdürleri ve öteki sorumluluk sahibi yetkilileri aleyhine kayyımlar kadar gevşemiş veya açılacak kişiye özel mesuliyet davalarında ilgili tüzel kişiliğin genel kurulunun ya da yetkili kurulunun kararı aranmaz.

(2) Kayyım atanan şirketlerin soruşturma kapsamındaki şüpheli ortakları ile kayyım göre hakkında şahsi sorumluluk davası açılan şirket ortaklarına ait ortaklık yargı ve payları, soruşturma ya da davanın açıldığı tarihten soruşturma, kovuşturma ya da davanın muhakkak hükümle sonuçlandığı tarihe dek görev ve temlik edilemez. Ortaklık yargı ve paylarına ait temsilcilik ve idare yetkisi kayyım tarafından kullanılır. Tayin ve temlik yasağı Cumhuriyet savcılığı veya duruşma tarafından resen ticaret sicili müdürlüklerine bildirilir ve kayıt edilir.

Yürürlük

MADDE 8 - (1) Bu Kanun Hükmünde Kararname yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 9 - (1) Bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

1 Sayılı Liste (Ulus Görevinden Çıkarılanlar)

2 Sayılı Liste (Ulus Görevine İade Edilenler)

3 Sayılı Liste (Kapatılan Kurumlar)

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment