Akademik teşvikte tam metin- özet metin problemi

Araştırmacıların kendi alanlarıyla ilgili özgün fikirleri/buluşları, yenilikleri, araştırma sonuçlarını ortaya belirlemek amacıyla sempozyum, konferans, kongre vb. bilimsel toplantılarda yaptıkları sözlü veya duvar ilanı (yazılmış) sunumlara ilan veya tebliğ adı verilir.

Bildirilerin yayımlanması ise iki şekilde gerçekleşir. Sözlü olarak sunulan çalışmanın kısa bir özetinin basılması durumunda araştırmanın yalnızca özeti yayımlanmış olur. Bu özetler, genellikle araştırma devam ederken yazılan 200-300 kelimelik metinlerdir. Bilimsel görüşme esnasında yapılan ağız dalaşı, bakış ve öneriler doğrultusunda bildiriler şekillenir, genelde yeni bir ebat kazanır. Bilimsel toplantı sonrasında ise bu incelemeler tüm detayları ile tıpatıp bir makale üslubunda hazırlanarak bütün metin bildiri olarak yayımlanır.

Bütün metin bildirilerin yazılış formatı makaleler ile birebir aynıdır. Yani doğrusu aralarında biçimsel olarak bir fark yoktur. Fakat içerik açısından ve basıldığı yer açısından bir farklılık vardır. Bunun yanına bütün metin bildiride araştırmanın bütün detayları da yer aldığı için sonraki yapılacak çalışmalara kaynaklık teşkil edebilir, atıf alma ihtimali vardır. Özet metin olarak yayımlanan bildiri de ise yaklaşık olarak araştırmanın tüm detayları 200 kelimeye sıkıştırılmıştır.

Yukarıda da bahsedildiği gibi bilimsel bir toplantıda sunulan bildirinin özet metni ile tam metni aralarında ayrıca emek hem de bilimsel katkı anlamında kayda değer bir fark vardır.

31 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Akademik Özendirme Yönetmeliği'ne kadar da sözlü olarak sunulan bildirinin özet metin ile bütün metin arasındaki bu fark her zaman dikkate gücenmiş ve gerek akademik teşvikte, gerekse akademik yükselmelerde puanlamaları buna tarafından yapılmıştır.

Özet metni yayımlanan sözlü bildirinin puanı bir iken bütün metni yayımlanmışsa bu puan değeri en az iki katı olmuştur. Fakat 31 Aralık 2016 tarihinde yayımlanan Akademik Teşvik Yönetmeliği'nde sözlü olarak sunulan bildirinin hem özet metni keza de bütün metni aynı puan değerine sahiptir. Bu sehven mi yapılmıştır ? Yoksa artık sözlü bildirilerin bütün metninin bir kıymeti mi yoktur? Sözlü olarak sunulan bildirinin ayrıca özet metni keza bütün metni benzer puan değerine sahipse neden Bilimsel Etkinlik Puan Tablosu'nda ayrı ayrı gösterilmiştir? Aynı çalışmanın hem özet metni keza tam metni yayımlanmışsa koşul ne olacaktır ? Ola Ki de en kayda değer sorulardan birisi son olanıdır. Aynı çalışmanın ayrı iki şekilde puanlanmasının, bilimsel etik problemlerini de beraberinde getireceği unutulmamalıdır.

Bütün bu talimat doğrultusunda, bütün metin ile özet metin arasında puan olarak çeşitlilik getirilmesi ya da tam metin ve özet metnin ayrı olarak iki bilimsel etkinlik olarak yer alması yerine tek başlık altında birleştirilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz.

Yavuz Selim KAPLAN

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment