Polis disiplin cezalarında neler değişti? İşte karşılaştırılmalı tablo

682 sayılı Kanun Hükmünde Kararname 23 Ocak 2017 tarihli Devlete Ait Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tıklayınız.

KHK ile güvenlik, jandarma ve sahil emniyet personeline uygulanacak disiplin cezaları tekrar belirlendi.

Altında her bir cezaya dair eski ve yeni yönetmelik hükümleri yer almakta...

UYARMA CEZASI

Nezaket kurallarına tutarsız davrananlara uyarma cezası verilecek.

Usulüne yerinde verilmiş bir emrin hatalı verildiğini, yapılmayacağını anlatmak fiiline uyarma cezası verilecek

Jurnal sakal traşı olma zorunluğuna bahşedilen uyarma cezası kaldırıldı. Ancak, kılık ve kıyafet ile ilgili olarak mevzuatta belirli kurallara uymamak fiiline ayıplama cezası getirildi.

EMNIYET TÜZÜĞÜNDE BULUNAN ESKİ DÜZENLEME 682 SAYILI KHK'DA BULUNAN YENİ DÜZENLEME 1Silahını, vasıta ve gerecini, giysi ve kuşamını kirli tutmak, çalıştığı yerin temizliğine özen göstermemek,
2Zorunlu bir niçin olmaksızın günlük sakal tıraşı olmamak. a) Silahını, araç ve gerecini, giyim ve kuşamını pak tutmamak, çalıştığı yerin temizliğine özen göstermemek.
b) Yetkili makamlarca emin tasarruf tedbirlerine riayet etmemek ya da kullanımına sunulan kamu kaynaklarının kullanılmasında gösterilmesi gereken mantıklı seviyedeki özeni göstermemek.
c) İzinsiz ya da kurumunca kabul edilebilir özrü olmaksızın belirtilmiş zamanda yapılması gereken faaliyetlere geç kalmak.
ç) Görevdeyken, yetkili makamlar kadar izin verilen durumlar haricinde ödev ya da hizmetle ilgisi olmayan işlerle uğraşmak.
d) Özürsüz veya izinsiz olarak mesaiye geç ulaşmak ya da erken ayrılmak veya günlük mesai saatlerine riayet etmemek.
e) Terbiye kurallarına tutarsız konuşma ve davranışlarda bulunmak.
f) Emrin icrası veya sonuçları ile katılım sağlanan toplantılarla ilgili olarak görevlendirme yapan amire veri vermemek.
g) Usulüne uygun olarak kendisine verilmiş olan bir dikte üstüne; emrin yerinde olmadığı, yanlış verildiği, yapılamayacağı ve sözde şekillerde amirini alenen eleştirmek ya da amire karşı itirazda bulunmak (Amir kadar karar verilene dek astın fikrini savunması ya da emrin kanunsuz olduğu hususundaki kanaatini ayrıntıları ile belirtmek için amire yaptığı itiraz bu kapsamda ciddiyetsizlik teşkil etmez.).

KINAMA CEZASI

Mevzuata veya mesleki teamüllere tutarsız hitaplarda bulunmak fiiline kınama cezası verilecek

Kendisine bahşedilen tabancanın orijinalliğini bozacak badana, kaplama, gravür veya ciddiyetle bağdaşmayacak şekil, desen, fotoğraf ve kişilik gibi şansın dönmesi gerçekleştirmek.

Söylenti yapmaya ayıplama cezası verilecek

GÜVENLIK TÜZÜĞÜNDE YER ALAN ESKİ DÜZENLEME 682 SAYILI KHK'DA YER ALAN YENİ DÜZENLEME 1Görev sırasında ya da dışarıya yasaklanan davranış ve davranışlarda bulunmak,
2(Mülga bent)
3Zorunluluk olmadan rütbe sırasına uymayarak başvuruda bulunmak,
4Emrinde çalışanların yetiştirilmesi, eğitimi ve gözetimi görevini yerine getirmemek.
5Nöbeti teslimden sonra tahsis yerine özürsüz geç dönmek,
6Görev sırasında, ödev dışı işlerle uğraşmak ya da haklı bir niçin olmadan meslek sahiplerini bekletmek,
7Herhangi bir yolu, yeri ya da kişiyi arayıp soranları yanıtsız vazgeçmek, baştan savmak,
8Yasa, tüzük, mevzuat, karar, genelge, yönerge ve buyruklarla belirlenen hususlar hakkında yersiz, işi uzatacak ve savurganlığa neden olacak biçimde gösterme bildirmek veya soru sormak,
9Bildirimleri süresi içerisinde yerine ulaştırmamak,
10Yürürlükteki hükümlerle taşınmasına ya da bulundurulmasına izin verilmiş olanlar dıştan, polis mesleğinin ciddiyeti ile bağdaşmayacak biçimde bilezik, kolye, madalyon, rozet vb. şeyleri takmak,
11Görev sırasında ya da açık havada aynı rütbedeki arkadaşlarına karşı saygısız yararlanmak,
12(Mülga bent.) a) Ödev esnasında veya dışarıda, mevzuat veya talimatlarla yasaklanan davranışlarda bulunmak.
b) Mevzuatta belli yöntem ve kurallara riayet etmeden sözlü, yazılı veya elektronik olarak başvuru veya şikayette bulunmak.
c) Nöbeti teslimden sonradan devir yerine özürsüz olarak geç dönmek.
ç) Bildirimleri süresi içerisinde yerine ulaştırmamak.
d) Mevzuat ya da talimatlarla taşınmasına veya bulundurulmasına izin verilmiş olanlar haricen, mesleğin ciddiyeti ile bağdaşmayacak biçimde yüzük, bilezik, kolye, madalyon, rozet ve benzeri şeyleri takmak.
e) Görev esnasında veya haricen kendisi ile benzer rütbede çalışanlara ya da mesai arkadaşlarına aleyhinde saygısız faydalanmak.
f) Yönetmelik ve talimatlarla kendisine tevdi edilmiş görevlerin gerektirdiği sorumluluğu üstlenmekten imtina ettiğini gösterecek hitabe ve davranışlarda bulunmak.
g) Amirleri, üstleri, benzer rütbedeki veya çalışma arkadaşları hakkında ve onların bulunmadığı ortamlarda, onların operasyon, eylem ve kişilikleri hakkında kötüleyici veya konuştuğu kişilerde kötü intiba bırakacak tarzda olumsuz sözler söylemek.
ğ) Zati demirbaş silah ya da geçici olarak bahşedilen demirbaş tabancanın üzerinde orijinalliğini bozacak boya, kaplama, gravür ya da ciddiyetle bağdaşmayacak şekil, desen, resim ve karakter gibi şartların değişmesi gerçekleştirmek.
h) Mevzuata ya da mesleki teamüllere aykırı hitaplarda bulunmak.
ı) Bu fıkrada disiplinsizlik olarak saptanan eylem, operasyon, davranış ve davranışlar haricen herhangi bir biçimde görevin takdir ve yerine getirilmesinde hoşgörü ve savsaklama uygulamak.
i) Kılık ve giysi ile ilgili olarak mevzuatta muhakkak kurallara uymamak.

AYLIKTAN KESME CEZASI

Özlük işleriyle ilgili olarak araya aracı koyarak iltimas isteme fiiline ek olarak öncelik isteme fiiline de aylıktan kesme cezası verilecek

Kolluk kuvvetlerinin izinsiz il dışına çıkma yasağı uygulaması devam edecek. Bilindği üzere bu yasaklama memurlar için kaldırılmıştı

Haklı bir niçin olmadan kişileri bekletmek, Selamlama ile ilgili olarak kesin kurallara riayet etmemek ve Devlete Ait protokol kurallarına aykırı tavır ve davranışlarda bulunmak fiillerine de aylıktan kesme cezası verilecek

Izin bahşedilen haller açık havada üniforma giymemek fiiline aylıktan kesme cezası verilecek

EMNIYET TÜZÜĞÜNDE BULUNAN ESKİ DÜZENLEME 682 SAYILI KHK'DA BULUNAN YENİ DÜZENLEME Üç günlüğe dek aylıktan kesme cezasını gerektiren fiiller; 1Yönetmelik hükümlerine aykırı biçimde saç uzatmak, bıyık veya gözde bırakmak,
2Görev içinde veya resmi giysiyle tahsis haricen sokakta kolkola girmek, ağırbaşlılıkla bağdaşmayacak biçimde davranışlarda bulunmak, yüksek sesle konuşmak ya da el şakası yerine getirmek,
3Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Giysi Yönetmeliğine aykırı biçimde giyinmek, yetkisiz kuşamla göreve çıkmak, tahsis yeri kol araması ve sicil numarasını takmamak.
4Amir ve üstlerinin, devir ve mesleki konulara ya da tavır ve davranışlarına ilişkin uyarılarına uymamak ya da önem vermemek,
5Amir ve üstleri kadar sorulan soruları gereken süre içinde yanıtlamamak,
6Görevde kayıtsızlık kullanmak, görevi savsaklamak veya geçerli bir özrü olmaksızın belirli sürede bitirmemek,
7İş sahiplerine veya halka karşısında alçaltıcı laf anlatmak ya da davranışta bulunmak,
8Özlük işleriyle ilgili olarak başkalarını aracı koyup iltimas dilemek,
9İzinsiz ya da kurumunca kabul edilir özrü olmaksızın 24 saate kadar görevine gelmemek,
10Görev haricen amir ya da üstlerine saygısız adet edinmek.
11Nokta görevinde sohbet etmek, nokta önünde oturmak veya başkalarının oturmasına müsade tahsis etmek, noktada mesleğe yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunmak,
12Resmi elbise giyenler için; yapı ya da eklentileri dışarıya veya vasıta içinde görevin gerektirdiği şapka, yara, kep, miğfer veya kaskı giymemek.
13Görevli bulunduğu sırada ödev gereği olmaksızın ya da amirin izni olmadan resmi giysiyle kahvehane, kıraathane, yerel, kulüp vb. yerlerde oturmak,
14İzinsiz olarak görevli bulunduğu il sınırları dışına çıkmak.
15Emrinde çalışanları ya da Devletin vasıta ve gereçlerini özel işlerde uygulamak. 1) Yönetmelik ya da talimata aykırı olarak beceriksiz kuşam ve teçhizatla göreve çıkmak.
2) Amir ve üstlerinin, devir ve mesleki konulara ya da tavır ve davranışlarına ilişkin uyarılarına uymamak ya da bu uyarılara dikkatsiz kalmak, amir ve üstleri tarafından sorulan soruları gereken süre içinde yanıtlamamak.
3) Özlük hakları ile ilgili veya başka bir bireysel avantaj temini için başkalarını aracı koyup öncelik ve ayrıcalık istek etmek.
4) İzinsiz ya da kurumunca kabul edilebilir bir özrü olmaksızın yirmidört saate değin göreve gelmemek.
5) Tayin haricen amir veya üstlerine saygısız kullanmak.
6) Nöbet görevine gelmemek ya da nöbet veya nokta görevinde mevzuatla ve talimatlarla belirlenen kurallara tutarsız yol almak.
7) Görevli bulunduğu sırada tayin gereği olmaksızın veya amirin izni olmadan devlete ait kıyafet ile kahvehane, kıraathane, lokal, kulüp ve sanki yerlerde oturmak.
8) Amirinden müsade almaksızın görevli bulunduğu il sınırları dışına çıkmak.
9) Emrinde çalışanları veya Devletin vasıta ve gereçlerini idarece kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın özel işlerinde göstermek.
10) Kendisine verilmiş olan personel kimlik kartını makul bir neden olmaksızın kaybetmek.
11) Bazı isteklerini gerçekleştirmek, kişisel bir üstünlük sağlamak, tayin ya da sorumluluktan kaçmak gibi amaçlarla hastalığını aşırıya kaçmak ya da olmadığı halde bir rahatsızlığı varmış gibi göstererek jurnal mesainin bir kısmına katılmamayı alışılmışlık haline getirmek.
12) Herhangi bir yolu, yeri ya da kişiyi arayıp soranlara cevap vermemek, yeniden savmak.
13) Görevde kayıtsızlık kullanmak, görevi savsaklamak veya geçerli bir özrü olmaksızın kayıtlı sürede bitirmemek.
14) Haklı bir niçin olmadan kişileri bekletmek.
15) Selamlama ile ilgili olarak belirlenmiş kurallara riayet etmemek.
16) Resmi protokol kurallarına tutarsız söylev ve davranışlarda bulunmak.
Dört ila on günlüğe dek aylıktan kesme cezasını gerektiren fiiller; 1Kendisi ile aynı rütbede çalışanlara, astlarına veya meslek arkadaşlarına karşı onur kırıcı laf bildirmek veya davranışta bulunmak.
2Yazılı kağıt ve belgeleri kastı olmaksızın yitirmek,
3Devlet malı vasıta, gereç, tabanca, mermi ve donanımını ilgisizlik yüzünden kullanılmaz hale getirmek,
4Bu Tüzükte cezası gösterilen suçlar dışında önlem almamak ya da dikkatli davranmamak yüzünden kendisine teslim edilen Devlet malı eşyanın yitmesine neden olmak.
5İzinli olduğu günlerde resmi giysiyle, izinli olmadığı günlerde görevli olmaksızın devlete ait veya sivil giysiyle, Güvenlik Teşkilatı mensuplarının girmesine veya oturup eğlenmesine müsade verilen yerler dışındaki kahvehane, yerel, kulüp ve yarı yerlerde oyun oynamak,
6İzinsiz veya kurumunca kabul edilir özrü olmaksızın 24 saatten artı ve iki güne kadar görevine gelmemek,
7Mühür veya beratını makul bir niçin olmaksızın yitirmek. 1) Kendisi ile aynı rütbede çalışanlara, astlarına ya da mesai arkadaşlarına karşısında onur kırıcı laf bildirmek, davranışta bulunmak ya da laf, yazı veya eylemle hakaret etmek.

2) Devlete Ait doküman veya göreve ilişkin evrakı kaybetmek.

3) Önlem almamak veya titiz davranmamak yüzünden kendisine teslim edilen Devlet malı eşyanın hasar görmesine veya kaybolmasına neden olmak.

4) İzinli olduğu zamanlarda resmi kıyafetle, izinli olmadığı zamanlarda görevli olmaksızın devlete ait veya sivil kıyafetle, personelin girmesine ya da oturup eğlenmesine izin bahşedilen yerler dışındaki kahvehane, yerel, kulüp veya güya yerlerde oyun oynamak.

5) İzinsiz veya kurumunca bir özrü olmaksızın yirmidört saatten artı ve iki güne değin (ikinci gün dahil) göreve gelmemek.

6) Mühür veya beratını makul bir niçin olmaksızın kaybetmek.

7) Sorumlu bulunduğu devir ve teslim işlemlerini tamamlamadan veya tahsis ve teslim işleri tamamlanamadığı takdirde ilgili mevzuatında açıklanmış zaman dolmadan atama yerinden terketmek.

8) Görevle ilgili devlete ait doküman, araç ve gereçleri görevin sona ermesine ya da kurumca istenmesine karşın geri vermemek.

9) Müsade verilen haller dışarıda üniforma giymemek.

Onbir ila onbeş günlüğe dek aylıktan kesme cezasını gerektiren fiiller; 1İzinsiz ya da kurumunca kabul edilir özrü olmaksızın iki günden artı ve üç güne değin görevine gelmemek. 1) İzinsiz veya kurumunca bir özrü olmaksızın iki günden fazla ve üç güne değin (üçüncü gün dahil) görevine gelmemek.

2) İzinli bulunduğu sürede, hizmet ve görevin gerektirdiği durumlarda, görevine derhal dönmesi kendisine sözlü, yazılı veya herhangi bir iletişim vasıtasıyla duyurulduğu halde, özrü bulunmaksızın görevine akla yatkın sürede dönmemek.

3) Amir ve üstlerine iletilmesi gereken durum, data ve emirleri zamanında iletmemek.

4) Tayin sırasında kişilere aleyhinde alçaltıcı laf söylemek ya da davranışta bulunmak.

5) Yoklama ve soruşturmaları uzatmak, denetim raporları ve soruşturma raporlarını süresinde ilgili yerlere vermemek veya göndermemek ya da makul bir niçin olmadan soruşturmayı yetersiz teslim etmek.

KISA SÜRELİ ASKIYA ALMA CEZASI

"Borçlanıp ödememeyi alışılmışlık haline getirmek" fiiline daha önce 10 ay erteleme cezası veriliyorken yeni düzenlemede bu fiil "makul mücbir sebepler haricinde borçlanıp ödememeyi alışkanlık haline getirmek." şekline dönüştürülmüş ve verilecek suç oluşturan 6 ay süreli kısa süreli durdurma cezasına indirilmiştir.

"Meslek sahiplerine ya da herhangi bir nedenle Emniyet binalarına gelen ya da getirilenlere hakaret etmek" fiiline verilen canice kısa süreli erteleme cezasından uzun sureli durdurma cezasına yükseltilmiştir.

GÜVENLIK TÜZÜĞÜNDE BULUNAN ESKİ DÜZENLEME 682 SAYILI KHK'DA BULUNAN YENİ DÜZENLEME Dört ay kısa süreli durdurma cezasını gerektiren fiiller; 1Amir ve memurlara görevle ilgili olarak yalan söylemek,
2İş sahiplerine veya herhangi bir nedenle Güvenlik binalarına gelen ya da getirilenlere hakaret etmek,
3Denetim görevini yerine getirmemek,
4Yükümlü bulunduğu devir ve teslim işlemlerini tamamlamadan ya da tahsis ve teslim işleri tamamlanamadığı takdirde ilgili yönetmelikte kayıtlı vakit dolmadan yeni tayin yerine gitmek,
5Amir ve üstlerine iletilmesi gereken bilgi ve buyrukları, vaktinde iletmemek veya olayları, olaylarla ilgili bilgileri amirlerinde ve resmen istenmesi halinde de görevli ve yetkili kuruluş ve kişilerden sır olarak saklamak,
6Kendisine verilmiş olan tanıtma karnesini ya da polis kimlik kokardını bir neden olmaksızın yitirmek.
7İdareye haber vermeden veya bunun üstüne yapılacak soruşturmaya ilişkin 2 aylık süreyi beklemeden evlenmek,
8İzinsiz ya da kurumca kabul edilebilir özrü olmaksızın aralıksız olarak 3 günden çok ve 5 güne değin (5 gün dahil) görevine gelmemek,
9Astlarını, aynı rütbedeki arkadaşlarını, üstlerini veya amirlerini hileli yere şikayet etmek,
10Astlarına, aynı rütbedeki arkadaşlarına ve diğer mesai arkadaşlarına söz, yazı ya da eylemle hakaret etmek ya da dövme girişiminde bulunmak,
11Toplu olarak sözlü veya yazılı şikayette bulunmak.
12Görev esnasında amir ya da üstlerine saygısız kullanmak. 1) Amir ve memurlara görevle ilgili olarak kandırmak.

2) Denetleme görevini yerine getirmemek.

3) İzinsiz veya kurumca makul özrü olmaksızın kesintisiz olarak üç günden fazla ve beş güne kadar (beşinci gün dahil) göreve gelmemek.

4) Amirlerini, üstlerini, benzer rütbedeki arkadaşlarını, astlarını ya da öteki mesai arkadaşlarını hileli yere şikayet etmek.

5) Astlarını, aynı rütbedeki arkadaşlarını ve öteki mesai arkadaşlarını dövme girişiminde bulunmak.

6) Toplu olarak sözlü ya da yazılmış şikayette bulunmak.

7) Görev esnasında amir ya da üstlerine saygısız kullanmak.

8) Bu Kanun Hükmünde Kararnamede hem ciddiyetsizlik olarak tanımlanmamış olmak kaydıyla astları ya da mesai arkadaşlarına yönelik olarak kesintisiz ve sistematik her türlü baskı ve taciz uygulamak.

Altı ay kısa süreli askiya alma cezasını gerektiren fiiller; 1Görevle ilgili, devlete ait evrak, araç ve gereçleri, görevin sona ermesine veya kurumca istenmesine karşısında geri vermemek,
2Amirin izni olmaksızın meslek sahiplerinin veya polisle meslek ilişkisi bulunabilecek şahısların yemek yemek ve eğlence çağrısına gitmek,
3Doğrudan veya arabulucu eliyle astlarından; meslek sahiplerinden armağan ya da borç olmak,
4Görevde kullanılan telsiz haberleşme araçlarıyla görevle ilgili olmayan ya da saygızısca konuşmalar gerçekleştirmek ya da acaip sesler dahil etmemek,
5Hizmet dışında devlete ait sıfatının gerektirdiği saygınlığı ve güven duygusunu sarsacak eylem ve davranışlarda bulunmak,
6Teslim aldığı her çeşitlilik motorlu araç, makina, cihaz ve teçhizatta kusuru ile hasara sebep olmak. 1) Aracısız Olarak veya arabulucu eliyle astlarından veya meslek sahiplerinden armağan ya da borç elde etmek.
2) mücbir sebepler haricinde borçlanıp ödememeyi alışılmışlık haline getirmek.
3) Görevde kullanılan telsiz haberleşme araçlarıyla görevle ilgili olmayan veya saygısızca konuşmalar yerine getirmek veya anlaşılmaz sesler çıkarmak.
4) Teslim aldığı her değişiklik motorlu vasıta, makine, cihaz ve teçhizatta ağır hata veya hizmetten ayrılabilen bireysel kusurla hasara sebep olmak.
5) Tayin içinde veya dıştan amir veya üstlerinin eylem ya da işlemlerini negatif yönde eleştirici nitelikte laf anlatmak veya yazı yazmak.
6) Hizmet dışarıya devlete ait sıfatının gerektirdiği saygınlığı ve güven duygusunu sarsacak eylem ve davranışlarda bulunmak.
7) Bir görevin kendisine tevdi edildiğini öğrendikten sonra mazeretler ileri sürmek suretiyle göreve başlamayı geciktirmek. On ay kısa süreli askiya alma cezasını gerektiren fiiller; 1Resmi giysi ve donanımını ihmal sebebiyle yitirmek,
2Borçlanıp ödememeyi alışılmışlık haline getirmek,
3Yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına, radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç vermek. 1) Amir ve üstlerine iletilmesi gereken olayları ve bunlarla ilgili bilgileri amirlerinden ve resmen istenmesi halinde görevli ve yetkili kuruluş ve kişilerden gizlemek.
2) Yetkili olmadığı halde basın, haber ajansları, radyo ve televizyon kurumları ya da öteki irtibat kanalları vasıtasıyla kamuoyuna data ya da demeç vermek.
3) Silahıyla dikkatsizlik, tedbirsizlik veya ihmalkârlık sonucu yaralamaya sebebiyet saptamak, kendisini incitmek ya da bu fiillerin başkaları göre işlenmesine sebep olmak.
4) Hizmet aracıyla ağır kusuru ya da hizmetten ayrılabilen bireysel kusuruyla trafik kazası sonucu yaralamaya sebebiyet tahsis etmek.

UZUN SURELİ ERTELEME CEZALARI

Görevde uyuklamak fiilne bahşedilen ceza 24 aydan 16 aya düşürülmüştür.

EMNIYET TÜZÜĞÜNDE BULUNAN ESKİ DÜZENLEME 682 SAYILI KHK'DA YER ALAN YENİ DÜZENLEME Oniki ay uzun süreli erteleme cezasını gerektiren fiiller; 1(Mülga daha aşağı bent: )
2Amir veya üstlerini laf, yazı, davranış ya da davranışlarıyla küçümsemek.
3(Mülga daha alçak bent:)
4Belirlenen şart ve sürelerde mülk bildiriminde bulunmamak veya gerçeğe aykırı bildirimde bulunmak veya mülk varlığında meydana gelen değişikliği bir ay içinde bildirmemek,
5Kadın ve genç erkeklere söz atmak. 1) Belirlenen koşul ve sürelerde mülk bildiriminde bulunmamak ya da gerçeğe aykırı bildirimde bulunmak.

2) Devir esnasında kişilere ya da herhangi bir nedenle kurum binalarına gelen ya da getirilenlere hakaret etmek.

Onaltı ay uzun süreli erteleme cezasını gerektiren fiiller; 1Hizmet içinde resmi sıfatının gerektirdiği saygınlığı ve güven duygusunu sarsacak eylem ve davranışlarda bulunmak,

1) Devlet malı motorlu araçları, dikkat çekici araçlarını, silah veya mühimmatı ihmal nedeniyle kaybetmek.
2) Hizmet içinde resmi sıfatının gerektirdiği saygınlığı ve güven duygusunu sarsacak eylem ve davranışlarda bulunmak.
3) Görevde uyuklamak.

Yirmi ay uzun süreli askiya alma cezasını gerektiren fiiller; 1İzinsiz ya da kurumca makul özrü olmaksızın, aralıksız olarak 5 günden çok ve 9 güne değin (9 gün dahil) görevine gelmemek,
2Devlet malı araç, gereç, tabanca ve mermisini ihmalkârlık nedeniyle yitirmek, resmi giysi ve donanımını satış, 1) İzinsiz veya kurumca kabul edilebilir özrü olmaksızın aralıksız olarak beş günden artı ve dokuz güne dek (dokuzuncu gün dahil) görevine gelmemek.

2) Muhafazası veya sevkiyle yükümlü bulunduğu belirsiz, sanık, esir veya hükümlünün uyanık davranmamak veya tedbir almamak yüzünden kaçmasına neden olmak ya da yakalama görevini savsaklamak.

ç) Yirmidört ay uzun süreli erteleme cezasını gerektiren fiiller; 1Görev sırasında uyuklamak,
2Korunması ya da gönderilmesiyle yükümlü bulunduğu, sanık ya da suçluların kurnaz davranmamak veya önlem almamak yüzünden kaçmasına neden olmak ya da yakalama görevini savsaklamak,
3Görev için de veya dışında amir veya üstlerinin eylem ya da işlemlerini tenkitçi nitelikte laf söylemek veya yazı kâğıda dökmek,
4(Mülga alt bent)
5Sarkıntılık yapmak.
6Amir veya üstlerini dövme girişiminde bulunmak ya da hakaret etmek. 1) Silahıyla ihmalkârlık, tedbirsizlik ya da ihmalkârlık sonucu ölüme sebebiyet devretmek veya bu fiilin başkaları tarafından işlenmesine sebep olmak.
2) Silahıyla yaralama suçunu bile bile dağlamak.
3) Meskün yerlerde, binalarda, herkesin dolaşıp gezebileceği ya da oturabileceği yerlerde silah atmak.
4) Amirin usulüne kadar verdiği emri yerine getirmemek.
5) Amirin izni olmaksızın devir yerini terk etmek.
6) Kişinin iffetine yönelik söz söylemek, fiil veya harekette bulunmak.
7) Amir ya da üste hakaret etmek.
8) Amir veya üstlerini laf, yazı, tavır veya davranışlarıyla hafife almak.
9) Amir veya üstlerini dövmeye girişimde bulunmak.
10) Amir veya üstlerini sözlü veya fiili olarak tehdit etmek.
11) Göreve ilişkin her türlü yazılmış kağıt, evrak, mikrofilm aslı veya kopyalarını kasıtlı olarak yok etmek, ortadan uyandırmak veya belge niteliği taşıyan bilgisayar programlarını, dosyalarını, verilerini hukuka tutarsız olarak ele geçirmek, başkasına canını yakmak üzere uygulamak, harap etmek, değiştirmek, silmek, sistemin işlemesine önlemek ya da hatalı biçimde işlemesini sağlamak.
12) Kriptolu telsiz cihazının ve her türlü kriptolu cihazın kaybını ya da çalındığını, idarece bir mazereti olmaksızın ilgili birime anında bildirmemek.
13) Hizmet aracıyla ağır kusuru ya da hizmetten ayrılabilen bireysel kusuruyla trafik kazası sonucu ölüme sebebiyet atamak.

MESLEKTEN ÇIKARMA CEZASI

İffetsizliği ile tanıdık kadınla nikahsız olarak sürekli surette yaşamakta diretmek meslekten sonuç fiilleri arasına alındı

Bir kimseyle gayri tabii mukarenette bulunmak yahut bu fiili kendisine rızasıyla yaptırmak meslekten çıkarma fiilleri arasına alındı. Mukarenetten amaç eşcinsellik birlikteliklerdir.

EMNIYET TÜZÜĞÜNDE BULUNAN ESKİ DÜZENLEME 682 SAYILI KHK'DA BULUNAN YENİ DÜZENLEME 1- Görevin yerine getirilmesinde dil, insanlar, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç,din ve mezhep ayrımı gerçekleştirmek, laikliğe aykırı veya bölücü davranışlarda bulunmak ya da emniyet mensupları aralarında bu yolda fark yapıcı tutum ve davranışlarda bulunmak.
2- Göreve çıkılmaması için propaganda yerine getirmek ya da tahrik etmek ya da sıkıştırmak ya da karar alınmasını temin etmek veya alınan karara katılmak veya karar uyarınca göreve çıkmamak,
3- Amir ya da üstlerinin icraatına ters düşmek ve bu hareketi toplu ayla dönüştürerek ödev yapılmasını ya da göreve çıkılmasını engellemek veya buna katılmak ya da katılmaya kışkırtma ya da cesaretlendirmek,
4- (Mülga:)
5- Amir ya da üstlerini (...) korkutma etmek.
6- Hırsızlık, gasp, dolandırıcılık, irtikap, rüşvet, zimmet, ihtilas, ırza geçme, ırza tasaddi, sahtecilik, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması, kalpazanlık, kasden adam öldürme, veya bu suçları işlemeye teşebbüs etmek, emniyeti, suiistimal, yalan yere şahitlik, yalan yere yemin, suç tasnii, kötüleme,
7- Yetkisini ya da nüfusunu kendisine ya da başkalarına istismar etmek amacıyla ya da kin veya dostluk sebebiyle kötüye kullanmak,
8- Dosyaları ve yazılı kağıtları ya da örneklerini beceriksiz kişilere saptamak, verilmesini emretmek, verilmesine göz yummak,
9- Korunması ya da götürülmesiyle görevli olduğu davalı ya da suçlunun kaçmasına bilerek ve kendi isteğiyle olasılık vermek,
10- Suç kanıtlarını imha etmek veya kasıtlı olarak ve isteyerek değil olmasına neden olmak veya gizlemek, saklanmasına yardımcı olmak yoksa değiştirmek,
11- Devlet malı vasıta,gereç, tabanca, mermi ve mühimmatı satmak ya da mal almak, tanıtma karnesini, polis kimlik kokardını, vasıta, gereç, silah ve mühimmatı başkalarının kullanımına tahsis etmek.
12- Bilerek hayali rapor tahsis etmek ya da zabıt düzenleyip imza etmek ya da ettirmek,
13- Gizli tutulması gerekli olan ve görevi ile ilgili bulunan veri ve belgeleri görevli ya da yetkili olmayan kişilere anlatmak,
14- Görev sırasında destek isteyen emniyet görevlilerine haklı bir niçin yokken yardımdan kaçınmak ya da bildiği veya gördüğü bir suçun izlenmesi ve suçlunun yakalanması için zorunlu girişimde bulunmamak,
15- İzinli olduğu günlerde resmi giysiyle izinli olmadığı günlerde görevli olmaksızın devlete ait ya da sivil giysiyle genelevlere ya da birleşme yerlerine veya tek başına fuhuş yapılan evlere veya bar, pavyon ve konsumatris çalıştırılan gazino vb. yerlere gitmek,
16- Genelev ya da kimsesiz fuhuş yapılan yerlerde, bar, pavyon, gazino vb. yerlerde çalışan kadınlarla veya çevresinde iffetsizlikle bilinen bayan veya erkeklerle karıkoca gibi yaşamak veya ilişki düzenlemek,

17- Dairede ya da görevli bulunduğu sırada içki içmek veya içilmesine göz yummak,
18- Göreve ayyaş veya alkol içtiği kesin olacak biçimde ulaşmak,
19- İzinli olsun olmasın resmi giysiyle umuma açık yerlerde içki içmek ya da resmi giysiyle gizlenemeyecek derecede sarhoş olarak görünmek,
20- Uyuşturucu maddeleri gerçekleştirmek veya uygulamak, bunların yapılmasına, kullanılmasına, saklanmasına, yollanmasına, yakalanacağı sırada ortadan kaldırılmasına, satılmasına veya satın alınmasına arabulucu elde etmek,
21- Kumar oynamak veya oynatmak, kumar oynatanlarla ilişki ayarlamak,
22- Kaçakçılık gerçekleştirmek ya da kaçakçılarla ilişki koymak,
23- Meskun yerlerde veya binalarda veya herkesin dolaşıp gezebileceği ya da oturabileceği yerlerde hiç bir niçin yokken silah atmak,
24- Yurda girmesi ya da çıkması yasaklanan kişilerin girip çıkmalarına göz yummak, aracı elde etmek veya öncülük etmek,
25- Sicil kağıt ve defterlerini ve dosyalarını değiştirmek veya yarmak,
26- Geliri ile uygun sayılmayacak biçimde yaşadığı ve fazla harcamada bulunduğu kanıtlanmış olmak ve bunun haklı kaynağını gösterememek,
27- İzleme ve gözcülük yapma görevinin gereklerini sebepsiz olarak yerine getirmemek,
28- Devlet Memurları Kanunu ile öngörülen grev yasağı kapsamına giren eylerde bulunmak,
29- Devlet Memurları göre yapılamayacağı Devlet Memurları Kanununda gösterilen kazanç getirici uğraşılarda bulunmak,
30- Siyasal partilere üye olmak ya da bunların yararına veya zararına niyetlenmek ya da siyasal eylemlerde bulunmak,
31- Görevli olmaksızın siyasal amaçla yapılacak açık ve kapalı yer toplantılarına, misafir etme yürüyüşlerine katılmak,
32- Sendikaların ya da üyesi bulunmadıkları derneklerin yapacakları bilimsel, kültürel ve teknik özellik taşımayan açık veya kapalı yer toplantılarına ya da ziyafet yürüyüşlerine görevli olmaksızın yeralma, üyesi veya ortağı bulundukları tüzel kişiliklerin kapalı yer toplantılarına silahlı olarak veya açık yer görüşme ve eğlence yürüyüşlerine devlete ait giysili ya da silahlı olarak katılmak ya da üyesi bulundukları derneklerin tüzüklerinde açıklanmış amaçları dışındaki çalışmalarını ya da bu nitelikteki görüşme veya ziyafet yürüyüşlerini hazırlamak ya da bunlara yeralma,
33- Dernek hazırlamak veya spor dernekleri dışındaki derneklere üye olmak, ya da Türk Polis Teşkilatı Kuvvetlendirme Vakfı dıştan vakıf ayarlamak ya da başka vakıfların organlarında devir elde etmek,
34- Kasten telsiz haberleşmesini engellemek,
35- Mesleğin övünç ve saygınlığını zedeleyici ya da amir veya üstlerinin eylem ve işlemlerini tenkitçi nitelikte kimsesiz veya topluca bildiri dağıtmak ya da basına, haber ajanslarına, radyo ve televizyon kurumlarına bilgi, yazı, demeç vermek,
36- Görevde kullanılan telsiz haberleşme araçlarıyla amir ya da üstleri hakkında eleştirici nitelikte konuşmalar yapmak,
37- Amir ya da üste karşısında itaatsızlığa, mukavemete ya da sahiden taarruza tahrik ya da cesaretlendirmek,
38- 6 ncı maddenin A fıkrasının 7 nci bendinde öngörülen esaslara uymaksızın ya da idarece kendisine yapılan uyarıya rağmen çevresinde iffetsizlikle tanındığı veya durumu güvenlik bakımından sakıncalı olduğu polis soruşturmasıyla değişmez olan kişiyle evlenmek,
39- Iş sahiplerine ya da herhangi bir nedenle Emniyet binalarına gelen ya da getirilenlere acımasızlık yerine getirmek.
40- Menşei belirlenmiş olmayan, bulundurulması ve taşınması yasaklanmış olan her çeşit silah, mühimmat ve benzerlerini bulundurmak,
41- Görevinin niteliğinden yararlanarak haklı bir nedene dayanmaksızın, yurt dışında, ödeme gücünün üzerinde borçlanmak ya da borçlarını ödemedeki davranış ve davranışlarıyla Devletin saygınlığını zedelemek ya da borcunu ödemeden yurda dönmek.
42- Illegal örgütlere lojistik yardım sağlamak ya da üyelerini emniyet kuvvetlerinden saklamak, saklanmasına yardımcı olmak ya da bu örgütler ile mensupları lehinde propaganda yapmak, övgü dolu laf anlatmak, bunlara ait arma, sinyâl ve amblemleri taşımak, taşıtmak, bulundurmak.
43- Borçlanıp ödememeyi alışkanlık haline getirmek fiilinden nedeniyle, beş sene içerisinde beşinci kere cezalandırılmış almak.
44- 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasında hukuka tutarsız olarak; kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini açığa vurmak, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın kayda geçirmek, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verileri açığa vurmak, kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal etmek, kişilerin özel hayatına ilişkin bakış veya sesleri açığa vurmak, kişisel verileri kayda geçirmek, bireysel verileri bir başkasına atamak, dağıtmak ya da fethetmek, kanunların belirlediği sürelerin geçmiş olmasına karşın verileri sistem içinde yok etmekle yükümlü olduğu halde bu görevini kasten yerine getirmemek, gerçeğin meydana çıkmasını engellemek amacıyla suç delillerini yok etmek, silmek, gizli tutmak, başkalaştırmak veya karışıklığa itmek, farzedilen fiilleri dikte vererek yaptırmak.
45- Görevli olmadığı halde elektronik ortamda ya da bilgisayar loglarında kişisel verilerle ilgili sorgulama yapmak, bu şekilde elde edilen bilgileri paylaşmak ya da yayım yoluyla duyurmak, log kayıtlarını değiştirmek ya da silmek.
46- Görevi gereği öğrendiği veya edindiği kişisel bilgi veya belgeleri beceriksiz kişilerle paylaşmak veya basın yayınlama kuruluşlarına saptamak veya sanal ortamda yayınlamak.
47- Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Halk Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, Devletin hak organlarını, Devletin askeri ya da güvenlik teşkilatını alenen aşağılamak. a) Görevin yerine getirilmesinde dil, insanlar, cinsiyet, siyasi us, felsefi inanç, din ve mezhep ayrımı yerine getirmek ya da personel arasında bu yolda fark yapıcı tutum ve davranışlarda bulunmak.
b) Göreve çıkılmaması için propaganda yerine getirmek, kışkırtmak, sıkmak, karar alınmasını karşılamak, alınan bu karara katılmak veya karar gereğince göreve çıkmamak.
c) Amir veya üstlerinin icraatına karşı gelmek ve bu hareketi toplu ayla dönüştürerek tayin yapılmasını veya göreve çıkılmasını engellemek, buna yeralma, katılmaya kışkırtma veya cesaretlendirmek.
ç) Yetkisini veya nüfuzunu kendisine ya da başkalarına çıkar sağlamak nedeniyle veya kin ve arkadaşlık gibi nedenlerle kötüye uygulamak.
d) Hizmetle ilgili her türlü dosya, kayıt, resmi doküman ya da belgeyi veya örneklerini yetersiz kişilere saptamak, verilmesini emretmek, verilmesine göz yummak.
e) Dar tutulması gerekli olan ve tayin ile ilgili yer alan data ve belgeleri görevli ya da yetkili olmayan kişilere açıklamak.
f) Muhafazası ya da sevkiyle görevli olduğu değişken, davalı, esir ya da hükümlünün kaçmasına kasten ve seve seve olanak vermek.
g) Kasten ve içinden gelerek suç kanıtlarını imha etmek ya da bunların değil olmasına sebep olmak, kanıtları silmek, gizlemek, değiştirmek, bozmak veya bu fiillere yardım etmek.
ğ) Devlet malı araç, gereç, hayvan, tabanca, mermi ve mühimmatı satış veya mal almak, personel kimlik kartını, araç, gereç, hayvan, tabanca ve mühimmatı başkalarının kullanımına devretmek.
h) Kasten hayali rapor devretmek veya zabıt düzenleyip imza etmek veya ettirmek.
ı) Devir esnasında takviye isteyen emniyet görevlilerine haklı bir niçin yokken yardımdan kaçınmak veya bildiği ya da gördüğü bir suçun izlenmesi ve suçlunun yakalanması için zorunlu girişimde bulunmamak.
i) Mesleğin saygınlığını zedeleyecek şekilde uygun olmayan yerlere gitmek.
j) Atama mahallinde ya da görevli bulunduğu sırada alkollü alkol içmek ya da içilmesine göz yummak.
k) Göreve sarhoş ya da alkollü alkol içtiği belli olacak biçimde varmak.
l) Resmi kıyafetle umuma açık yerlerde alkollü içki içmek veya resmi kıyafetli olarak gizlenemeyecek derecede ayyaş gözükmek.
m) Uyuşturucu maddeleri yapmak veya kullanmak, bunların yapılmasına, kullanılmasına, saklanmasına, nakledilmesine, yakalanacağı sırada ortadan kaldırılmasına, satılmasına ya da satın alınmasına arabulucu elde etmek.
n) Kumar oynamak ya da oynatmak, kumar oynatanlarla ilişki ayarlamak.
o) Kaçakçılık yerine getirmek veya kaçakçılarla ilişki belirlemek.
ö) Geliri ile yerinde sayılmayacak biçimde yaşadığı ve fazla harcamada bulunduğu kanıtlanmış olmak ve bunun haklı kaynağını gösterememek.
p)14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile öngörülen grev yasağı kapsamına giren eylemlerde bulunmak.
r) Devlet memurları göre yapılamayacağı 657 sayılı Kanunda kayıtlı gelir getirici faaliyetlerde bulunmak.
s) Siyasi partilerin yararına veya zararına hedeflemek ya da siyasal eylemlerde bulunmak, görevli olmaksızın siyasal amaçla yapılacak açık ya da kapalı yer toplantılarına ya da davet yürüyüşlerine yeralma.
ş) İffetsizliği aşina ya da anlaşılmış olan bir kimse ile bilerek evlenmek ya da evlilik bağını devam ettirmek ya da böyle bir kimseyi yanında bulundurmak veya nikahsız olarak devamlı surette yaşamakta ısrar etmek.
t) Kanuna aykırı olarak sendikalara üye olmak, sendikaların ya da üyesi bulunmadıkları derneklerin yapacakları bilimsel, kültürel ve teknik nitelik taşımayan açık ya da kapalı yer toplantılarına veya misafir etme yürüyüşlerine görevli olmaksızın yeralma, açık yer buluşma ve misafir etme yürüyüşlerine resmi kıyafetli ya da silahlı olarak bulunma ya da üyesi bulundukları derneklerin tüzüklerinde belirtilen amaçları dışındaki çalışmalarını ya da bu nitelikteki buluşma veya ziyafet yürüyüşlerini planlamak ya da bunlara yeralma.
u) Görevde kullanılan telsiz, telefon haberleşmesini veya kurum içi iletişim sistemlerini bile bile alıkoymak.
ü) Mesleğin onur ve saygınlığını zedeleyici ya da amir veya üstlerinin eylem ve işlemlerini olumsuz yönde tenkitçi nitelikte kimsesiz veya topluca bildiri yaymak veya basın, haber ajansları, radyo ve televizyon kurumları ve diğer irtibat kanalları vasıtasıyla kamuoyuna karşın bilgi, yazı ve açıklama yapmak.
v) Amir veya üste aleyhinde itaatsizliğe, mukavemete ya da gerçekte taarruza tahrik veya desteklemek.
y) Menşei emin olmayan, bulundurulması ve taşınması yasaklanmış olan her çeşitlilik silah, cephane ve benzerlerini bulundurmak.
z) Hukuka tutarsız olarak kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini ifşa etmek, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın kaydetmek, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verileri ifşa etmek, kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal etmek, şahısların özel hayatına ilişkin görünüm ya da sesleri açığa vurmak, bireysel verileri kaydetmek, kişisel verileri bir başkasına devretmek, dağıtmak ya da fethetmek, kanunların belirlediği sürelerin geçmiş olmasına karşın verileri sistem içinde değil etmekle mesul olduğu halde bu görevini kasten yerine getirmemek, gerçeğin meydana çıkmasını alıkoymak nedeniyle suç delillerini yok etmek, silmek, gizlemek, başkalaşmak ya da bozmak, sanılan fiilleri emir vererek yaptırmak.
aa) Yetkili olmadığı halde hukuka tutarsız olarak elektronik ortamda ya da bilgisayar loglarında bireysel verilerle ilgili sorgulama yapmak, bu şekilde elde edilen bilgileri paylaşmak veya yayın yoluyla duyurmak, log kayıtlarını başkalaştırmak ya da silmek.

bb) Görevi gereği öğrendiği ya da edindiği bireysel data ya da belgeleri yetersiz kişilerle paylaşmak ya da basın ve yayınlama kuruluşlarına ya da öteki iletişim kanallarına tahsis etmek.

cc) Bir kimseyle gayri tabii mukarenette bulunmak yahut bu fiili kendisine rızasıyla yaptırmak. (Memurlar.net'in notu: Eşcinsellik kast edilmekte)

çç) Görevine, sosyal ve aile yaşantısına zarar verecek derecede menfaatine, içkiye, kumara ve yarı kötü alışkanlıklara düşkün almak.

dd) Aynı rütbedeki meslektaşları ile öteki mesai arkadaşlarına fiili tecavüzde bulunmak.

ee) Görevde kullanılan telsiz haberleşme araçlarıyla amir ya da üstleri hakkında olumsuz yönde devamlı kusur bulan nitelikte konuşmalar yerine getirmek.

ff) Dernek hazırlamak ya da spor dernekleri dışındaki derneklere üye olmak.

gg) Vakıf ayarlamak ya da Bakanlıkça belirli vakıflardan başka vakıfların organlarında tayin elde etmek.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment