2017 yılında, eğitim tesisi, misafirhane ve kreşlerden yararlanandan ne kadar ücret alınacak?

Maliye Bakanlığı, 2017 yılında uygulanacak, Kamu sosyal tesislerine ilişkin tebliği yayımlandı.

Buna göre eğitim ve dinlenme tesislerinde, misafirhane ve kreşlerde uygulanacak ücretlerde yüzde 10 ila 13 arasında zam yapıldı.

Bu tutarlar minimum tutarlar olup, sosyal tesisi işleten ulus kurumu daha yüksek bir layık belirleyebilmektedir.

İşte 21 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bildiri

Maliye Bakanlığından:

HALK SOSYAL TESİSLERİNE İLİŞKİN TEBLIĞ

(SAYI: 2017-3)

Gaye ve kapsam

MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı, merkezi idare kapsamındaki halk idareleri, döner sermayeli kuruluşlar, millet iktisadi teşebbüsleri, ulus bankaları ile öteki ulus kurum ve kuruluşlarının tasarrufunda bulunan eğitim ve dinlenme tesisi, konuk evi, kreş, çocuk bakımevi, spor tesisi ve güya sosyal ve destek amaçlı tesislerden dinlenme amacıyla ya da diğer amaçlarla yararlanacaklardan alınacak yemek, konaklama ve diğer hizmet bedellerinin tespitinde ve elde edilen gelirlerin kullanımında uyulacak yöntem ve esasları belirlemektir.

Destek

MADDE 2 - (1) Bu Tebliğ, 13/12/1983 tarihli ve 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 10 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Eğitim ve dinlenme tesisleri

MADDE 3(1) Kamu kurum ve kuruluşlarınca işletilen eğitim ve dinlenme tesislerinden yararlanacak kurum personelinden 2017 yılında alınacak asgari bedeller, tesislerin bu Beyanname ekinde açıklanmış özellikleri göz önünde bulundurularak aşağıdaki şekilde tespit edilmiştir:

a) Ekte sayılan özelliklerden onbeş ve daha fazlasını taşıyan tesislerde birey başına jurnal 18,00 TL yemek yemek ve 7,00 TL (1 Temmuz15 Ağustos döneminde 9,00 TL) konaklama bedeli,

b) Ekte sanılan özelliklerden en az oniki ve en fazla ondört tanesini içeren tesislerde birey başına günlük 15,00 TL yemek yemek ve 6,00 TL (1 Temmuz15 Ağustos döneminde 8,00 TL) konaklama bedeli,

c) Ekte farzedilen özelliklerin oniki tanesinden daha azı bulunan tesislerde kişi başına günlük 12,00 TL yemek yemek ve 5,00 TL (1 Temmuz15 Ağustos döneminde 8,00 TL) konaklama bedeli,

alınır.

(2) Ev ya da egemen bölümde; buzdolabı bulunanlarda jurnal asgari 3,00 TL, televizyon bulunanlarda jurnal minimum 3,00 TL ve klima bulunanlarda jurnal en az 4,00 TL, konut başına ek değerinde alınır.

Misafirhaneler

MADDE 4 - (1) Misafirhanelerden yararlanan kurum personelinden birey başına her gece için minimum 9,00 TL alınır. İdarelerce, bahşedilen hizmetin özelliği, maliyeti ve standardın üzerinde olması, odadaki yatak sayısı gibi hususlar dikkate alınarak daha yüksek konaklama bedeli tespit edilebilir.

(2) Misafirhanelerden yararlanacak geçici görevli ulus personelinden alınacak konaklama bedeli, geçici görevlendirmenin birincil 10 günü için gündeliklerinin %50 artırımlı miktarının tamamını, daha sonraki günler için ise artırımsız gündeliklerinin 1/2'sini, geçici görevli yoklama elemanlarından alınacak konaklama bedeli ise yurtiçi gündeliklerinin %50 artırımlı miktarının tamamını geçemez.

(3) Misafirhanelerden yararlanan geçici görevli personel hangi millet kurumunda çalışırsa çalışsın hepsine aynı tarife uygulanır.

(4) Diğer sosyal tesislerden yararlandırılan geçici görevli kamu personeli ile geçici görevli denetleme elemanlarından alınacak konaklama bedeli hakkında da birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda bulunan hükümler uygulanır.

(5) Her ne ad aşağıda ve sürede olursa olsun (kiralanmış olan yerler dahil) kurumun tasarrufunda olan yerlerde personelin konaklaması halinde (lojman olarak görev edilenler hariç), bu yerler de konuk evi kapsamında değerlendirilir.

Anaokulu ve çocuk bakımevleri ücretleri

MADDE 5 - (1) Kamu kurum ve kuruluşlarına ait anaokulu ve çocuk bakımevlerine kabul edilecek devlet memurları ile diğer ulus personelinin her çocuğu için aylık bakım ücreti asgari 165,00 TL olarak saptama edilmiştir. Fakat, belirlenen minimum aylık ücretlerin kreş ve çocuk huzurevi hizmetlerinin karşılanmasında tatmin edici olmadığı durumlarda, kurum ve kuruluşlar belirlenen ücretin üzerinde layık saptama etmeye yetkilidir.

Spor tesisleri

MADDE 6 - (1) Kurum personeli de dahil almak üzere, her türlü futbol, basketbol, voleybol salon ve sahalarından, tenis kortlarından, yüzme havuzlarından, su ve kış sporlarının yapıldığı yerlerden ya da diğer spor tesislerinden yararlananlardan, bir saatlik faydalanma karşılığı olarak;

a) Spor alet ve malzemelerinin yararlananlar tarafından tedarik edilmesi halinde kişi başına asgari 6,00 TL,

b) Spor cihaz ve malzemelerinin tesisten temin edilmesi halinde birey başına en düşük 9,00 TL,

değer alınır.

(2) Amatör spor müsabakaları sırasında lisanslı sporcuların antrenman nedeniyle ya da öğrencilerin ders programı çerçevesinde belirtilmiş tesislerden yararlanmaları halinde, ilgili idarelerce zorunlu görüldüğü takdirde layık alınmayabilir veya daha az bir layık alınabilir.

(3) Hamam, sauna ve kaplıcalardan bir saatlik faydalanma karşılığı birey başına asgari 11,00 TL bedel alınır.

(4) Spor tesisleri ile hamam, sauna ve kaplıcaların eğitim ve dinlenme tesisleri içinde yer alması durumunda, açıklanmış devreler itibarıyla dinlenme nedeniyle kalanların bu tesislerden yararlanmaları halinde birinci ve ikinci fıkralarda belirtilmiş bedellerin 1/4'ü alınır.

(5) Spor tesisleri ile hamam, sauna ve kaplıcalara abone olan kamu personelinden alınacak 1 aylık abone bedeli, bu maddede açıklanmış miktarların 15 katından eksik olmamak kaydıyla, kurumlarca belirlenebilir.

Iki Taraflı hususlar

MADDE 7 - (1) Ulus kurum ve kuruluşlarının tasarrufunda yer alan eğitim ve dinlenme tesisi, konuk evi, kreş, çocuk huzurevi, spor tesisi ve benzeri sosyal tesislerin işletme giderleri için ilgili kurum ve kuruluşların bütçelerinden herhangi bir katkıda bulunulmaması esastır.

(2) Söz konusu tesislerin bakım ve onarımlarının yaptırılabilmesini karşılamak amacıyla, bu tesislerden yıl içinde elde edilen gelirlerin brüt tutarının % 5'inden az olmamak üzere ayrılacak tutarlar ayrı bir hesapta tutularak laf konusu ihtiyaçlar için harcanır. Bu hesaptan yapılacak harcamalarda, hizmetin sunumu açısından gereksinim duyulan döşeme ve demirbaş alımlarında Başbakanlık ve/ya da Bakanlığımızca çıkarılmış ya da çıkarılacak olan tasarruf genelgesi, talimatı ve tebliğlerine uyulması zorunludur.

(3) Bu tesislerde merkezden geçici görevle gönderilecek personel sayısı asgari seviyede tutulur ve 2016 yılında görevlendirilen personel sayısı hiç bir şekilde aşılamaz.

(4) Bu cins yerlerde, 2017 yılında, merkezi yönetim bütçesi ile döner sermaye ve fonlardan ödenti ödenmek üzere birincil kere personel istihdam edilemez, fakat ücreti sosyal tesis işletme gelirlerinden karşılanmak üzere birincil kez personel istihdamı yapılabilir.

(5) Kuruma ve/veya mensuplarına destek ve hizmet nedeniyle resmileşmiş olan fon, vakıf, dernek ve güya kuruluşlar eliyle işletilen tesislere kurum bütçesinden aracısız ya da dolambaçlı olarak katkıda bulunulamaz.

(6) Kamp dönemleri için tespit edilen tarifenin % 20'si başvuru esnasında avans olarak alınır. Kamp tayin edilemeyenler ile kamp döneminin başlamasından bir hafta öncesine kadar vazgeçenlere avansları aynen iade edilir. Geçerli bir mazereti olmaksızın bu süreden sonra vazgeçtiklerini bildirenlere her gün için avansın % 5'i oranında kesinti yapılmak suretiyle avansları iade edilir, kamp döneminin başlamasına değin vazgeçtiklerini bildirmeyenlerin ise avansları iade edilmeyerek kazanç kaydedilir.

(7) Tesislerin restoran (alakart usulüyle yemek yemek çıkarılması halinde alakart yemek yemek bedelleri dahil), pastane, kafeterya, büfe, disko ve öteki hizmet verilen yerlerinde yemek yemek, kahvaltı, içki, içecek, çay, kahve ve güya hizmet bedelleri hiç bir şekilde maliyetinin altında olamaz.

(8) Bu Tebliğde belirtilmiş yemek, konaklama ve diğer hizmetlerin bedelleri (geçici görevli halk personelinden misafirhanelerde alınacak konaklama bedeli hariç), yararlananlardan alınması gereken asgari miktarlar olup, kurum ve kuruluşlar yemeğin maliyeti, hizmetin daha farklı şekillerde sunulması ve tesisin bulunduğu mahallin özelliği gibi hususlar ile talebin yoğun olduğu Temmuz-Ağustos, yılbaşı, bayram ve sömestr gibi dönemleri de dikkate alarak bu bedellerin üstünde değer saptama edebilir.

(9) Bir kurum ya da kuruluşun eğitim ve dinlenme tesisleri, misafirhane, çocuk yuvası ve çocuk bakımevlerinden yararlandırılan;

a) O kurum ve kuruluşun emeklisi ile o kurum ve kuruluşun personelinin veya emeklisinin eşleri, üstsoy ve altsoylarına, kurum personeli için belirlenen tarife uygulanır.

b) Sosyal tesisi bulunmayan ulus kurumları personeline, diğer ulus kurumlarının Türkiye genelindeki sosyal tesislerinde, bu kurumların kendi personeli için uyguladığı tarife uygulanır.

c) Bir kurum ya da kuruluşun eğitim ve dinlenme tesisleri, konuk evi, çocuk yuvası ve çocuk bakımevlerinden yararlanan diğer kurum ve kuruluşların personeli ve emeklileri ile bunların eşleri, üstsoy ve altsoylarına, kurum personeli için belirlenen tarifenin % 25 fazlası uygulanır.

(10) Eğitim ve dinlenme tesisleri ile misafirhanelerden dokuzuncu fıkranın (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alanların dıştan yararlandırılanlara kurum personeli için belirlenen tarifenin en düşük % 50 fazlası uygulanır. Ancak, tesislerden yararlanmada öncelik; o kurum personeli ve emeklisi ile bunların eşleri, üstsoy ve altsoylarına verilir.

(11) Söz konusu tesislerde, 1 Şubat 2014 tarihinden daha sonra doğan çocuklar için konaklama bedeli alınmaz. Bunlar için yemek istenilmesi halinde yemek bedelinin yarısı alınır. 1 Şubat 2011 ile 1 Şubat 2014 tarihleri aralarında (bu tarihler dahil) doğan çocuklar için ise (eğitim ve dinlenme tesislerinde yemek istenilip istenilmediğine bakılmaksızın) konaklama ve yemek bedelinin yarısı alınır.

(12) Bir kurum veya kuruluşun emrindeki ve ilgili kuruluşlarına ait eğitim ve dinlenme tesisleri ile misafirhanelerinden yararlandırılan o kurum ve kuruluşun personeli ve emeklisi ile bunların eşleri, üstsoy ve altsoylarına, bağlı ve ilgili kuruluş personeli için belirlenen tarife uygulanabilir.

(13) Kamu sosyal tesislerinden yararlandırılmayla ilgili olarak yayımlanan Başbakanlık Genelgeleri hükümleri saklıdır.

(14) Bu Tebliğde kesin olan bedellere, katma layık vergisi dahil değildir.

(15) 4 üncü maddenin ikinci fıkrasında belirtilen sınırlamalar, konaklama bedelinin katma değer vergisi dahil olarak belirlenmesi halinde dahi aşılamaz.

(16) Görevi ve unvanı ne olursa olsun hiç bir birey ve personel, tesislerden ve bu Tebliğde belirli hizmetlerden bedelini ödemeden yararlandırılamaz.

(17) Tesisler için tespit edilen ücretler, tahsisin yapıldığı tarihte ilgililerden peşin olarak tahsil edilir.

(18) Kamp ve tesislerden, tayin belgesinde ismi yazılmış olanların yerine başkaları faydalandırılamaz.

(19) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 28 inci maddesinin (A) fıkrası gereğince birinci derece kritik il olarak belirlenen illerdeki sosyal tesislerden yararlanacak olan güvenlik personeli hariç olmak üzere tesisler mantıksal bağ talep edecek şekilde pansiyon ya da bekar lojmanı olarak kullanılamaz.

(20) Sosyal tesis kapasitelerinin kullanımında, gereklilik yer alan yerlerde manâsız kapasitenin başta yükseköğrenim öğrencilerine kullandırılması için gerekli her türlü önlem alınır ve sosyal tesislerdeki anlamsız kapasiteler ivedilikle Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (YURTKUR) bildirilir. YURTKUR göre sosyal tesislere yerleştirilen yükseköğrenim öğrencilerinden standart yurt ücreti tahsil edilir. Keza sosyal tesisin yemek yemek hizmetlerinden faydalanan öğrencilere sağlanacak gıda yardımı, peşine düşüp takip eden ay içerisinde YURTKUR göre ilgili sosyal tesis hesabına yatırılır.

(21) Halk görevlileri sendika ve konfederasyonlarınca düzenlenecek eğitim çalışmalarında, ulus kurum ve kuruluşlarının eğitim tesislerinden millet kurumları için öngörülen tarife karşılığı ve tesisin yerinde olması halinde ilgili sendika ve konfederasyonlar yararlandırılabilir.

(22) Tesislerin tamamen ya da kısmen kiraya verilmesi imkanları araştırılarak uygulamaya bu yönde ağırlık verilir. Ihtiyaç duyulması halinde yemek yemek, nehir ve sair hizmetler, hizmet alımı suretiyle tedarik edilebilir.

(23) Tesislerde, tesisin yan olduğu kurumun merkeziyle ya da tedarik gibi tesisin işletilmesiyle aracısız olarak ilişkili olarak yapılan devlete ait görüşmeler ve haberleşmeler dıştan, tesislerde kalanların yararlandıkları telefon, faks ve internet gibi hizmetlerin ücretleri yararlananlar tarafından tesisten ayrılmadan önce ödenir. İdareler bu konuda zorunlu önlemleri alır.

(24) Ulus kurum ve kuruluşlarınca işletilen anaokulu ve çocuk bakımevi gibi tesislerin sosyal tesis zarfında olması sebebiyle, bu tesislerin giderlerine de bütçeden katkıda bulunulmaz, dolayısıyla bunların her türlü giderleri (temizlik hizmeti alımı dahil) çocuk yuvası ve çocuk bakımevlerinin kendi gelirlerinden karşılanır.

(25) Kurum ve kuruluşların bu Beyanname kapsamındaki tesislere ilişkin olarak 2017 yılında uygulayacakları tarife ve kullanım bedelleri, kendi internet sitelerinde yer alır ve defalarca güncel tutulur.

(26) Sosyal tesislerle ilgili olarak yapılacak ödeme ve tahsilatlarda aşağıdaki hususlara uyulur:

a) Görevliler nezdinde kurum amirleri göre belirlenen miktarın üzerinde peşin para bulundurulmaz.

b) Avans olarak verilen tutarların en geç 30 gün içinde mahsubu ya da iadesi sağlanır.

c) Sosyal tesis paraları sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait bankalarda muhafaza edilir.

ç) Ödeme ve tahsilatın banka vasıtasıyla yapılması esastır.

(27) Kurum amirleri bana kalırsa ya da denetleme elemanları marifetiyle sosyal tesislerin işlemlerini, defter ve belgelerini zaman zaman ve her halükarda yılsonlarında denetler. Düzenlenecek yoklama raporları kurumlarda muhafaza edilir.

(28) Bu Tebliğde belirtilmeyen hususlar hizmetin gereğine kadar ilgili mevzuata tutarsız olmamak üzere kurumlar kadar belirlenir.

Yürürlükten kaldırılan beyanname

MADDE 8 - (1) 19/2/2016 tarihli ve 29629 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ulus Sosyal Tesislerine İlişkin Beyanname (Sayı: 2016-3) yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 9(1) Bu Bildiri 1/2/2017 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 10(1) Bu Tebliğ hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.

EK

EĞİTİM VE DİNLENME TESİSLERİNİN ÖZELLİKLERİ

Kamu kurum ve kuruluşlarınca işletilen eğitim ve dinlenme tesislerinde bulunabilecek özellikler altında belirtilmiştir.

1Tesisin deniz, göl, nehir kenarında veya kış sporlarına elverişli yerler ile termal alanlarda olması

2Konut ya da egemen bölümünde tuvalet ve banyo

3Sıcak su

4Havalandırma tesisatı

5Konut ya da egemen bölümünde telefon

6Salonlarda ve konut ya da bağımsız bölümlerde müzik yayını

7Mutfak ve lokanta

8Konut ya da egemen bölümün içinde mutfak mekanı

9Dinlenme ve oyun salonu

10Çay bahçesi

11Asansör

12Diskotek

13Çocuk bahçesi

14Spor alanları

15Revir

16Plaj

17Güneşlenme yerleri ve teçhizatı

18Otopark (minimum 20 araçlık)

19Yüzme havuzu

20Hamam

21Sauna

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment