1 yıl doçent kadrosunda kalan, emeklilikte, makam tazminatını alabilir mi?

Üniversitede yar. doç. kadrosunda çalışıyorum. 5 nisan 2016 tarihinde doçentlik sınavını başararak doçent ünvanını aldım. 1 nisan 2019 tarihinde 67 yaşını dolduruyorum. Doçent kadrosuna henüz atamam yapılmadı. Eğer kadro çıkar ve atanırsam 1 sene doçent kadrosunda devir yaparak emekli olunca ilgili tazminatları doçent olarak alabilirmiyim yahut en az 2 yıl çalışmak zorundamıyım?

Yeni doçent ünvanını alan memur, emeklilikte makam tazminatına nasıl adalet kazanır? Sorunuz özelinde durumunuzu değerlendirmekteyiz.

Kısa bilgiler:

2008 yılı Ekim ayından önce memur olanlar, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine emrindeki olurlar.

Emekli aylıklarının dıştan, makam tazminatına müstehak olmaları kaydıyla makam tazminatı ve devir, temsilcilik tazmınatı da alabilirler. Emekli aylıkları bunlar üzerinden hesap edilir.

2008 yılı Ekim ayından daha sonra memurlar için emekli aylıklarından başka makam tazminatı, temsil veya tayin tazminatı keza ödenmez. Bunlar hakkında prime esas kazanç tutarları üzerinden emekli aylıkları hesap edilir.

Peki, 2008 yılı Ekim ayından önce memur olanlar emekli olduklarında makam tazminatını, temsilcilik ya da görev tazminatını nasıl alabilirler.

Bu kurallar, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Ek Madde 68 hükmünde bulunur. Bu kuralların esası, bir memur emekli olduğunda makam tazminatına müstehak bir görevinde veya görevlerinde ASGARI 2 YIL SÜRE bulunması gerekiyor. Bulunmadan emekli olursa makam tazminatını alamıyor.

Doçentler için 2914 sayılı Kanunda makam tazminatını alabilmek için Kazanılmış hak aylıklarının 1 inci derecede olduğu takdirde 2000 göstergesi üzerinden makam tazminatı alabileceği belirlenmiştir. 2000 makam tazminatı alan bir birey için de 8000 gösterge üzerinden görev tazminatı bulunur. Yani toplam 10000 göstergenin aktüel memur maaş katsayısıyla çarpımından bulunacak miktar emekli aylığı + Makam, atama tazminatı tutarı olarak ödenir.

Sizin de, doçent ünvanını aldıktan sonradan kazanılmış yargı aylık derecenizde 1 inci derece ise, bununla beraber en az 2 yıl devir yaparsanız emeklilikte makam tazminatı alabileceğinizi değerlendirmekteyiz. Yani doçent olduktan + kazanılmış yargı aylığınız da 1 inci derece olması durumunda 1 YIL devir yapmanız yeterli olmaz, yaş haddinizden önce 2 yıl tayin yapmanız gerekir.

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment