Bütün yönleriyle yabancı dil tazminatı

YABANCI DİL TAZMİNATININ YASAL MEVZUATI NEDİR ?

Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Bilirkişi Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine kadar almakta olan personele, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamında yabancı dil tazminatı ödenmektedir.

HANGİ DİLLERE TAZMİNAT ÖDENMEKTEDİR ?

04 Ocak 2013 tarihli ve 28518 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Tanıdık Olmayan Dil Bilgisi Seviye Belirleme Yöntem ve Esasları Hakkında Mevzuat"in 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasına kadar, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dillerinde yapılacak Tanıdık Olmayan Dil Bilgisi Seviye Saptama Sınavında ilgili kanun hükmünde kararnamede belirtilmiş düzeyde puan alanlara tazminat ödenmektedir.

İlgili yönetmeliğin 5 inci maddesinin 2 nci fıkrası gereği; YDS Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için Mart, Nisan, Mayıs ayları içerisinde bir kere ve Eylül, Ekim, Kasım ayları içerisinde bir defa edinmek üzere yılda iki defa; öteki diller için ise Mart, Nisan, Mayıs ayları içerisinde almak üzere yılda bir defa yapılmaktadır.

YABANCI DİL SEVİYELERİ NASIL BELİRLENMEKTEDİR ?

Sınava giren adayların, YDS'de aldıkları puanlara kadar yabancı dil bilgisi seviyeleri aşağıdaki tabloda gibi belirlenmektedir.

PUAN ARALIĞI

SEVIYE

90-100

A

80-89

B

70-79

C

60-69

D

50-59

E

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin 3 üncü fıkrasına göre; bu madde uyarınca yapılan sınavlar beş sene süreyle geçerli olup, bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir daha alçak düzeye inmektedir. Yabancı dil seviyesi 70-79 (C) olanların yabancı dil tazminatları kesilmektedir.

Mesela, 80-89 (B) seviyesinde yabancı dil tazminatı bölge bir millet görevlisi 5 (beş) sene sonra her tarafta sınava girdiğinde her tarafta 80-89 (B) seviyesinde puan alamaz ise 70-79 (C) seviyesinde yabancı dil tazminatı almaya başlar.

70-79 (C) seviyesinde tanıdık olmayan dil tazminatı almakta olan birisi daha alt seviyeye tazminat ödenmediği için 5 (beş) sene sonradan bitmiş sınava girip ilgili düzeyde puan alamadığı takdirde yabancı dil tazminatı ödemesi kesilecektir.

YABANCI DİL TAZMİNATI KİMLERE ÖDENİR ?

15 Nisan 1997 Başbakan Onayıyla yürürlüğe giren "Yabancı Dil Tazminatının Miktarlarına İlişkin Esaslar"ın 3 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasına tarafından;

-Etken ve savcılar,

-Mülki idare amirleri,

-Dışişleri Bakanlığı iş memurları,

-Daire Başkanı ve daha üst idare görevlerinde bulunanlar (Türk Silahlı Kuvvetleri için yarbay ve daha üstteki rütbelerde bulunanlar),

-Üniversite öğretim elemanları,

-Öğretmenler,

-Mütercim ve tercümanlar için,

Tanıdık Olmayan dil tazminatının ödenmesi için bir onaylama gerekmemektedir.

Oysa, yukarıda açıklanmış görevlerden haricinde çalışan millet görevlilerinin Yabancı Dil Bilgisi Düzey Tespit Sınavında belirtilmiş düzeylerde puana sahip olmaları halinde tanıdık olmayan dil tazminatı alabilmeleri için personelin yabancı dil bilgisinden görevinde yararlanıp yararlanılmadığına dair ita amirlerinden onaylama alınması şartı koşulmuştur.

2017 YILINDA YABANCI DİL TAZMİNATLARI NE KADAR OLDU?

"Yabancı Dil Tazminatının Miktarlarına İlişkin Esaslar"ın 3 üncü maddesinde; "Kapsam dahilindeki personele ekli tabloda belirtilmiş gösterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda her ay aylıklar ile birlikte peşin olarak yabancı dil tazminatı ödenir." hükmü yer almaktadır.

Laf konusu esasların ekinde bulunan tabloya göre, ulus görevlilerinin yabancı dil tazminatları aşağıdaki göstergelerin memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu hesaplanmaktadır.

(A) DÜZEYİ

(B) DÜZEYİ

(C) DÜZEYİ

96100 PUAN

9095 PUAN

1-Tanıdık Olmayan Dil Bilgisinden Kurumlarınca Yararlanılan Personele Bildiği Her Bir Dil İçin

1200

900

600

300

2- Diğer Personele Bildiği Her Bir Dil İçin

750

750

500

250

Bir Takım Unvanlara Göre 2017 Yılı Tanıdık Olmayan Dil Tazminatları

UNVAN

YABANCI DİL PUANI

SEVIYE

AYLIK KATSAYISI

GÖSTERGE

**TAZMİNAT TUTARI

Profesör

96

A

0,096058

1200

115,26

Doçent

94

A

0,096058

900

86,45

Öğretmen

85

B

0,096058

600

57,63

Kaymakam

77

C

0,096058

300

28,82

*Mühendis

85

B

0,096058

500

48,03

* Mühendisin yabancı dil tazminatı alabilmesi için tanıdık olmayan dil bilgisinden görevinde yararlanıp yararlanılmadığına dair kurum ita amirinden onaylama alınması şarttır.

**Yukarıda belirli tutarlardan damga vergisi hariç herhangi bir aidat ve kesinti yapılmaz.

TOEFL, PTE, TestDaF GİBİ SINAVLARDA PUANI OLANLARA YABANCI DİL TAZMİNATI ÖDENİR Mİ ?

Bilindiği üzere, bir takım yabancı dil sınavlarının KPDS ve YDS'ye eşdeğerliği bulunmaktadır. Bunlar şunlardır :

-CAE, CPE, TOEFL iBT, PTE (İngilizce)

-TestDaf, DSD II, TELC Deutcsh, Goethe Institut (Almanca)

-DELF&DALF (Fransızca)

-CELI (İtalyanca)

-DELE (İspanyolca)

-TORFL (Rusça)

Bu sınavların akademik kadroya başvuru formu ya da lisansüstü eğitime giriş durumlarında eşdeğerlilikleri dikkate alınmaktadır. Halk görevlilerine yabancı dil tazminatı ödemelerinde sadece KPDS ve YDS sonuçları dikkate alınmaktadır.

ANIDEN POZITIF YABANCI DİL TAZMİNATI ALINABİLİR Mİ ?

"Tanıdık Olmayan Dil Bilgisi Düzey Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Mevzuat"te belirli dillerden A-B-C düzeyinde başarı almak şartı ile ansizin fazla yabancı dil tazminatından faydalanılabilmektedir.

Son olarak yukarıda yaptığımız açıklamalara ilişkin yönetmelik hükümlerini dosya halinde sunuyoruz.

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ilgili maddesi için TIKLAYINIZ.

Yabancı Dil Bilgisi Düzey Belirleme Yöntem ve Esasları Hakkında Mevzuat için TIKLAYINIZ.

Yabancı Dil Tazminatının Miktarlarına İlişkin Esaslar için TIKLAYINIZ.

Yavuz Selim KAPLAN

MB'dan yabancı dil tazminatı ödenmesi raporu sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment