Sarılmak Neden İyi Hissettirir?

Bir insan neden diğer bir insana sarılma ihtiyacı duyar ve başka bir insana sarılmak niçin iyi hissettirir?

Natürel ki, sarılmak insana iyi hissettirir ve çoğu ‘sorunun’ üstesinden gelmemizi sağlayabilir- yalnız hissetmekten kurtulmak, meslek yerindeki veya okuldaki stresten yürüyüp gitmek gibi. aynı zamanda eski bir dostla karşılaştığınızda veya özlediğimiz birine kavuştuğumuzda istek onarmak için de bu eylemi gerçekleştirebiliriz. Yani, sarılmak insan ilişkilerinde önemlidir. Hatta Japonya’da sarılmak bir mesleğe de dönüşmüş durumda. Japonya’da insanlara kayıtlı bir vergi karşılığı sarılma hizmeti veren merkezler mevcut. Peki, bir insan niçin başka bir insana sarılma ihtiyacı duyar ve diğer bir insana sarılmak neden iyi hissettirir?

Sarılmanın insan ilişkilerinde önemli bir yeri olduğunu söylemiştik. aynı zamanda sarılmak da dokunmanın bir çeşididir. İnsanların birbirlerine dokunmaları, bir çeşit sosyal anlaşma-ilişki yöntemidir. Dokunma üzerine yapılan araştırmalar da bunu doğrular nitelikte. Dünya genelinde çoğu yerde benzer bir işleyiş var; İnsan ilişkilerinde samimiyetin derecesine kadar, halk birbirlerine daha fazla veya daha az dokunuyorlar. Hatta dokunarak açıklama yapmak istediklerimizi de karşımızdakine iletebiliyoruz. Mesela ufak bir çocuğa bravo çağrıda bulunmak için kafasını okşuyor ya da arkadaşımıza her şey daha iyi olacak seslenmek için omzuna dokunuyoruz.

Kucaklaşma konusunun da daha iyi anlaşılması için primat geçmişimiz üstünde düşünmemiz gerek. Maymunlar ve apeler arkadaşlıklarını sosyal tımarlama ile oluşturur ve sürdürürler. Bu tımarlama, deride ve tüylerin arasında kalmış çer çöpün temizlenmesi için kullanışlı olabilir. Lakin bununla beraber bu tımarlama sırasında, tımarlanan canlı kendisini daha iyi hisseder. Bu davranışın tabii ama insanlarda da karşılığı var. Örneğin anneler çocuklarının saçlarını okşadıklarında çocukların hoşuna gidiyor veya kuafördeyken saçımızla ilgilenilmesi ve karıştırılması bizi rahatlatıyor.

Sarılma içerisindeki ufak dokunuşlar da belirtilen sinirlerin uyarılmasını sağlıyor- afferent c-tensel nöronlar sadece tüylü derilerde bulunurlar ve dokunma acı ve baskı ile ilgili bilgiyi ileten bayağı sinirlerden farklıdırlar. Afferent c-tensel nöronlar yalnızca ışığa ve yavaş dokunmaya tepki verirler. Bu nöronlar doğrudan beyin ile olan bağlantıları tamamen endorfinlerin salınımını tetikleyebilirler.

Endorfinler ve nöropeptitler, beyindeki nöronlar tarafından birbirlerine sinyaller iletmek için kullanılırlar. Endorfinler acı yoklama sisteminin bir parçasıdırlar ve uyuşturucu-sözde analjezik tesir yaratırlar. Gerçekte endorfinler morfin gibi uyuşturucu hapların kimyasal akrabalarıdır lakin 2 noktada morfinden ayrılırlar: endorfinler ağrı kesici olarak morfinden takriben 30 kat daha etkilidir, ve endorfinlere bizi yıkacak şekilde bağımlı olmayız.

Bu konu üzerinde yapılan bir çalışmada sarılmanın etkisinin çözümlenmesi için, araştırmacılar özet olarak PET olarak tanıdık bir beyin görüntüleme formu kullandılar ve insan gövdesine yavaşça dokunmanın beyinde ciddi endorfin cevabı olduğunu gösterdiler- tıpatıp apeler ve maymunlardaki gibi. Dokunmanın başka bir versiyonu olan sarılma da gerçekte primat tımarlamasının insan formudur ve ilişkilerimizi oluşturup düzenlememizi sağlar.

Çünkü psikolojik acı algılama durumunda işleyen beyin bölgeleri ile fiziksel acı hissedilirken işleyen beyin bölgeleri aynıdır. Endorfinler de maddesel ve psikolojik acının dindirilmesini sağlar. Bu sebeple acıklı birisine sarılmak onun için epeyce rahatlatıcıdır.

Endorfinler aynı zamanda beynin ödül ile alakalı böglelerini de çalıştırırlar. Bu da insanların bu davranışı tekrarlamalarını sağlar.

Kaynak
*Bilimfili - "Sarılmak Niçin İyi Hissettirir?"
http://bilimfili.com/sarilmak-neden-iyi-hissettirir/

sizlere www.ensonhukuk.com farkıyla sunulmuştur
Sonraki
« Önceki
Önceki
Sonraki »
Thanks for your comment