Yılda 20 puan ceza alan meslekten atılacak

Jandarma ve Sahil Emniyet birimlerinin İçişleri Bakanlığı'na bağlanmasının ardındaki, tüm kolluk güçlerinin alt olacağı yeni disiplin hükümleri belirlendi. Buna tarafından disiplin amirleri meslekten çıkarma ve ulus görevinden ihraç kararı verebilecek.

682 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile hayata geçen genel kolluk disiplin kanunuyla emniyet teşkilatı disiplin tüzüğü de tarihe karıştı. Artık polis Jandarma ve sahil güvenlik müşterek disiplin hükümlerine alt olacak. Disiplin cezaları puan sistemiyle işleyecek. Uyarı, ayıplama, aylıktan kesme, uzun süreli ayıplama, kısa süreli ayıplama, cezalarının yanı sıra, meslekten sonuç ve memuriyetten çıkarmada disiplin cezaları aralarında sayıldı.

Mülki amir atabilecek

KHK'yla disiplin amirleri de belirlendi. Buna kadar kaymakamlar, albayın altındaki rütbelerdeki jandarma ve sahil güvenlik personellerine doğrudan suç oluşturan verebilecek. Albay ve generallerin disiplin amiri de vali, bakan ve müsteşar olacak. Memuriyetten çıkarma cezasını doğal disiplin amirleri olarak bakan, müsteşar ve mülki amirler de verebilecek.

Suç Oluşturan puanı sistemi

Yeni disiplin kanunuyla kolluk personeline ceza puanı sistemi getirildi. Cezalara kadar puan getirecek. Dikkat cezası 1 puan, kınama 2 puan, aylıktan kesmeyse 3 puan olarak personelin dosyasına işlenecek. Son 1 yılda 20 ceza puanı ya da 5 yıl içinde 40 suç oluşturan puanı alan meslekten çıkarılacak. Bir yıl içinde 20 disiplin cezası puanı veya en az iki farklı disiplin amirinden toplam 12 defa veya daha pozitif disiplin cezası edinmek. Son beş sene içinde 40 disiplin cezası puanı ya da minimum iki farklı disiplin amirinden toplam 25 kere veya daha pozitif disiplin cezası olmak.

1 puanlık cezalar

- Giyim, kuşamın temiz olmaması,

- Devletin mallarını kullanırken tasarruf etmemek,

- Göreve geç gelme,

- Nezaket kurallarına aykırı hareket,

- Amirine itiraz etme.

2 puanlık cezalar

- Elektronik ortamda şikayette yeralma,

- Nöbet yerini izinsiz terk,

- Yüzük, bilezik, kolye, madolyon ve rozet takma.

3 puanlık cezalar

- Beceriksiz teçhizatla göreve gitme,

- Özlük hakları için araya arabulucu koyup imtiyaz isteme,

- İzinsiz olarak göreve 24 saat gelmeme,

- Ödev zamanı kırathane, kahvehane, lokal ve kulübe gitme,

- Kimlik kartını kaybetme,

- Haklı neden olmadan kişileri bekletme,

- Görevde uyuklamak.

Nezaret süresi 7 güne indirildi

OHAL dahilinde hazırlanan 682, 683, 684 ve 685 sayılı 4 yeni Kanun Hükmünde Kararname, Devlete Ait gazete'de yayımlandı. Buna tarafından KHK ile verilen kararlara itirazları değer biçmek üzere 'Olağanüstü Hal İşlemleri Inceleme Komisyonu' kuruldu. Fazla sayıda ulus kurum ve kuruluşundan 367 kişi ihraç edilirken, 124 kişi de görevine iade edildi. MGK'ca devletin milli güvenliğine karşısında faaliyette bulunduğuna karar verilen inşa, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı ya da bunlarla irtibatı olan 2 özel televizyon kanalı kapatıldı. 684 sayılı KHK ile yapılan düzenlemeye göre, devletin güvenliğine, anayasal düzene, ulusal savunmaya ve devlet sırlarına aleyhinde işlenen, Terörle Çaba Kanunu kapsamına giren ve toplu işlenen suçlar nedeniyle daha önce gözaltına alınanlar hariç, şüpheliler hakkında verilen 30 günlük nezaret süresi 7 güne düşürüldü ve avukat yasağı kaldırıldı.

Atılma nedenleri

İşte memuriyetten çıkarmaya niçin olan suçlar:

- Ulusal güvenliği tehlikeye düşürmeye karşın herhangi bir faaliyette bulunmak veya aynı amaçtan ötürü bir araya gelen gruplaşmaya katılmak veya bu yapılarla ilişki içinde edinmek,

- Acımasızlık yapma,

- Kişilerin özel yaşam ilişkin verilerini, kaydetmek kişilerarası haberleşmeyi ifşa etmek, bireysel verileri denetlemek, belgeleri yetkisiz kişilerle paylaşmak ya da silmek,

- Amir ve üstlerini icraatlarına karşı gelmek gibi

- Dil din, ahali cinsiyet felsefi zihin ayrımı gerçekleştirmek,

- Göreve çıkmamak için propaganda gerçekleştirmek,

- Takviye isteyen emniyet görevlilerine haklı bir sebep yokken yardımdan sakınmak,

- Siyasi partilerin fayda ya da zararına toplantılarına yeralma,

- Mesleğin saygınlığını zedeleyecek şekilde uygun olmayan yerlere gitmek,

- Tayin sırasında Içki edinmek ya da alkol almaya göz yumma,

- Umuma açık yerlerde resmi giysi ile sarhoş belirme,

- İffetsizliği tanıdık kişilerle evlenme.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment