Maliye Bakanlığının ek gösterge görüşü, kariyer uygulamasını değiştirecek

Maliye Bakanlığı Devlet memurlarının Kariyer uygulamasında manâlı bir görüş vermiştir.

Bu görünüm kariyer uygulamasından yararlanamayan 2008 yılı Ekim ayından önceki Devlet memurlarının lehine bir uygulamaya yol açacaktır.

Özellikle Polis, Subay, astsubay gibi meslek grubunda atama yapanlar kariyer uygulamasından yararlanamamaktadırlar.

Peki emeklilikte kariyer uygulaması nedir?

Emeklilikte kariyer uygulaması, Maliye Bakanlığının hazırlayarak 1997 yılında Resmi Gazetede yayımlanan 148 Numaralı Devlet Memurları Genel Tebliği ile gösterildiği şekilde yapılmaktadır.

148 numaralı Tebliğ kurallarına tarafından, bir memur sınıfı dıştan diğer bir hizmet sınıfına geçiş yaptığında önceki memur statüsünün ek göstergesinden yararlanması için mutlaka 1 ile 4 üncü dereceli bir kadroya atanmış olması gerekiyor. Değil atanmamış ise ilave göstergeden yararlanamıyor. Yani bir mühendis teknik hizmetler sınıfından genel idare hizmetleri sınıfına bir müdür kadrosuna atandığı esnada müdür kadrosu 1 ile 4 üncü dereceli bir kadro ise bu memur 1 inci dereceye yükseldiğinde yüksek okul mezunu müdürün ek göstergesi olan 2200 ilave gösterge yok, mühendisin ek göstergesi olan 3600 ek göstergeyi alabiliyor. 1 ila 4 üncü dereceli bir kadroya atanmış yok ise alamıyor, yani bu durumda mühendislik kariyeri ünvanının bir önemi bulunmuyor.

Ama, Maliye Bakanlığının bu görüşünde polis örneği verilmemiştir. Örnekler mühendis ve hoca mesleğinden unvanından yapılmıştır. Tebliği bakmak için tıklayınız http://www.memurlar.net/haber/1129/ Maliye Bakanlığının yeni görüşüne kadar polis mesleğindekiler derslik değiştirip genel yöneticilik hizmetleri sınıfına geçtiklerinde 1 ile 4 üncü dereceli bir kadro da olsa polisin 1 inci derece olan 3000 ek göstergesini alamıyordu, bu görüşe kadar polislik mesleği de bir kariyer meslek durumuna getirilmiş ve yargı edilen 3000 ek göstergenin alınması sağlanmıştır.

Maliye Bakanlığının görüşünün genel bir görüş olduğunu değerlendirmekteyiz:

Bu görüşün yalnızca polislik mesleğiyle sınırlı kalacağını düşünmemekteyiz. Benzer durumda subay ve astsubaylardan sınıf değiştirerek genel idare hizmetleri veya başka hizmet sınıflarına geçmeleri durumunda benzer şekilde görüşte belirtilen esaslar doğrultusunda yararlanabileceğini değerlendirmekteyiz.

Hem, polislik mesleğinden sınıf değiştirdikleri tarihte 1 ile 4 üncü dereceli bir göreve atananlardan memur olarak görevine devam edenler ya da emekli olanlar varsa, aynı şekilde subay ve astsubaylardan benzer şekilde bir derslik değişiklikleri varsa Maliye Bakanlığının görüşüne göre durumlarını düzelttirmeleri/incelettirmeleri için kendileri/hak sahiplerinin Devir yaptıkları Kuruma/Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmelerini nasihat edebiliriz.

Maliye Bakanlığının yeni görüşü için tıklayınız.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment